معرفی انواع خاک و خواص آن ها
خاک یک عامل حیاتی برای رشد گیاه است. چه درختچهها، گلها، درختان یا محصولات میوه و سبزیجات بکارید، برای رشد مؤثر گیاهان و محصولات، به خاک مناسب نیاز دارید. خاک ها دارای خواص مختلفی هستند که می توانند رشد گیاهان شما را تقویت کنند یا بر رشد آنها تأثیر بگذارند. با بهبود خواص خاک مانند سطح pH، حفظ آب و زهکشی خاک، می توان خواص خاک را تقویت کرد. یکی دیگر از روش های تقویت انواع خاک، اکسیژن رسانی به آن از طریق مواد ارگانیک است. در این مقاله، به معرفی انواع خاک ها و کاربردهای آن ها می پردازیم. در ادامه، محصول پراکسیدین کشاورزی را بعنوان کود و تقویت کننده و اکسیژن رسان به بافت خاک، معرفی خواهیم کرد.
انواع خاک
خاک ها مخلوطی از مواد گوناگون هستند. یک خاک مناسب و ایده آل شامل 45٪ مواد معدنی (خاک رس، سیلت و ذرات شن و ماسه ، 5% ماده آلی و 25٪ آب و هوا است) است. بافت خاک ها گونه های مختلفی دارند و با هم بسیار تفاوت دارند. بنابراین، بافت و خواص خاک موجود در یک منطقه با بافت خاک منطقه دیگر، بسیار متفاوت است. فعالیت های ساختمانی غالباً خاک را بسیار دگرگون می کنند که با خاک اصلی بسیار متفاوت است. معمولاً موجب کاهش مواد آلی و حاصلخیزی خاک می شود.
- خاک جامد یا سفت
- خاکی که منافذ آن با هوا پر شده است.
- جنس خاکی که منافذ آن با آب پر شده است.
علل شکل گیری انواع خاک
انواع مختلفی از خاک وجود دارد که تحت فشارهای مختلف محیطی قرار دارند. طبقه بندی خاک عمدتا از نظر بافت، نسبت و اشکال مختلف ترکیبات آلی و معدنی صورت می گیرد که در نتیجه روند هوازدگی تشکیل می شوند. خاک، مخلوطی از هوموس و ذرات سنگ است و یکی از منابع طبیعی است که تمام مواد مغذی مورد نیاز گیاهان در طول فتوسنتز را برای گیاهان تأمین می کند. زیستگاه بسیاری از موجودات زنده و در کشاورزی ضروری است. خاک، از لایه های مختلفی مانند هوموس، آب، رس، شن و سنگ ریزه تشکیل شده است. شکل گیری بافت خاک تحت تأثیر عوامل خارجی مانند دما، باد، بارندگی، رطوبت و نور خورشید است. این عوامل در ایجاد تغییرات در بافت و کیفیت خاک بسیار مهم هستند. نوع محصول با استفاده از نوع خاصی از خاك و تاثير اقليمی يك منطقه تعيين می شود.
همچنین بخوانید:
طبقه بندی انواع بافت خاک
انواع خاک از نظر بافتی به چهار دسته طبقه بندی می شود:
- ماسه ای (شنی)
- سیلتی
- رسی
- لومی
- پیتی
- گچی
1) خاک ماسه ای
اولین نوع از انواع خاک، شن و ماسه است. از ذرات کوچک سنگ هواساز تشکیل شده است. خاک های شنی یکی از فقیرترین انواع خاک برای رشد گیاهان است، زیرا دارای مواد مغذی بسیار کم و ظرفیت نگهداری آب در آن ضعیف است، که باعث می شود ریشه گیاه آب را به سختی جذب کند. این نوع خاک برای سیستم زهکشی بسیار مناسب است. خاک شنی معمولاً در اثر تجزیه یا تکه تکه شدن سنگ ها مانند گرانیت، سنگ آهک و کوارتز تشکیل می شود. خواص خاک شنی برای کشاورزی ناچیز است.
