بیماری سفیدک پودری و روش های درمان آن
سفیدک پودری یک بیماری قارچی شایع است که طیف گسترده ای از گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد و با رشد پودری سفید یا خاکستری روی برگ ها، ساقه ها و گاهی اوقات میوه ها مشخص می شود. در شرایط گرم و مرطوب با گردش هوا ضعیف رشد می کند؛ اما می تواند در محیط های خشک نیز رشد کند. بیماری سفیدک پودری با تداخل در فتوسنتز، گیاهان را ضعیف می کند و باعث زردی، انحراف برگ ها و کاهش بنیه می شود. در حالی که به ندرت گیاهان را می کشد، آلودگی شدید می تواند منجر به کاهش قابل توجه عملکرد در محصولات شود. جهت درمان سفیدک پودری، مدیریت موثر شامل فاصله گذاری مناسب برای جریان هوا، حذف قسمت های آلوده و استفاده از گونه های گیاهی مقاوم یا قارچ کش ها است. در این مقاله، به معرفی اگروسیب بعنوان قارچکش سفیدک پودری معرفی خواهد شد.
همچنین بخوانید:
♣ انواع سم قارچ کش مناسب برای کشاورزی
سفیدک سطحی (کپک پودری) چیست؟
بیماری سفیدک پودری با نام های دیگر کپک پودری یا سفیدک سطحی یا powdery mildew، به عنوان یک بیماری رایج در گیاهان دارای مشخصه های زیر می باشد:
- به راحتی قابل تشخیص است.
- سفیدک پودری با لکهها یا تکه های سفید تا خاکستری مانند پودر تالک مشخص میشوند.
- سفیدک سطحی به گونه ای رشد می یابند که نسبت به کپک پودری مقاوم هستند و می تواند آن را تحمل کنند.
- بافت ساکولنت، بیشتر مستعد ابتلا به بیماری کپک پودری است.
- از مصرف کودهای نیتروژن در اواخر تابستان در صورت وجود انواع مقاوم به گیاه باید خودداری کرد.
بیماری سفیدک پودری چگونه ایجاد می شود؟
ایجاد و شدت powdery-mildew به عوامل زیادی بستگی دارد:
- تنوع گیاه میزبان
- سن
- شرایط گیاه
- شرایط آب و هوایی در طول فصل رشد
این بیماری، در آب و هوای گرم و خشک شدید است. این به این دلیل است که قارچ برای ایجاد عفونت نیازی به وجود آب در سطح برگ ندارد. با این حال، رطوبت نسبی هوا برای جوانه زنی هاگ باید بالا باشد. بنابراین، این بیماری در کاشت های کپه ای که در آن گردش هوا ضعیف است و در مناطق مرطوب و سایه دار شایع است. با افزایش رطوبت نسبی تا 90 درصد، بروز عفونت افزایش مییابد، اما زمانی که سطوح برگها خیس هستند این اتفاق نمیافتد. گیاهان جوان و شاداب معمولاً نسبت به گیاهان بالغ تر حساس تر می باشند.
علائم بیماری سفیدک پودری
سفیدک سطحی با لکههای سفید تا خاکستری مانند تالک مشخص میشوند. ساختارهای کروی شکل به اندازه سر سوزن که ابتدا سفید، بعد زرد مایل به قهوه ای و در نهایت سیاه هستند، ممکن است به صورت تکی یا گروهی وجود داشته باشند. اینها کلیستوتسیا یا بدن زمستان گذران قارچ هستند. همچنین قسمت های پایین برگ ها، ساقه های جوان، جوانه ها، گل ها و میوه های جوان را تحت تاثیر قرار می دهد. برگ های آلوده ممکن است انحراف پیدا کنند، با تکه های کوچک سبز زرد شوند و زودرس بیفتند. جوانه های آلوده ممکن است باز نشوند. سفیدک سطحی می تواند مواد مغذی مهمی را از گیاه خارج کند و باعث پژمرده شدن و زرد شدن برگ های آن شود.
راه های درمان سفیدک سطحی یا کپک پودری
روش های مختلفی برای کنترل و درمان سفیدک پودری وجود دارد. در حالی که حذف و از بین بردن تمام گیاهان آلوده راه حل ایده آل است، اما چندان عملی و منطقی نیست. خوشبختانه، اقداماتی وجود دارد که می توان برای خلاص شدن از این بیماری انجام داد.
1. حذف قسمت های آلوده گیاهان
برای شروع، باید از نگاهدارنده های گیاه استفاده شود تا قسمت هایی از گیاهان را که دارای سفیدک قابل مشاهده هستند، برش داده شده و برداشته شوند. اگر این آفت بر روی چند برگ مشاهده شد، باید آنها را از گیاه جدا کرده و از کمپوست کردن آن جلوگیری شود (زیرا باعث پخش شدن هاگ ها می شود).
2. استفاده از مواد شیمیایی
محلول های شیمیایی یا ارگانیک متنوعی برای درمان سفیدک پودری در دسترس هستند. متداول ترین آن ها، قارچ کش سفیدک پودری است. عمدتا اگر بیماری سفیدک پودری در باغ ها و گلدان های خانگی رخ دهد، درمان های خانگی ارگانیک مانند جوش شیرین، سرکه سیب یا شیر نیز می تواند برای درمان سفیدک پودری مفید و موثر قرار گیرد. برای محافظت مداوم، قارچکش سفیدک پودری باید هر هفت تا 14 روز یکبار مجدداً استفاده گردد.
3. مدیریت باغ
در صورتیکه گیاهان مستعد ابتلا به سفیدک سطحی هستند، باید اقداماتی را برای جلوگیری از گسترش یا عود مجدد آن انجام داد:
- بهبود گردش هوا در باغ با تنک کردن و هرس کردن گیاهان تا جایی که به نظر برسد هر گیاه، جای تنفس دارد. این عمل می تواند به جلوگیری از گسترش و رشد هر گونه قارچی که از قبل در بین گیاهان وجود داشته، کمک کند.
- تا زمانی که شیوع powdery-mildew تحت کنترل نیست، کوددهی را نباید برای گیاهان آسیب دیده انجام داد زیرا موجب گسترش آفت می شود.
- از آبیاری گیاهان از زاویه بالا خودداری شود (البته به استثنای باران) زیرا برگهای مرطوب ممکن است رشد بیشتر کپک را تشویق کنند. برخی از سفیدک های پودری با رطوبت روی برگها مهار میشوند، در حالی که برخی دیگر به دلیل مرطوب شدن سطح برگ مورد توجه قرار میگیرند.
- اگر واریته های مقاوم گیاهی در دسترس نیستند، در مکان های سایه دار کشت انجام نشود.
سفیدک سطحی (پودری) به تفکیک میوه ها
بسیاری از گیاهان مانند گل رز، سبزیجات و بلوگراس کنتاکی دارای ارقامی هستند که به گونهای توسعه یافتهاند که نسبت به آفت سفیدک پودری مقاوم یا متحمل هستند. اما باز هم برخی واریته ها به این آفت مبتلا می گردند. در زیر برخی از گیاهانی که بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند، معرفی می شوند:
-
کپک پودری (سفیدک سطحی) انگور:
اگرچه کپک پودری انگور عموماً نسبت به پوسیدگی سیاه یا سفیدک پوستی روی انگور کمتر نگران کننده یا آسیب رسان در نظر گرفته می شود. اما زمانی که آفت سفیدک، کنترل نشده باقی بماند می تواند گیاهان انگور را بکشد. بر خلاف پوسیدگی سیاه و سفید، آفت سفیدک پودری برای آلوده کردن به آب روان روی سطح بافت گیاه نیاز ندارد. کپک پودری می تواند باعث کاهش رشد تاک، عملکرد، کیفیت میوه و سختی زمستانه شود.
-
سفیدک گل رز:
سفیدک، یکی از انواع بیماری های گل رز است. به طور دوره ای، بوته های رز را در دو طرف برگ ها و ساقه ها بررسی کنید. این قارچ رایج می تواند از برگ ها به ساقه ها و حتی خود جوانه ها گسترش یابد. رطوبت، محیطی مطلوب برای سفیدک گل رز است. این به قارچ کمک می کند تا از یک قسمت گیاه به قسمت دیگر منتقل شود شاخ و برگ های جوان و تازه روییده روی بوته گل رز، طعمه مورد علاقه این قارچ بوده و وجود آن می تواند باعث تغییر شکل برگ های بوته شود. سفیدک گل رز، به جوانه های گل رز حمله می کند و آنها را از بین می برد و از باز شدن آنها جلوگیری می کند. روزهای گرم و خشک و به دنبال آن شب های خنک و مرطوب شرایط مناسبی برای شیوع بیماری سفیدک سطحی است.
