صنایع آرال شیمی: تولید کننده انواع ضدعفونی کننده و شوینده های تخصصی صنعتی

انواع حلال های پاک کننده نفتی

23 فروردین 1404 204 بازدید 10 دیدگاه
حلال های پاک کننده نفتی

حلال های پاک کننده نفتی

حلال‌های پاک‌کننده نفتی، دسته‌ای از ترکیبات شیمیایی هستند که عمدتاً بر پایه مشتقات نفت خام تولید می‌شوند و به‌طور گسترده‌ای در صنایع مختلف برای تمیزکاری، چربی‌زدایی و حذف آلودگی‌های روغنی و گریسی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این حلال‌ها به‌دلیل قدرت حل‌کنندگی بالا، فراریت مناسب و توانایی نفوذ به سطوح آلوده، جایگاه ویژه‌ای در فرآیندهای صنعتی، خودروسازی، تعمیرات مکانیکی و حتی در برخی مصارف خانگی دارند. انتخاب نوع مناسب حلال نفتی بسته به نوع آلودگی، جنس سطح، و الزامات ایمنی و زیست‌محیطی از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که برخی از آن‌ها می‌توانند خطراتی مانند آتش‌سوزی، سمیت یا آلودگی محیط زیست به همراه داشته باشند. در این مقاله به بررسی انواع حلال های پاک کننده نفتی در صنعت نفت و گاز و معرفی حلال های قوی می پردازیم.


همچنین بخوانید:

بررسی جامع حلال، جاذب و کاتالیست

معرفی و کاربرد انواع روانسازها


انواع حلال های چربی زدا

با محبوبیت فزاینده مواد شیمیایی پاک کننده مبتنی بر آب و فناوری های حلال های چربی زدا، بحث بین پاک کننده های مبتنی بر آب و پاک کننده های مبتنی بر حلال ادامه دارد. شرکت هایی که دارای الزامات تمیزکاری برای کاربردهای صنعتی، دقیق و مبتنی بر مشخصات هستند، باید تصمیم بگیرند که کدام ماده برای کاربردها و تجارت آنها بهترین است.

همه حلال ها با حل کردن آلودگی و شکستن آن به ذرات کوچکتر و دور کردن از سطح کار می کنند. بسیاری از حلال ها مزیت تمیز کردن سریع را دارند، بنابراین آلودگی ها بدون نیاز به زمان آماده سازی طولانی مدت، زمان پردازش یا زمان خشک شدن، حل می شوند و از بستر خارج می شوند. حلال های چربی زدا، از پرمصرف ترین پاک کننده های صنعتی در جهان هستند. تا زمانی که ماشین‌ها نیاز به گریس برای روان‌کاری و سایر مقاصد نداشته باشند، عرضه و تقاضا برای چربی‌گیرهای صنعتی بالا باقی خواهد ماند.

 

انواع حلال های پاک کننده نفتی

حلال های چربی زدا بر دو نوع هستند: مبتنی بر حلال یا مبتنی بر آب.

الف) پاک کننده های مبتنی بر حلال

پاک کننده های مبتنی بر حلال به دلیل قدرت پاک کنندگی در کاربردهای صنعتی محبوب هستند. آنها  چربی های غلیظ و خشک روغن، شار لحیم کاری و گریس را حذف می کنند. برخی از نمونه‌های حلال‌های تمیزکننده قوی عبارتند از: استون، متیل اتیل کتون، تولوئن، NPB و تری کلرواتیلن (TCE). حلال های معمولی ملایم عبارتند از ایزوپروپیل الکل، گلیسیرین و پروپیلن گلیکول. پاک کننده های مبتنی بر حلال می توانند تبخیر سریع یا تبخیر آهسته، پر بو یا کم بو، ایمن پلاستیک یا بسیار تهاجمی باشند.

ب) پاک کننده های مبتنی بر آب

آب نیز یک حلال است و زیربخشی از دسته حلال ها است. حلال های چربی‌زدا مبتنی بر آب، از آب به‌عنوان حلال اولیه استفاده می‌کنند. هرچند می‌توانند شامل شوینده‌ها، اصلاح‌کننده‌های pH، بیلدرها، عوامل کیل‌کننده و انواع ترکیبات دیگر باشند. پاک کننده های مبتنی بر آب از مواد اسیدی یا قلیایی استفاده می کنند. ترکیبات اسیدی شامل اسید سیتریک و اسید استیک است. ترکیبات قلیایی (سودآور) شامل آمونیاک و سفید کننده است.

انواع حلال های پاک کننده نفتی چیست؟

حلال های مبتنی بر نفت از نفت برای برش باقی مانده ها استفاده می کنند تا این باقیمانده ها را حل کنند. این حلال ها در برش تجمعات روغنی و چربی بسیار موثر هستند. به زبان ساده، حلال های پاک کننده نفتی با حل کردن باقی مانده ها، قطعات را تمیز می کنند. آنها حاوی اسپریت های معدنی، ترکیبات آلی فرار (VOCs) و سایر حلال های کلردار مانند تری کلرواتان، تری کلرواتیلن، بنزن و زایلن هستند. این حلال های چربی زدا، برای تمیز کردن قطعات آلوده به مواد نفتی استفاده می شوند زیرا روغن، گریس، هیدروکربن و کربن سوخته را به سرعت حل می کنند. اگرچه این حلال ها بسیار موثر هستند، اما همچنان نگرانی های زیست محیطی، بهداشتی و اقتصادی قابل توجهی را ایجاد می کنند.

 

در جدول زیر، می توانید مقایسه بین انواع حلال های پاک کننده نفتی را مشاهده کنید:

نوع حلالقدرت پاک‌کنندگیسرعت تبخیرسمیتقابلیت اشتعالکاربردهای رایج
نفت سفید (کروسین)متوسطکمکممتوسطپاک کردن گریس و روغن از قطعات فلزی، استفاده در لوازم خانگی
تینر نفتی (White Spirit)بالامتوسطمتوسطبالارنگ‌بری، پاک‌سازی قطعات خودرو، تجهیزات صنعتی
هگزانبالابسیار بالابالابسیار بالااستخراج چربی‌ها، پاک‌سازی دقیق در صنعت الکترونیک
تولوئنبسیار بالابالابالابالاپاک کردن رنگ‌ها، چسب‌ها، رزین‌ها؛ در صنایع رنگ و پوشش
زایلنبالامتوسطمتوسطبالاپاک‌سازی رزین، چسب، رنگ‌های سخت، در نقاشی صنعتی
نفتا (Naphtha)بالابالامتوسط تا بالابالارقیق‌کننده رنگ، پاک‌سازی سریع گریس، مورد استفاده در پتروشیمی
دی کلرو متان (DCM / متیلن کلراید)بسیار بالابالابالاکم (غیرقابل اشتعال)حذف رنگ، تمیزکاری دقیق در صنایع هوافضا و پزشکی
پراپانول (الکل‌های سنگین)متوسطبالاکم تا متوسطبالاپاک‌سازی الکترونیک، صنایع حساس

ویژگی ها و مزایای استفاده از حلال های پاک کننده نفتی

حلال های چربی زدا، مشتقات نفتی هستند که برای تمیز کردن و یا حل کردن مواد استفاده می شوند و در انواع محصولات صنعتی و مصرفی استفاده می شوند. حلال های پاک کننده نفتی، گروه متنوعی از مخلوط های پیچیده مایع هستند. آنها ممکن است حاوی ترکیبات پارافینیک، ایزوپارافینیک، نفتنیک و معطر باشند. ممکن است توسط تعدادی از مواد اولیه و فرآیندهای تولید مشتق شوند. حذف گریس و روغن از لوله ها و لوله ها نیاز به تمیز کردن سطوح داخلی و خارجی دارد.

شستشوی قطعات گریسی با حلال های پاک کننده نفتی

 

چربی زدایی لوله ها و لوله های منحنی با قطر کوچک چالشی است که به دمای بالا و تجهیزات پرهزینه نیاز دارد. اما با استفاده از حلال های پاک کننده نفتی، به راحتی می توان چربی ها را زدود. حلال های پاک کننده نفتی، شامل الکل های معدنی، حلال استودارد و نفتای نفتی و حلال های آلی مانند تری کلرواتان، تری کلرواتیلن، بنزن و زایلن ها هستند.

مزایا و معایب حلال‌های نفتی

حلال‌های نفتی مزایای متعددی دارند. از جمله آن‌ها می‌توان به قدرت پاک‌کنندگی بالا اشاره کرد که آن‌ها را برای حذف آلودگی‌های چرب، روغنی، قیری و صنعتی بسیار مؤثر می‌سازد. همچنین، در دسترس بودن و قیمت پایین آن‌ها، استفاده گسترده‌تری را ممکن کرده است. این حلال‌ها دارای سرعت تبخیر متنوع هستند، به طوری که می‌توان متناسب با کاربرد مورد نظر، از نوع با تبخیر سریع یا آهسته استفاده کرد. مزیت دیگر آن‌ها، نفوذ بالا به درزها و سطوح پیچیده است که پاک‌سازی بهتری را انجام می دهند.

حلال های پاک کننده نفتی چیست؟

در مقابل،برخی از آن‌ها مانند تولوئن، هگزان و DCM دارای سمیت بالا هستند و در تماس طولانی‌مدت می‌توانند برای سلامتی انسان خطرناک باشند. همچنین، بسیاری از آن‌ها قابلیت اشتعال بالایی دارند که در شرایط صنعتی نیازمند رعایت نکات ایمنی جدی است. یکی دیگر از معایب مهم، آلودگی زیست‌محیطی آن‌هاست؛ ورود این مواد به خاک یا آب می‌تواند به محیط زیست آسیب برساند. برخی حلال‌ها نیز ممکن است به مواد حساس مانند رنگ، پلاستیک یا لاک‌ها آسیب برسانند. در نهایت، استفاده از آن‌ها در فضاهای بسته نیازمند تهویه مناسب است تا از تجمع بخارات سمی جلوگیری شود.

کلام آخر:

پاک کننده های مبتنی بر حلال، برای از بین بردن چربی های هیدروکربنی و روغن های صنعتی استفاده می شوند. یکی از مهم ترین دغدغه های حوزه نفت و گاز، آثار باقی مانده آلودگی های چربی، روغنی و نفتی در داخل مخازن، لوله ها، ابزارآلات، و غیره است. صنایع آرال شیمی، دو محصول حلال 040 و حلال 050 را که حلال های چربی زدای بسیار موثر هستند، تولید و عرضه می کند. این حلال ها، برای سطوح مختلف برای پاک کردن گریس، روغن، نفت خام، سوخت های باقیمانده از سکوهای نفتی خارج از ساحل، تجهیزات و ابزار، لوله ها، مخازن ذخیره سازی یا تجهیزات و کشتی های حمل و نقل نفت به کار می روند.

 بروزرسانی در فروردین 1404

اشتراک در
اطلاع از
guest

10 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
افخمی
افخمی
2 سال قبل

در چه دمایی و به چه مدت باید استفاده بشه تا کاراییش بالاتر باشه؟

كريم آبادى
كريم آبادى
2 سال قبل

واقعا اگر معضلات روغن و گريس هاى به جا مانده با توجه به اين مقاله رو بشه حل كرد خيلى هم خوبه محصولى كه معرفى فرموديد و براى اين صنايع كاملا كاربرديه 👌

اردشير
اردشير
2 سال قبل

سلام، اگر واسه از بين بردن روغن هاى كف زمين در تعويض روغنى بشه استفاده كرد خيلى عاليه. ممنونم

حسین غفاری نژاد
حسین غفاری نژاد
1 سال قبل

سلام
چه موادی داخل گازوئیل حل می شوند به طوری که مشخص نگردد و کیفیت آن تغییر نکند و صرف اقتصادی داشته باشد موارد مذکور بابت این که بدانیم افرادی سودجو به دنبال فروش گازوئیل و قاچاق سوخت هستند و از این طریق مواد با هزینه اقتصادی پایین به جای گازوئیل مخلوط بکنند تا هم مشخص نشود وهم سرقت سوخت انجام بدهند

M.abd
M.abd
3 ماه قبل

اگر حیوانی در سطل نفت بیافتد چگونه مواد نفتی را از بدنش پاک کنیم؟

10
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
موجود است، هم‌اکنون میتوانید سفارش دهید!
ناموجود!