2) خاک سیلت/ سیلیت
سیلت در مقایسه با خاک شنی ذرات بسیار کوچکتری دارد و از سنگ و سایر ذرات معدنی ساخته شده است که کوچکتر از شن و بزرگتر از خاک رس هستند. این کیفیت صاف و ریز خاک است که آب را بهتر از شن نگه می دارد. سیلت به راحتی توسط جریان های متحرک منتقل می شود و عمدتا در نزدیکی رودخانه، دریاچه و سایر اجسام آب یافت می شود. خاک سیلت در مقایسه با سایر انواع خاک ها، حاصلخیزتر است. بنابراین، از خواص خاک سیلیت در کارهای کشاورزی برای بهبود حاصلخیزی خاک نیز استفاده می شود.
3) خاک رسی
خاک رس، کوچکترین ذره در میان دو نوع خاک دیگر است. ذرات موجود در این خاک بسیار محکم در کنار یکدیگر قرار می گیرند و تخلخل آنها بسیار کم است یا فاقد آن است. این خاک از کیفیت ذخیره آب بسیار خوبی برخوردار است و نفوذ رطوبت و هوا را در آن سخت می کند. خاک رس خیس، بسیار چسبناک است، اما هنگام خشک بودن، نرم است. رس متراکم ترین و سنگین ترین نوع خاک است که به خوبی زهکشی نمی کند و فضای شکوفائی ریشه گیاه را فراهم نمی کند.
4) خاک لومی
خاک لومی، ترکیبی از ماسه، سیلت و خاک رس است به طوری که خواص مفید هر یک از آنها را شامل می شود. به عنوان مثال، از مهمترین خواص خاک لومی، توانایی حفظ رطوبت و مواد مغذی می باشد. از این رو برای کشاورزی مناسب تر است. این خاک همچنین به عنوان خاک کشاورزی بحساب می آید. زیرا شامل تعادل هر سه نوع مواد خاک شنی، رس و لجن است و همچنین دارای هوموس است. جدا از این، به دلیل منشا غیرآلی بودن، کلسیم و pH بیشتری نیز دارد.
5) خاک پیت
خاک پیت غنی از قهوه ای تیره یا سیاه است و از سطوح بالایی از مواد آلی در حال تجزیه یا بقایای گیاهی ساخته شده است. مواد آلی می توانند به سطوح اسیدی بالا و کاهش سرعت ترکیب کمک کنند، اما می توانند شرایط قلیایی خاک را برای گیاهانی که به سطوح اسیدی بالاتری مانند زغال اخته نیاز دارند، بهبود بخشند. خاک پیت دارای رطوبت طبیعی بالایی است و می تواند آب زیادی را در خود نگه دارد و بافت اسفنجی به آن می دهد. ممکن است مجبور شوید برای تخلیه آب اضافی از خاک ذغال سنگ نارس، سیستم های زهکشی نصب کنید، به خصوص در بهار که دمای خاک گرم است و باعث احتباس بیشتر آب می شود.
5) خاک گچی
خاک های گچی قهوه ای تیره و حاوی سنگ های سفید یا خاکستری متعدد و سنگ ها یا ذرات سنگ آهک هستند. ساختار محکمی دارد و در مناطق مرتفع رایج است. خاک های سیلتی با پوشش سنگ آهک دارای زهکشی آزاد هستند و در تابستان می توانند مستعد خشکسالی باشند. نوع خاک سنگی ممکن است به کودهای مخصوص، هوموس، مالچ پاشی و کود سبز مانند شبدر زرشکی برای بهبود تعادل pH و حفظ آب نیاز داشته باشد. این یک خاک قلیایی است که منجر به کاهش سطح مواد مغذی می شود.
طبقه بندی انواع خاک بر اساس رنگ و سایر خصوصیات:
بجز طبقه بندی خاک از نظر بافت و طریقه شکل گیری، دسته بندی مهم دیگر خام ها برا اساس رنگ و سایر خصوصیات ظاهری است که عبارتند از:
- قرمز و زرد
- خاک سیاه
- خاک آبرفتی
- لاتریت
- خاک خشک
- انواع خاک کوه و جنگل
- خاک کویر
- خاک های شور و قلیایی
- انواع خاک های باتلاقی و زغال سنگی
بررسی تاثیر pH خاک:
مقیاس pH خاک، اسیدیته یا قلیایی بودن انواع خاک را نشان می دهد. خاکی با عدد pH کمتر از 7 اسیدی است، در حالی که خاک با pH بالاتر از 7 قلیایی است. گیاهان باغ معمولاً در خاک خنثی یا کمی اسیدی رشد می کنند، بیشتر آنها در خاک بسیار اسیدی یا خاک بسیار قلیایی رشد نخواهند کرد، اگرچه تعداد کمی از آنها برای چنین شرایطی نیز سازگار شده اند. به طور کلی، اگر مقدار pH خاک خیلی زیاد باشد، برخی از عناصر غذایی نمی توانند به طور موثری توسط ریشه گیاه جذب شوند. از سوی دیگر، اگر این مقدار، خیلی کم باشد، مواد مغذی ممکن است بسیارموثرتر جذب شوند: میزان اضافی، نمی تواند به اندازه کافی سریع پردازش شود و سیستم گیاه را دچار بیش¬باری کرده و نهایتا باعث کند شدن رشد گیاه و از بین رفتن آن می شود.
