هرآنچه که باید در مورد واکسن های حیوانات خانگی بدانید!!!

داشتن حیوان خانگی لذت وصف ناپذیری دارد. اما می تواند کار سختی نیز باشد. واکسیناسیون از مدت ها قبل راهی موثر در کاهش بار بیماری در حیوانات اهلی و دام ها بوده و ابزاری اساسی در حفظ سلامت و رفاه حیوانات است. واکسن ها همچنان به طور فزاینده ای نقش حیاتی در پیشگیری از سلامت و برنامه های کنترل بیماری در حیوانات دارند. در کنار واکسن و داروها، رعایت بهداشت محیط زندگی و تجهیزات حیوان خانگی، خصوصا برای پیشگیری از بیماری های زئونوز، نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله، سعی میکنیم به نکات مهم در رابطه با سلامت جسمی و بهداشت حیوانات خانگی بپردازیم. سپس محصولات مناسب برای حفظ بهداشت و سلامتی حیوان خانگی را معرفی خواهیم کرد.

واکسن های حیوانات خانگیواکسیناسیون چیست؟

روشی است که دارای خطرات و مزایایی است که باید برای هر حیوان خانگی نسبت به سبک زندگی و سلامتی او سنجیده شود. دامپزشک شما می تواند یک رژیم واکسیناسیون را تعیین کند که ایمن ترین و بهترین محافظت را برای حیوان شما ایجاد کند. همه کسانی که از حیوانات مراقبت می کنند، وظیفه دارند از سلامت و رفاه حیوانات تحت مراقبت خود محافظت کنند. با این حال، حیوانات مانند افراد در معرض طیف وسیعی از بیماری های ناشی از ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و انگلی ها هستند.

اهمیت واکسیناسیون

واکسن های حیوانات خانگی برای بسیاری از این بیماری ها موجود است. که باعث پیشگیری یا کاهش خسارات یا جلوگیری از پیامدهای طولانی مدت بیماری ها می شود. این امر به ویژه برای آن دسته از بیماری ها که گزینه های درمانی پیچیده، محدود یا فاقد گزینه درمانی در دسترس هستند، بسیار مهم است. بنابراین، ما باید در وهله اول جلوگیری از بیماری یا به حداقل رساندن علائم بالینی بیماری را در اولویت قرار دهیم. تا از سلامتی و رفاه حیوانات محافظت کنیم. با توجه به سخن قدیمی “پیشگیری بهتر از درمان” است.

داروها و واکسن های حیوانات خانگی

۵ دلیل برای استفاده از واکسن های حیوانات خانگی

واکسن ها تولید پادتن هایی را در سیستم ایمنی بدن تحریک می کنند. آن ها عوامل بیماری زا، میکروب ها و پاتوژن ها را که وارد بدن می شوند شناسایی و از بین می برند. و به جلوگیری از بسیاری از بیماری هایی که حیوانات خانگی را تحت تأثیر قرار می دهند کمک می کند. سایر دلایل استفاده به شرح زیر است:

  1. واکسیناسیون از بسیاری از بیماری های حیوانات خانگی جلوگیری می کند.
  2. واکسیناسیون می تواند از درمان های پرهزینه بیماری هایی که قابل پیشگیری هستند جلوگیری کند.
  3. واکسیناسیون از بیماری هایی که بین حیوانات و همچنین از حیوانات به افراد دیگر منتقل می شود جلوگیری می کند.
  4. بیماری های شایع در حیات وحش، مانند هاری و بیماری های خوشی، می توانند حیوانات خانگی واکسینه نشده را آلوده کنند.
  5. در بسیاری از مناطق، احکام محلی نیاز به واکسیناسیون خاصی از حیوانات خانگی خانگی دارد.

واکسن های حیوانات خانگی اصلی

واکسن های اصلی بر اساس خطر قرار گرفتن در معرض، شدت بیماری یا انتقال به انسان برای همه حیوانات خانگی حیاتی تلقی می شوند.

الف) برای سگ ها:

واکسن های پاروویروس سگ، پراکندگی، هپاتیت سگ و هاری واکسن های اصلی در نظر گرفته می شوند. واکسن های غیر هسته ای بسته به خطر قرار گرفتن در معرض سگ تزریق می شوند. اینها شامل واکسن های ضد باکتریBordetella bronchiseptica ، Borrelia burgdorferi و Leptospira است.