-
سفیدک گوجه فرنگی:
سفیدک گوجه فرنگی با لکه های زرد کم رنگ روی برگ ها شروع می شود. لکهها به زودی با هاگهای سفید پوشیده میشوند که باعث میشود برگها به نظر آرد گرد شده باشند. با پیشرفت این بیماری قارچی، قسمت های سفید رنگ برگ ها، قهوه ای و چروک می گردند و همچنین خشک و شکننده می شوند. سفیدکهای پودری بیشتر در اواخر تابستان رخ می دهد. گیاهان پیر و تحت استرس نسبت به گیاهان جوان سالم، حساس ترند. قارچهای سفیدک سطحی منافذ برگ را مسدود میکنند و ورود نور را به سلولهای فتوسنتزی مسدود میکنند، بنابراین گیاهان در استفاده از نور به عنوان منبع انرژی ضعیف میشوند. رشد جدید متوقف می شود، برگ های پیر می ریزند و گیاهان برای زنده ماندن تلاش می کنند. میوه های تولید شده توسط گیاهان آلوده اغلب فاقد طعم هستند.
همچنین بخوانید:
معرفی انواع قارچ کش سفیدک پودری
محلول های قارچ کش سفیدک پودری یا آفت کش سفیدک پودری برای درمان سفیدک پودری بسته به نوع گیاه، متفاوت بوده و به دو صورت شیمیایی و ارگانیک وجود دارند:
الف) قارچ کش سفیدک پودری از نوع شیمیایی:
استفاده از قارچکش سفیدک پودری، برای گل رز با سایر گیاهان متفاوت است:
-
قارچگش سفیدک پودری برای گل رز
معمولا در صورتی که قارچ کش سفیدک پودری برای سفیدک رز یا سایر گیاهان زینتی مورد استفاده قرار گیرد، شامل مایکلوبوتانیل، پروپیکونازول و تیوفانات متیل است که اینها دارای خواص سیستمیک هستند و کمتر از قارچکشهای کلروتالونیل، گوگرد یا مس پاشیده میشوند. هنگامی که این آفت باقی می ماند و سمپاشی ها تکرار می شود، توصیه می شود قارچ کش سفیدک پودری تغییر یابد تا احتمال مقاومت قارچ ها کاهش یابد.
-
قارچ کش سفیدک پودری برای سایر گیاهان
عموما حاوی ترکیبات بی کربنات پتاسیم، روغن چریش، گوگرد، یا مس هستند. یکی از رایج ترین مواد فعال مورد استفاده برای درمان سفیدک پودری “کلروتالونیل” است. اگرچه موثر است، اما سطح برگ را با یک لایه شیری سفید رنگ می پوشاند که کاملاً قابل توجه است. باید دقت شود که هر کدام از این آفت کش های سفیدک سطحی، بر اساس شرایط مورد استفاده آن ها بر روی برچسب استفاده شوند. به عنوان مثال، قارچ کش سفیدک پودری گوگردی، اگر در دمای بالا و رطوبت زیاد استفاده شود، می تواند به گیاهان آسیب برساند.
ب) قارچ کش سفیدک پودری از نوع ارگانیک:
معمولا اگر وسعت آلودگی بیماری سفیدک پودری بالا نباشد، از تیمارهای خانگی و ارگانیک می توان درمان سفیدک پودری استفاده کرد. چند مورد از این تیمارها در زیر ذکر شده است:
- جوش شیرین (بی کربنات سدیم) + روغن + صابون مایع
- بی کربنات پتاسیم
- دهانشویه مبتنی بر اتانول
- سرکه
- گوگرد و آهک یا گوگرد
- شیر
- روغن چریش
کلام آخر
محصول اگروسیب شرکت آرال شیمی، یک قارچ کش سفیدک پودری از نوع ارگانیک محسوب می شود. با این تفاوت که بر خلاف سایر محلول های ارگانیک، از این محلول می توان برای درمان سفیدک پودری حتی در شرایط حاد بیماری و در زمین های بزرگ، با اطمینان استفاده کرد. این محلول سطح بالا، نه تنها باعث از بین رفتن انواع قارچ در بیماری سفیدک پودری می شود، بلکه با رهاسازی اکسیژن اضافی موجب تنفس بیشتر گیاه و شادابی و تقویت آن می گردد. از سوی دیگر، قارچکش اگروسیب، محلولی دوستدار محیط زیست است و پس از استفاده هیچ باقی مانده مضری از خود بر روی گیاه بر جای نمی گذارد.
⇐ بروز رسانی شده در آذر 1403
-
اگروسیب | قارچ کش ویژه کشاورزی و گلخانه
1125000تومان – 2200000تومان انتخاب گزینهها این محصول دارای انواع مختلفی می باشد. گزینه ها ممکن است در صفحه محصول انتخاب شوند -
پراکسیدین کشاورزی
1200000تومان – 2400000تومان انتخاب گزینهها این محصول دارای انواع مختلفی می باشد. گزینه ها ممکن است در صفحه محصول انتخاب شوند -
کود سه بیست (20 20 20) ده کیلویی نیچر یونان
1تومان اطلاعات بیشتر -
کود هیومیک اسید پودری اوریکس هیوم یک کیلوگرمی یونان
1تومان اطلاعات بیشتر
18 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام روز بخیر، من زمین باقلا دارم و دچار سفیدک پودری شده، آیا الان میشه کاری کرد که تا قبل برداشت این سفیدک ها از بین بره یا محصولاتم کمتر آسیب ببینن؟ محلولی دارید که بشه باهاش سفید پودری رو کنترل کرد تا بیشتر نشه؟
سلام دوست عزیز، شما می توانید از قارچ کش ارگانیک اگروسیب جهت از بین بردن سفیدک پودری، جهت زمان و میزان استفاده باید با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا راهنمایی های لازم انجام گردد. سپاس از توجه شما.
سلام خسته نباشید بهتره ابتدا فرق آفت و قارچ بدونید بعدا مطلب بذارید سفیدک پودری قارچ میلاشد که جز بیماری هاست نه آفت
درود بر شما همراه گرامی،
ممنون از دقت و تذکرتون. ولی اگر شما مقاله رو کامل خونده باشید بارها از سفیدک پودری با واژگان بیماری، آفت، و بیماری قارچی یاد شده است (اشکال مختلفی که افراد این اصطلاح رو سرچ می کنن). درسته که در گفتار، آفات رو برای حشرات به کار می برن و بیماری ها رو برای پاتوژن ها، ولی به طور کلی آفت یا pest میشه هر موجودی که بتونه آسیب برسونه و اثر منفی داشته باشه، حتی میکروارگانیزم ها و انسان! و ازونجایی که سفیدک پودری، به گیاهان آسیب میزنه، می تونه یک آفت باشه.
سپاس از توجه شما
خسته نباشيد مقاله كاملى بود، جايگزينى مواد ارگانيك براى از بين بردن آفات عاليه 👌
سلام دوست عزیز،بله دقیقا همینطوره و استفاده از آفت کش های ارگانیک، موجب داشتن نتیجه و محصول با کیفیت تر و سالم تری است. سپاس از توجه شما.
سلام. خسته نباشید. ببخشید من یک باغ گل رز دارم تو شهر محلات. چند مورد از این بیماری در باغ ما مشاهده شده. میترسم زود تو کل باغ پخش بشه. میشه راهنمایی کنید چجوری ازین محصول استفاده کنم؟
سلام دوست عزیز در مورد درمان سفیدک پودری روی گل رز با استفاده از قارچکش اگروسیب بسته به میزان بیماری این محلول رقیق سازی شده و تنها روی ساقه و برگ های گل باید مه پاشی گردد و به گلبرگ ها برخورد نکند. در صورت نیاز به مشاوره بیشتر با کارشناسان آرال شیمی ارتباط بگیرید. سپاس از لطف و توجه شما.
اگروسيب را براى سفيدك پودرى بوته هاى خيار گلخانه ام استفاده كردم بسيار خوب و عالى بود، ممنونم از محصول خوب آرال شيمى
سلام دوست عزیز، ﺳﻔﯿﺪك ﭘﻮدري از ﺑﯿﻤﺎری ﻫﺎی ﻣﻬﻢ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺟﺎﻟﯿﺰی اﺳﺖ.سفیدک پودری که عامل آن قارچ Podosphaera xanthii است فتوسنتز را کاهش، تنفس و تعرق را افزایش داده، از رشد جلوگیری کرده و محصول را کاهش می دهد. قارچکش اگروسیب محصولی ارگانیک و بی خطر بوده که در پیشگیری و درمان این بیماری بسیار موثر است. خوشحالیم از رضایت شما.
گياه شمشاد ابلق دارم و روي تراس منزل مي باشد. مشكل سفيدك زدن روي برگ حتي برگهاي تازه هرس شده هم زده شده. حال نمي دانم چه درماني براش انجام بدم. در محصولات ارگانيك از شير و سركه گفته بوديد. ميشه دراينمورد بيشتر راهنماييم كنيد. ممنون
سلام دوست عزیز در مورد بیماری سفیدک پودری زمانی درمان ارگانیک و خانگی مثل شیر و سرکه جواب می دهد که بیماری در مراحل نخست باشد اما در صورت زیاد شدن بیماری و تکرار آن بهتر از قارچکش های ارگانیک مثل اگروسیب استفاده نمایید.در صورت نیاز به مشاوره بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید. سپاس از توجه شما.
درود بر شما
میخواستم بدونم برای پیشگیری از ایجاد سفیدک روی رز های رونده ، میشه از ” Mectinaria ( Abamectin ) اسفاده کرد ؟
با سپاس از شما
درود بر شما همراه گرامی،
مکتیناریا (آبامکتین) اساسا یک اینسکتیساید (حشره کش) هستش که معمولاً برای کنترل کرمها، سوسکها، و سایر حشرات موذی استفاده میشود. ممکنه بر روی سفیدک هم تاثیراتی داشته باشه، اما دقت کنید که استفاده از آن برای کنترل سفیدک روی رزها به دلیل اثرات جانبی ممکن است مورد تأیید نباشد.
سپاس از توجه شما
وقت بخیر من گل رونده بنفشه ی شیپوری کاشتم نخ گونی زدم تا بره بالا دچار سفیدک ومثل تار عنکبوت همه جاش پر شد و تمام گلهام دچار سفیدک شدن کل تراسو تخلیه کردم و شستشو و دوباره گل آوردم از گل رز شروع شد سفیدک زد قارچ کش سیستمیک سه چهار بار زدم هر دوازده روز تاثیری نداشت گیاه برگهاش خشک شد بعد سم و سفیدک بیشتر شده من تازه بذر سبزیجاتو گل کاشتم میترسم به اونها سرایت کنه مثل پارسال بشه چیکار کنم ممنون میشم راهنمایی کنید
درود بر شما همراه گرامی،
اول اینکه شما باید مطمئن بشید که فضای کافی بین گیاهاتون وجود داره که هوا بتونه بخوبی گردش کنه و گیاه قارچ نزنه. دوم اینکه از نظر آبیاری هم دقت کنید که بیش از حد آبیاری نکنید که باز هم محیط برای رشد قارچ فراهم نشه. اگر برگ های آلوده به عفونت رو سریعا حذف کنید، می تونید جلوی انتقالشو به بقیه گیاهان بگیرید. با در نظر گرفتن همه فرضیات فوق و تکرار سفیدک پودری، می تونید از قارچ کش های بر پایه سولفور، تریکودرما، کلرید متال، یا فندومتیون استفاده کنید. قبل از کاشت مجدد گیاه، سعی کنید قشنگ خاکتون رو هم ضدعفونی کنید (با استفاده از قارچکش ارگانیک اگروسیب) و بعدا اقدام به کشت مجدد کنید. چون تا زمانیکه اسپور قارج عامل سفیدک در خاکتون باشه، هر گیاهی می کارید، متاسفانه مبتلا می شه.
سپاس از توجه شما
سلام این قارچ برای انسان مضره که روی میوه باشه
درود بر شما همراه گرامی،
عموما این قارچ برای انسان خطرناک نیست. در موارد کمی ممکنه برای بعضی ها آلرژی ایجاد کنه (مثل آبریزش، خارش،..) و در مواردی به ندرت دچار مشکلات گوارشی مثل تهوع و اسهال-استفراغ بشن.
سپاس از توجه شما