تاثیر آب و بر هوا بر میزان پی اچ خاک
آب و هوای محیطی، یک تخمین از pH احتمالی خاک ارائه می دهد. در مناطق پر باران، خاک ها اغلب اسیدی هستند. لذا، در این مناطق می بایست گیاهان اسید دوست مانند آزالیا، رودودندرون (خرزه هندی)، کاملیا و زغال اخته کشت شود. در مقابل، خاک های قلیایی به طور معمول در مناطق کم باران یافت می شوند. بسیاری از گیاهان محبوب باغ های آبخیز گونه هایی که پس از استقرار به آب کمی احتیاج دارند، از نظر قلیایی در خاک خوب عمل می کنند. زیتون، خربزه و انار عملکرد خوبی در خاک های قلیایی دارند.
چه موادی پی اچ خاک را متعادل می کنند؟
آهک، که به صورت آسیاب شده یا بصورت پودر در دسترس می باشد، اغلب برای بالا بردن pH پیشنهاد می شود. سنگ آهک زمین کمی از این دو قدرت کمتری دارد و با سرعت بیشتری pH را افزایش می دهد. مقدار مورد نیاز به بافت خاک و سایر عوامل بستگی دارد (به عنوان مثال برای خاک رس بیشتر از خاک شنی مورد نیاز است). خاکستر چوب و پوسته صدف نیز باعث خنثی شدن خاک اسیدی می شود.
پیشنهاد میکنیم قبل از ادامه مطلب حتماً مقالات زیر را مطالعه فرمایید:
♣ راه های مقابله با کاهش شوری خاک و آب
♣ کود کمپوست و روش های تولید آن
راهکارهایی برای کاهش pH خاک
برای کاهش pH خاک، سولفور معمولی کم هزینه ترین انتخاب است، اگرچه گاهی اوقات سولفات آهن و سولفات آلومینیوم به جای آن توصیه می شوند. سولفات آهن که آهن را نیز به خاک می افزاید، بیشترین کمک را به گیاهانی می کند که برگهای زرد دارند و همچنین سلامت کلی آنها ضعیف است. همچنین به کارگیری مرتب افزایش دهنده های آلی مانند کمپوست و کود، pH خاک قلیایی را به مرور کاهش می دهد.
نحوه جذب آب در انواع خاک ها
جذب آب در خاک، با توجه به تخلخل و تراکم و بافت خاک متفاوت است. اگر تاثیر دمای محیط را در نظر نگیریم، سایر عوامل جذب آب در خاک به شرح زیر است:
- خاک رس به دلیل ذرات ریز و فضای منافذ بسیار کمی که دارد، با سرعت کمتر از 3.5 سانتیمتر در ساعت آب را جذب می کند. آب به سرعت از این نوع خاک فرار می کند. با این حال، خاک رس می تواند مقدار زیادی آب را هنگام جذب نگاه دارد. اما مقداری از آب، آنقدر محکم نگه داشته می شود که گیاهان نمی توانند از آن استفاده کنند.
- خاک لوم بهترین است. این خاک با ترکیبی از ماسه، سیلت و ذرات رس، آب را به راحتی جذب می کند و قادر است آن را برای استفاده گیاهان ذخیره کند. لوم آب را با سرعتی بین 3.5 تا 5 سانتیمتر در ساعت جذب می کند. خاک شنی به دلیل داشتن فضاهای بسیار بزرگ، آب را با سرعت بیش از 5 سانتیمتر در ساعت جذب می کند.
- آب به معنای واقعی کلمه از طریق خاک های شنی جریان دارد و مقدار کمی از آن برای استفاده گیاهان نگهداری می شود.