ب) برای گربه ها:

واکسن های پانلوکوپنیا (بیماری گربه سانان)، ویروس گربه ای گربه سانان، ویروس هرپس ویروس گربه نوع رینوتراکتیت و هاری واکسن های اصلی محسوب می شوند. واکسن های غیر هسته ای بسته به سبک زندگی گربه تزریق می شوند. این موارد شامل واکسن های ویروس سرطان خون گربه، بوردتلا، کلامیدوفیلا فلیس و ویروس نقص ایمنی گربه سانان است.

تعیین زمان و فراوانی واکسن های حیوانات خانگی

دامپزشک شما می تواند به بهترین وجه برنامه واکسیناسیون برای حیوان خانگی شما را تعیین کند. این به نوع واکسن، سن حیوان خانگی، سابقه پزشکی، محیط و سبک زندگی شما بستگی دارد.

الف) برای توله سگ ها:

اگر مادر او سیستم ایمنی سالم داشته باشد، توله سگ به احتمال زیاد در هنگام شیر دادن آنتی بادی در شیر مادر دریافت می کند. توله سگ ها باید یک سری واکسیناسیون را از سن شش تا هشت هفتگی دریافت کنند. دامپزشک باید حداقل سه واکسیناسیون را در فواصل سه تا چهار هفته انجام دهد. دوز نهایی باید در ۱۶ هفتگی تجویز شود.

ب) برای سگ های بزرگسال:

برخی از سگ های بالغ ممکن است سالانه واکسن های خاصی دریافت کنند، در حالی که واکسن های دیگر هر سه سال یا بیشتر تجویز می شوند.

ج) برای بچه گربه ها:

بچه گربه ها به طور خودکار آنتی بادی هایی را در شیری که مادرشان تولید می کند دریافت می کنند. در صورتی که مادر آنها از سیستم ایمنی سالم برخوردار است. هنگامی که بچه گربه حدود شش تا هشت هفته دارد، دامپزشک می تواند یک سری واکسن ها را در فواصل سه یا چهار هفته ای شروع کند. تا زمانی که بچه گربه به سن ۱۶ هفته برسد.

د) برای گربه های بزرگسال:

ممکن است گربه های بزرگسال سالانه یا هر سه سال واکسینه شوند.

اثرات متفاوت واکسن های حیوانات

اکثر حیوانات خانگی هیچ اثری از واکسیناسیون نشان نمی دهند. واکنش های واکسن ممکن است جزئی و کوتاه مدت باشد. یا نیاز به مراقبت فوری از دامپزشک داشته باشد. علائم بالینی عبارتند از:

  • تب
  • سستی
  • از دست دادن اشتها
  • تورم صورت و / یا کهیر
  • استفراغ
  • اسهال
  • درد ، تورم، قرمزی، خاراندن یا ریزش مو در اطراف محل تزریق
  • لنگش
  • سقوط – فروپاشی
  • مشکل تنفس
  • تشنج

همچنین بخوانید:

نگهداری از حیوانات خانگی و رعایت بهداشت

مراقبت از حیوانات خانگی


اثرات متفاوت واکسن های حیوانات:

اکثر حیوانات خانگی هیچ اثری از واکسیناسیون نشان نمی دهند. واکنش های واکسن ممکن است جزئی و کوتاه مدت باشد. یا نیاز به مراقبت فوری از دامپزشک داشته باشد.

واکسن های حیوانات خانگی

علائم بالینی عبارتند از:

  • تب
  • سستی
  • از دست دادن اشتها
  • تورم صورت و / یا کهیر
  • استفراغ
  • اسهال
  • درد ، تورم، قرمزی، خاراندن یا ریزش مو در اطراف محل تزریق
  • لنگش
  • سقوط – فروپاشی
  • مشکل تنفس
  • تشنج
  • لنگش

واکنش به واکسن های حیوانی

مانند بدن انسان ها، بدن بعضی از حیوانات ممکن است به بعضی دارو ها (از جمله پنی سیلین ها) حساسیت نشان بدهد. حساسیت به دارو قابل پیش بینی نیست. همچنین در سگ و گربه  قابل تست کردن نمی باشد. حتی این حساسیت در مورد واکسن های حیوانات خانگی  هم دیده می شود. گرچه تعداد رخداد شوک پس از تزریق کم است. ولی همیشه احتمال وقوع وجود دارد. بنابراین  باید ۵ تا ۱۰ دقیقه پس از تزریقات (حتی واکسن) در کلینیک حضور داشته باشید. اگر شوکی اتفاق افتاد اقدام لازم توسط دامپزشک صورت بگیرد. اولین نشانه های شوک، ترشح بزاق زیاد، ملچ ملوچ کردن و مشکل در تنفس حیوان است.