هوموس چیست؟
این اصطلاح برای توصیف سطح بالایی خاک، یعنی لایه سیاه تیره، استفاده می شود. اگرچه رنگ تیره احتمالاً به دلیل هوموس است، اما هوموس لایه ای در خاک نیست. چیزی به نام “لایه هوموس” وجود ندارد. در کشاورزی و باغبانی گاهی اوقات از اصطلاح هوموس برای توصیف کمپوست مدت دار استفاده می شود. کمپوست ماده گیاهی است که کمی تجزیه می شود، در حالت کهنه و پوسیده شده نیز، هنوز فقط کمی تجزیه می شود. هنگامی که کمپوست به باغ شما اضافه شود، برای چندین سال تجزیه می شود. توجه داشته باشید که کمپوست هوموس نیست.
تفاوت کشت در انواع خاک ها
یکی دیگر از طبقه بندی خاک ها بر اساس تفاوت آن ها در کشت می باشد. تصمیم گیری در مورد کشت های مناسب نیز تا حدود زیادی توسط انواع خاک تعیین می شود.
آنچه ممکن است برای یک خاک لومی رسی مناسب باشد، می تواند مشکلات عمده ای را در خاک لومی سیلتی ایجاد کند. دسته های اصلی بافت خاک و مناسب ترین تکنیک های کشت به شرح زیر بیان شده است:
1) شنی:
شخم زدن و به دنبال آن تلفیق بستر بذر با فشار شیار ترجیح داده می شود. به حداقل رساندن فشردن زمین با استفاده از ماشین آلات برای کاهش تراکم سودمند است. برای شل کردن شیارهای شخم و تراکم عمیق، به طور منظم از چنگک های عمیق یا خیش زدن استفاده کنید.
2) سیلتی:
سیستم های بستری برای سبزیجات برای جلوگیری از تراکم گسترده مفید است. خاك ورزی كاهش يافته در سيلت های سبك و متوسط مناسب نيست، اما ممكن است در سيلت های سنگين ممكن باشد. استفاده از شخم قالب، به ویژه در مناطق گیاهی که بیش از یک محصول در سال کشت می شود و ضایعات باید به سرعت ادغام شوند، ترجیح داده می شود. خاک بستر بذر نباید خیلی ریز باشد، در غیر این صورت احتمال بسته شدن آن وجود دارد. به همین ترتیب، برای شکستن شیارهای شخم و تراکم عمیق ناشی از فشار ماشین آلات، خیش زنی یا کشت عمیق مورد نیاز است. توصیه می شود از حرارتی که ساختار بافت خاک را از بین می برد، خودداری شود.
3) رسی:
در این خاک ها، کشت باید به حداقل برسد.کم خاک ورزی اغلب در مواردی که آهک آزاد وجود دارد، با شل شدن عمیق هر 3-4 سال و زهکشی مول هر 4-7 سال برای اطمینان از زهکشی خوب مناسب است. خاک رس کشت بهاره را دشوار می کند و در صورت امکان باید بسترهای بذر را با یک بار عبور بدست آورد.
4) لومی:
در جاهایی که آهک آزاد روی لوم های سنگین تر وجود دارد، کم خاکورزی مناسب است. در حالی که، این روش در لوم های شنی و سیلتی چندان مناسب نمی باشد. به خصوص در لوم های سبک تر، شل شدن عمیق مورد نیاز خواهد بود.
5) پوده ای:
از کشت زیاد در بهار خودداری شود، زیرا باعث خشک شدن لایه های سطحی شده و خاک در برابر فرسایش باد آسیب پذیر می شود. پوده های سطحی شخم عمیق می تواند با سیلت یا رس واقع در زیر پوده ها، آمیخته شود. این می تواند به ثبات پوده ها کمک کند و ممکن است اسیدیته را کاهش دهد.
بررسی انتخاب نوع محصول با توجه به انواع خاک، بافت خاک و خواص خاک
با توجه به تنوع خواص خاک ها، نوع کشت و نوع انتخاب محصول بسیار اهمیت دارد. زیرا در صورت کشت محصول در خاکی نامناسب و نامرغوب، نه تنها خسارت سنگینی بر کشاورز وارد می کند، بلکه خاک نیز به دلیل عدم انتخاب الگوی کشت و یا آبیاری نامناسب، دچار آسیب می شود.
در جدول زیر، می توانید طبقه بندی نوع محصول در خاک های متفاوت که دارای بافت متفاوت هستند، را ببینید.
طبقه بندی خاک ها بر اساس خواص خاک و بافت آن در کشت محصول مناسب
بافت خاک | محصولات رایج | ویژگی ها |
---|---|---|
خاک شنی | سبزیجات ریشهای (هویج، سیبزمینی)، بادامزمینی | زهکشی خوب، کممغذی، سریع گرم میشود، مناسب برای محصولاتی که به خاک نرم نیاز دارند |
خاک سیلتی | برنج، گندم، سویا | حاصلخیز، حفظ رطوبت بالا، زهکشی کند، ایدهآل برای انواع مختلف محصولات |
خاک رسی | برنج، سویا، کلم بروکلی، کلم | نگهداری بالای آب، غنی از مواد مغذی، زهکشی کند، مناسب برای محصولاتی که به آب نیاز دارند |
خاک لومی | بیشتر سبزیجات (گوجهفرنگی، فلفل)، میوهها (توتها) | ایدهآل برای بیشتر محصولات، بافت متعادل، حفظ مواد مغذی، زهکشی خوب |
خاک توربی | محصولات ریشهای (هویج، کاهو)، میوههای درختچهای (توتفرنگی) | دارای مواد آلی زیاد، حفظ رطوبت بالا، اسیدی، مناسب برای محصولاتی که به شرایط مرطوب نیاز دارند |
خاک آهکی | جو، چغندر، کلم | قلیایی، کممغذی، زهکشی خوب، محصولات مقاوم به شرایط قلیایی |
خاک لومی شنی | کاهو، گوجهفرنگی، فلفل، خیار | زهکشی خوب، آسان برای کشت، مناسب برای کاشت زودهنگام سبزیجات |
کلام آخر:
ضدعفونی خاک کشاورزی یکی از مسائلی است که برای داشتن محصولی سالم، بسیار ضروری می باشد. جهت ضدعفونی خاک، می توان از محلول اگروسیب شرکت آرال شیمی استفاده کنید. این محلول، یک قارچکش ارگانیک بخساب می آید که قادر است اسپور قارچ ها و تخم و لاروهای آلوده عامل افات را در یک مرحله ضدعفونی از بین ببرد. دوز مصرفی پایینی دارد و در رقت مصرفی بسیار کم و مدت زمان تماس کوتاه، بازده فراوانی دارد. محصولی دوستدار محیط زیست است که پس از مصرف به آب و دی اکسید کربن تجزیه می شود. از سوی دیگر، اکسیژن رسانی برای تقویت خواص و بافت خاک بسیار مهم است. از طریق محلول پراکسیدین کشاورزی، می توان خواص خاک را بهبود بخشید.
⇐ بروزرسانی در شهریور 1403
31 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
مطالب خوب وكاربردى بود مرسي از شما
با تشکر از حسن نظر شما.
پیشنهاد میکنیم از سایر مقالات شاخه کشاورزی دیدن فرمایید.
با تشکر از توضیحات عالی شما، من قصد پرورش گل در بالکن منزلم را داشتم که داشتم تحقیق میکردم چه نوع خاک هایی رو میتونم استفاده کنم که با سایت آشنا آشنا شدم، سایت بسیار خوبی دارید
با سلام به شما دوست عزیز، خاک مخصوص گل ها و گیاهان آپارتمانی به نوع گیاه، اندازه گیاه و شرایط محیطی نگهداری آن نیز بستگی دارد.سپاس از توجه شما
سلام عالی بود من برای تحقیق کاروفناوریم هی داشتم می گشتم که با این سایت رو دیدم ممنون
با سلام خدمت شما دوست عزیز، خوشحالیم که مطالب ما مفید واقع شده، سپاس از توجه شما.
سلام BRC چیست چه نوع لایه است ؟
درود بر شما همراه گرامی،
اول باید توی سوالتون بدونم دقیقا کدوم BRC مد نظرتون هستش. ما دو تا تعریف متفاوت با این ترم داریم. در تعریف اول، طبق علم خاک شناسی، BRC مخفف Bedrock یا سنگ بستر است که تو این مورد، سنگ بستر نقش مهمی در تشکیل خاک داره. نوع سنگ بستر، مواد مغذی و ویژگی های فیزیکی خاک را تعیین می کنه. به عنوان مثال، سنگ بستر آهکی خاکی قلیایی با زهکشی خوب ایجاد می کنه، در حالی که سنگ بستر گرانیتی، خاکی اسیدی با زهکشی ضعیف ایجاد می کند. در تعریف دوم، BRC ممکنه برای اشاره به Broken Rock Cover یا پوشش سنگ شکسته نیز استفاده بشه. این نوعی پوشش خاک هستش که از سنگ های شکسته مانند سنگ آهک یا گرانیت ساخته میشه. پوشش سنگ شکسته می تونه برای کنترل فرسایش، بهبود زهکشی و کاهش رشد علف های هرز استفاده بشه.
سپاس از توجه شما
ایکاش مقاله تون طولانی تر بود و بیشتر یاد می گرفتیم مطالب تون فوق العاده بود که اصلا خسته کننده نبود و ایکاش نوع خاک رو به نوع درخت ونهال میوه های مرتبط تعمیم میدادید و ایکاش های بسیار
سلام به شما دوست عزیز ممنون از نظر و لطف شما بله حتما در رابطه با انواع خاک با توجه به نوع نهال هم در آینده مطالبی را منتشر خواهیم کرد.
سلام ی سوال داشتم ممنون میشم اگه اطلاعی دارید کمکم کنید
خاک رسی لومی چه ویژگی های رو داره؟
درود بر شما دوست عزیز، خاک لومی ترکیبی طبیعی از سه جز اصلی رس، شن و سیلت است،خاک لومی اﻳﺪهآلﺗﺮﻳﻦ ﺧﺎک ﺑﺮای ﻛﺎﺷﺖ ﮔﻴﺎﻫﺎن، ﺑﺎﻏﺪاری و ﻛﺸﺎورزی اﺳﺖ؛ چرا که این خاک ﻣﻮاد ﻣﻐﺬی را بخوبی در ﺧﺎک ﺣﻔﻆ میﻧﻤﺎﻳﺪ و همزمان ﺑﻪ آب و هوا اﺟﺎزه ﺣﺮﻛﺖ آزاد و راﺣﺖ در داﺧﻞ ﺧﺎک را میدﻫﺪ. حاصلخیزی خاکهای لومی نسبتا بالا است و مقادیر مورد نیاز عناصر غذایی را در اختیار گیاه قرار میدهد، دارای ﻣﻮاد ﻣﻐﺬی و ﻫﻮﻣﻮس ﺑﻴﺸﺘﺮی از ﺧﺎکﻫﺎی ﻣﺎﺳﻪای ﺑﻮده و ﻧﻔﻮذﭘﺬﻳﺮی و زهکشی ﺑﻬﺘﺮی ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ خاک رسی و سیلتی دارد، مقاومت خاک لومی در برابر انواع فرسایش نسبتا بالا است و هدررفت کمتری دارد. سپاس از توجه شما.
سلام خیلی ممنون از مطالبتون ولی من جواب سوال ام رو نگرفتم سوالم این است که من از کنار رود مقداری گل رس گرفتم و الان که به آنان توجه کردم دیدم که مقداری از آنان خاکستری هستند این چه ماره ای است و آیا برای گیا مضر است ؟
درود بر شما دوست عزیز در رابطه با موضوعی که اشاره فرمودید باید خاک مشاهده و مورد آزمایش قرار بگیرد تا بتوان در مورد مواد تشکیل دهنده آن نظری را اعلام فرمود، باز هم اگر راهنمایی نیاز باشه با کارشناسان ما ارتباط بگیرید که شما را راهنمایی بفرمایند. سپاس از لطف و توجه شما.
مطالب خوب وکاربردی بود
سلام مطالب خیلی به جا وکاربردی بود،
خاک رس،عملیات تهیه زمین به سختی انجام میشه
درود بر شما همراه گرامی،
ممنونم از بیان اطلاعاتتون. خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده.
سپاس از توجه شما
سلام من برای خواص وانواع خاک رس رنگی برای استفاده در سفالگری جستجو کردم این سایت بالا اومد آیا شما میتونید کمکم کنید
درود بر شما همراه گرامی،
متاسفانه این مقاله درباره انواع خاک به منظور فعالیت های کشاورزی و باغبانی است. برای سفالگری عموما از انواع خاک رسی استفاده می شه که فک می کنم توی سایت های مربوط به مجسمه سازی راحت تر بتونید اطلاعات بگیرید.
سپاس از توجه شما
سلام وقت بخیر سوالی داشتم برای کاشت بذر توت فرنگی مهم هست که کجا ساکن باشم تا نوع خاکش معین بشه از چه خاکی برای بذر توت فرنگی استفاده کنم و اینکه گیاه توت فرنگی وقتی رشد کرد باید خاکش رو عوض کرد یعنی نوع خاک دیگه باشه؟؟؟
درود بر شما همراه گرامی،
بذر توت فرنگی معمولاً در خاکی با pH متعادل تا کمی اسیدی بهترین رشد را دارد. برای تهیه خاک مناسب برای کاشت توت فرنگی، میتوانید از مخلوطی از خاک باغچه، کمپوست، و ترکیبات آهکی (مانند پودر خاکپاشی آهک) استفاده کنید. دقت کنید که خاک دارای خواص زهکشی خوب و عمیق باشد. در مورد سوال دومتون، در مورد تغییر خاک پس از رشد توت فرنگی، در حقیقت توت فرنگی گیاهی است که معمولاً در یک مکان برای چند سال رشد میکند، به طوری که میتوانید گیاه را در همان مکان بذارید و خاک را هر سال تغییر ندهید. اگر خاک پس از مدتی فرسوده یا فشرده شد، میتونید با افزودن کمی کمپوست یا خاک باغچه، تغییرات لازم را ایجاد کنید. اما در اکثر موارد، تغییر خاک هر ساله لازم نیست.
سپاس از توجه شما
سلام بسیارعالی از زحمات ونظرات شما قدردانی میکنم، ایا لایه های زیرین زمین تا عمق ۱۰متر که هر لایه از رنگهای مختلف تشکیل شده ازنظر موادغذایی ومعدنی جهت کشاورزی مناسب میباشد؟ از راهنمایی شما متشکرم
درود بر شما همراه گرامی،
سپاس از لطف شما. بله لایه های زیرین هم می تونن شامل مواد مغذی باشن اما باید شرایط محیطی و زمینشناسی منطقهای رو در نظر بگیرید. در برخی مناطق، این لایهها ممکننه شامل خاکهای حاصل از رسوبات رودخانهها یا تراکمات آهکی باشند (که از نظر کشاورزی بسیار حاصلخیز هستن). در برخی نقاط دیگه، ممکن است به دلیل شرایط خاص جغرافیایی، این لایهها فقط بتوانند منابع محدودی از مواد غذایی و معدنی رو فراهم کنن (که برای کشاورزی مناسب نیست).
سپاس از توجه شما
سلام من به نوعی خاک برخورداره اولین بار هست که همچین خاکی میبینم این خاک به رنگ قهوه ای هست وقتی حرارت داده میشه بهش سیاه رنگ میشه و مثل یه مایع میشه که میخواد بجوشه ولی ذوب نمیشه و ذرات خاک بهم نمیچسبه اگه میشه درموردش منو راهنمایی بکنین
درود بر شما همراه گرامی،
خاکی که توصیف میکنید احتمالاً یکی از انواع خاکهای غنی از مواد آلی یا معدنی خاص باشه. برای شناسایی دقیقتر این خاک، باید به ویژگیهای بیشتر و بررسیهای دقیقتری پرداخت. با توجه به توصیفات شما، چند احتمال وجود دارد:
الف)خاکهای غنی از مواد آلی (خاکهای پیت یا هیومیک):
این نوع خاکها معمولاً حاوی مقدار زیادی مواد آلی هستن که می تونن هنگام حرارت دادن تغییر رنگ بدن و به حالت نیمهمذاب دربیان. بهعنوان مثال، خاک های پیت، دارای مقدار زیادی ماده آلی نیمهتحللیافته هستن که در اثر حرارت میسوزند و به رنگ سیاه در میان.
ب)خاکهای دارای ترکیبات معدنی خاص:
برخی خاکها دارای مواد معدنی مانند بیتومین یا ترکیبات کربنی هستن، در اثر حرارت تغییر حالت می دن.
خاکهای غنی از گوگرد هم می تونن رفتار مشابهی نشان بدن و در اثر حرارت به مواد سیاه رنگ تبدیل بشن.
ج)خاکهای غنی از رس و سیلیکاتها:
این خاکها ممکن است حاوی ترکیبات معدنی مانند مونتموریلونیت یا اسمکتیت باشن که در اثر حرارت تغییر رنگ و حالت میدن. رسهای خاصی در اثر حرارت می تونن به حالت مایعگونه درآیند، ولی همچنان ذوب نشن.
سپاس از توجه شما
سلام خداقوت.
درخاک با بافت لوم سیلتی بادرصد سیلت۵۳ودرصدشن۳۷و رس۱۰؛مناسب کشت گلخانه جهت سبزی جات وصیفی جات میباشد؟واگر بخاطر ریختن کود دامی فراوان در آن محل؛ درسالیان متوالی؛سطح خاک شور شده باشد؛آیا هنوز مناسب کشت گلخانه هست یاخیر؟باید جهت اصلاح شوری چه اقدامی انجام داد؟ضمن اینکه زمین زراعی سالیان سال کشت نشده بوده.واب شیرین است.
ممنون میشم راهنمايي بفرمایید.
درود بر شما همراه گرامی،
در پاسخ به سوال اولتون باید بگم بله خاکی با این درصدهایی که میفرمایید، از نظر بافت برای کشت گلخانه سبزی و صیفی جات مناسب هستش. خاک لومی سیلتی به دلیل تعادل بین ذرات ماسه، سیلت و رس، زهکشی و هوادهی مناسبی را برای رشد ریشه گیاهان فراهم می کنه. همینطور، ظرفیت نگهداری آب و مواد مغذی در این مدل خاک مطلوب هستش. در مورد سوال دومتون باید بگم که شوری خاک می تونه به طور قابل توجهی بر رشد گیاهان تاثیر منفی بذاره. شوری بالا باعث افزایش جذب نمک توسط گیاه می شه که منجر به کم آبی سلول ها، اختلال در جذب مواد مغذی و در نهایت مرگ گیاه می شه. پس تا قبل از نمک زدایی، عملیات کشت رو توش انجام ندید ترجیحا. جهت مطالعه بیشتر در مورد روش های رفع شوری خاک به مقاله “راه های مقابله با شوری خاک در کشاورزی“ مراجعه کنید.
سپاس از توجه شما
سلام وخداقوت
فراموش کردم بگم ecخاک۱۵هستش.
آیا این برای گلخانه صیفی وسبزی زیاده؟
سپاس فراوان بابت پاسخ به سولات بنده.
درپناه خدا پایدار باشید.
درود بر شما همره گرامی،
با توجه به رنجی که شما فرمودید، شوری خاکتون خیلی بالاست. رنج EC مناسب برای کشت سبزیجات گلخانه ای بین 3-1.5 میلی زیمنس بر سانتیمتر هستش. معمولا عددهای بالای EC بیشتر برای کشت صیفی جات مقاوم به شوری و نیاز به آب کم استفاده می شه. هرچند توصیه م به شما اینه که هر چیزی بکارید با این حجم بالای شوری، احتمالا جواب خوبی نمی گیرید. اول تلاش کنید شوری خاک رو کم کنید بعدا اقدام به کشت کنید.
سپاس از توجه شما
وآیا اسید انفوریک یک محلول ضدشوری محسوب میشه؟از جمله ی
کود های ضد شوری چه کودهایی را شما معرفی و پیشنهاد میکنید؟
ممنون وتشکر.
درود مجدد،
اسید انفوریک اوره بالایی داره که منبع نیتروژن ه و نه نمک زدایی. استفاده بیش از حد از اسید N-فوریک می تونه منجر به اسیدی شدن خاک و عدم تعادل مواد مغذی بشه. توجه کنید که ماده ای که بتونه به راحتی و به سرعت نمک زدایی کنه، به اون شکل وجود نداره. شما باید در بلند مدت با روش های مختلف این کارو بکنید مثلا استفاده از هوموس، یک ماده آلی طبیعیه که به تبادل کاتیونی کمک می کنه و تجمع نمک رو کاهش می ده. یا گچ (سولفات کلسیم) می تونه باجایگزینی یون های سدیم با کلسیم، به بهبود ساختار خاک و کاهش شوری کمک کنه. همینطور، آهک می تونه برای تنظیم pH خاک و بهبود سطح کلسیم استفاده شود و به طور غیرمستقیم به مدیریت نمک کمک کنه. روش های دیگه، بهبود زهکشی، استفاده از شن و رس و کاشت گیاهان هالوفیت هستش.
سگاس از توجه شما