واکسن پرندگان

طبقه بندی داروهای دامپزشکی

داروهای دامپزشکی اغلب با نسخه دامپزشک و با دستور او، تجویزمی شود. انواع طبقه بندی داروهای دامپزشکی به شرح زیر است:

  1. داروی فقط با نسخه دامپزشک؛ مخفف POM-V
  2. داروی فقط با نسخه دامپزشک، داروساز، شخص واجد شرایط(SQP)؛ مخفف POM-VPS
  3. حیوانات غیر غذایی: دامپزشک، داروساز، فرد واجد شرایط مخفف NFA-VPS؛
  4. دامپزشکی مجاز، لیست فروش عمومی؛ مخفف AVM-GSL.

واکسن ها و داروهای دامپزشکی

لیست داروهای دامپزشکی

تزریق و تجویز دارو بسته به نظر دامپزشک، نوع دارو و بیماری ممکن است وریدی (معمولا با سرم)، عضلانی و یا زیر جلدی باشد. گاهی به دلیل اخلاق حیوان، دامپزشک تصمیم می گیرد نوع تزریق را عوض کند. برای مثال در سگی که ناآرام و تهاجمی است، تزریق زیر پوستی نسبت به عضلانی کمتر باعث تحریک حیوان می شود. یا وقتی که نیاز است به حیوان سرم تزریق شود، دامپزشک از مدل های تزریق وریدی بجای عضلانی استفاده می کند که کمتر باعث اذیت حیوان شود.

لیست داروهای کلی حیوانات به شرح زیر است:

  • آرام بخش، ضد استفراغ
  • آلپرازولام–بنزودیازپین: به عنوان ضد درد و تسکین دهنده استفاده می شود.
  • آمانتادین: مسکن برای درد مزمن
  • آمیتریپتیلین: داروی ضد افسردگی سه حلقه ای برای درمان اضطراب جدایی ، نظافت بیش از حد و سمپاشی در سگها و گربه ها استفاده می شود.
  • آتنولول: آریتمی های قلبی، فشار خون بالا و دیابت به همراه سایر اختلالات قلبی عروقی را درمان می کند.
  • بنازپریل: مهار کننده ACE در نارسایی قلبی، فشار خون بالا، نارسایی مزمن کلیه و نفروپاتی از دست دهنده پروتئین
  • اسید کلاولانیک: مکمل آنتی بیوتیک های مشتق از پنی سیلین برای غلبه بر مقاومت در باکتری های ترشح کننده بتا لاکتاماز
  • کلرامفنیکل: ضد باکتری برای درمان عفونت های باکتریایی بی هوازی، چه گرم مثبت و چه منفی استفاده می شود.
  • جنتامایسین/ بتامتازون والرات/ کلوتریمازول: داروی ترکیبی برای درمان بیماری گوش در سگ استفاده می شود.
  • پردنیزون–گلوکوکورتیکوئید (استروئید): در مدیریت التهاب و بیماری خود ایمنی استفاده می شود.

کلام آخر:

واکسن های حیوانات خانگی برای ایجاد پاسخ های ایمنی محافظتی و آماده سازی سیستم ایمنی بدن تولید می شوند. هم چنین با هدف مقابله با عفونت های آینده از عوامل ایجاد کننده بیماری طراحی شده اند. مدت هاست که واکسیناسیون حیوان خانگی یکی از ساده ترین راه ها برای کمک به او برای داشتن یک زندگی سالم و طولانی محسوب می شود. علاوه بر موارد فوق الذکر، باید خاطرنشان کنیم که مکان زندگی حیوانات خانگی شما و همچنین ظروف غذا و ابزارهای بازی آن ها، همگی نیاز به ضدعفونی کردن و تمیز کردن دارند. لذا باید به منظور ضدعفونی آن ها باید از مواد ارگانیک و مناسب استفاده نمود. آرال شیمی در این خصوص محلول گندزدای داموسیب را معرفی می کند.

 بروزرسانی در اردیبهشت 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید