دنیای اسرارآمیز کاشت توت فرنگی

کاشت توت فرنگی یک فعالیت باغبانی با ارزش است که به باغبان اجازه می دهد تا از میوه های تازه و خوش طعم مستقیماً از باغ خود لذت ببرند. این میوه های همه کاره در آب و هوای مختلف رشد می کنند و می توانند در تخت های باغچه، ظروف یا سبدهای آویزان رشد کنند. کشت توت فرنگی به شکل صحیح، شامل انتخاب یک مکان آفتابی، خاک با زهکشی خوب و غنی از مواد آلی و انتخاب نوع توت فرنگی متناسب با منطقه شما است. با توجه به فاصله، آبیاری و مراقبت های فصلی، توت فرنگی می تواند برداشت های فراوانی در طی سال داشته باشد. در این مقاله، نخست به بررسی روش های کشت و پرورش توت فرنگی می پردازیم و سپس محصول اگروسیب، به منظور افزایش ماندگاری توت فرنگی را معرفی خواهیم کرد.


همچنین بخوانید:

بیماری ها و آفات توت فرنگی

گلخانه های هیدروپونیک


بوته توت فرنگی چیست؟

بوته توت فرنگی Euonymus گیاهی است خزان کننده و انبوه مانند حدود 6 متر ارتفاع و 1 متر عرض است. این بوته ها، در مناطق جنگلی به عنوان یک گیاه زیرزمینی و اغلب در مناطق باتلاقی یافت می شوند. دارای شکوفه های کرم رنگ نامحسوس با برگ های دندانه دار 10 سانتی متری روی ساقه های سبز هستند. میوه پاییزی این گیاه (از شهریور تا مهر) یک گیاه چوب پنبه ای واقعی است. کپسول‌های قرمز رنگی دارد که باز می‌شوند تا توت‌های نارنجی را نمایان کنند. در حالی که شاخ و برگ‌ها به رنگ سبز مایل به زرد در می‌آیند.

بوته توت فرنگی
ساقه سفت، سبز، بدون کرک، راست، گرد، به قطر 2 تا 5 میلی متر و گهگاه چهار گوش است. مغز آن سفید، گرد و پیوسته است. پوست درخت سبز است، اما شکافته شده و تیره تر می شود. شاخه ها باریک، مربع و سبز هستند. جوانه های انتهایی نارنجی مایل به قرمز، به طول 6 میلی متر و نوک تیز هستند.

زمان کشت توت فرنگی

در مارکت های کشاورزی، فصل توت فرنگی، عموما در بهار و تابستان است. اما زمان کشت و پرورش توت فرنگی، ممکن است برای گونه های مختلف در مکان های مختلف جهان، متفاوت باشد.

  • برای کاشت بهاره، به محض اینکه خاک خشک شد و قابل کشت بود (معمولاً اسفند یا فروردین)، توت فرنگی را باید کاشت. گیاهان باید قبل از افزایش دما در ماه‌های تابستان، به خوبی مستقر شوند.
  • هرچند در اکثر نقاط جهان، خرداد بهترین زمان برای توت فرنگی است. همچنین ممکن است آنها را در پاییز در برخی از بازارهای کشاورزان ببینید. این به لطف گونه های توت فرنگی چهارفصل است که می توانند تا تقریباً اولین یخبندان محصول تولید کنند.
  • توت فرنگی در ماه های خنک، حدود مهر تا بهمن، گل و میوه می دهد. در تابستان باید به خوبی از گیاهان مراقبت کرد. باید توجه داشت که بوته های توت فرنگی حداقل 2 تا 3 سال به تولید خود ادامه می دهند اما پس از آن باید جایگزین شوند.

آب و هوای مناسب برای کشت توت فرنگی

شرایط مناسب آب و هوایی برای کشت توت فرنگی به شرح زیر است:

توت فرنگی در آب و هوای گرم رشد می کند
یخبندان یا دمای بسیار پایین را تحمل نمی کند.
در زمین های هموار یا کمی بالاتر به خوبی عمل می کنند.
به 6-10 ساعت نور مستقیم خورشید در روز نیاز دارند.

شرایط خاک برای کاشت توت فرنگی

خاک مناسب برای کشت توت فرنگی باید حائز شرایط ویژه ای از حیث تخلخل، جذب رطوبت، زهکشی، مواد آلی و معدنی و غیره باشد. خواص کلی خاک کشت را به شکل زیر می توان طبقه بندی کرد:

  • گیاه توت فرنگی در خاک شنی خشک بهترین عملکرد را دارد.
  • خاک های غرقابی سنگین برای کشت توت فرنگی مناسب نیستند.
  • خاک با pH بین 5/5 تا 7
  • استفاده از خاک با رسانایی الکتریکی زیر 0.7 mS/cm
  • خاک باید به خوبی زهکشی شده و عاری از علف های هرز باشد.
  • خاک غنی از هوموس ارگانیک
  • در موقعیت های سایه به خوبی عمل می کند و حتی سایه کامل را نیز تحمل می کند.

همچنین بخوانید:

خاک مناسب برای کشاورزی

کود سرک (نیتروژن، ازت، اوره)


نکات مهم در کاشت توت فرنگی در گلخانه

برای افزایش فصل پرورش توت فرنگی و در عین حال محافظت گیاهان، می توان از گلخانه ها برای کشت استفاده کرد. گلخانه از گیاهان در برابر باران شدید و باد شدید محافظت می کند. در عین حال گرمای کافی برای تولید میوه های خارج از فصل را فراهم می کند. برای به حداکثر رساندن میزان برداشت توت فرنگی در گلخانه، باید نکات زیر را در نظر گرفت:

کشت توت فرنگی در گلخانه

  • انتخاب آب و هوای مناسب برای کشت توت فرنگی بسیار مهم است. پرورش توت فرنگی برای رشد به نور زیاد و شرایط خشک نیاز دارد. این یکی از مزایای بزرگ پرورش آن در زیر شیشه است. شیشه های تمیز و شفاف گلخانه به جذب بهتر تابش خورشید کمک می کنند.
  • در ماه های گرم تر، توت فرنگی ها به آب زیاد نیاز دارند. زیرا ریشه های کم عمق آن می توانند به سرعت خشک شوند. توت فرنگی ها در شرایط گرم و خشک رشد می کنند. بنابراین، آبیاری بیش از حد، می تواند منجر به غرقاب شدن خاک و پوسیدگی میوه شود.
  • یک کود متعادل، باید هر دو هفته یکبار استفاده شود. پس از شروع گلدهی، باید به کود مایع حاوی پتاس تبدیل شود تا به شکل گیری میوه ها کمک کند.
  • رشد در گلخانه به گرده افشانی دستی نیاز دارد. از یک برس برای پخش آرام گرده بین گل ها استفاده شود.
  • میوه ها به محض رسیدن با رنگ کامل، آماده برداشت هستند. عملیات برداشت باید در اسرع وقت برای اطمینان از بهترین طعم انجام شود. باید در نظر داشت که اگر میوه به مدت طولانی روی گیاه باقی بماند، به سرعت پوسیده می شوند.
  • برای نگاهداری محصول تا سال بعد، باید در پاییز و زمستان در یک گلخانه خنک یا بیرون از خانه باشند. به این ترتیب، می تواند دوره سرد گلدهی تابستان بعد را آغاز کند.

ضدعفونی بذر توت فرنگی

آلودگی توت فرنگی قبل یا پس از برداشت توسط عواملی همچون حشرات، خاک، آب، تجهیزات یا تماس دست رخ می دهد. ضدعفونی، گام مهمی در غیرفعال سازی میکروارگانیسم های بیماری زا و فساد است. اولین روش برای این منظور شامل مرحله شستشوی میوه است. در این روش، میوه ها در یک محلول ضدعفونی کننده غوطه ور می شوند. در میان مواد گندزدا، کلر به دلیل قیمت پایین، سادگی استفاده و اثربخشی در برابر باکتری ها، اولین انتخاب است.

اما استفاده از آن به دلایل زیر در برخی از کشورهای اروپایی ممنوع شده است:

  • عملکرد آن بسیار وابسته به pH است.
  • با مواد آلی واکنش نشان می دهد.
  • محصولات جانبی ناسالم از جمله ترکیبات کلری سرطان زا و جهش زا تولید می کند.

خطر ناشی از شیوع بیماری های توت فرنگی همراه با مسائل ایمنی محصولات جانبی ناشی از ضدعفونی کلر در صنعت میوه، منجر به کاوش برای یافتن مواد ضدعفونی کننده جایگزین شده است.

نحوه نگهداری بوته توت فرنگی در زمستان

استفاده از پوشش برای زمستانه کردن بوته های توت فرنگی یک گزینه عالی است. زیرا اجازه می دهد نور به گیاهان برسد و در نتیجه جوانه های گل بیشتری تشکیل شود.

  • جهت نگهداری بوته توت فرنگی در زمستان، مالچ به صورت هرمی به عمق 15 تا 20 سانتیمتر ریخته شود. گلدان‌ها یا بشکه‌های بزرگ توت‌فرنگی با کاغذ حباب‌دار پیچانده شود. دهانه بالایی نیز باید با نی به عمق 15 تا 20 سانتیمتر پر شود. گلدان های توت فرنگی در زمستان به گاراژ گرم نشده، منتقل شود.
  • جهت نگهداری بوته توت فرنگی در زمستان، مالچ شل را روی گیاهان ریخته شود. از موادی استفاده شود که به شدت فشرده نشود. انتخاب های خوب عبارتند از: کاه؛ یونجه تمیز؛ ساقه ذرت؛ بلال خرد شده؛ شاخه های همیشه سبز یا کاه کاج. موادی مانند برگ‌ها یا بریده‌های علف انتخاب خوبی نیستند؛ زیرا تمایل به مات شدن دارند. پس از ته نشین شدن مالچ، باید عمق 5 تا 7 سانتیمتر را برای بهترین محافظت، فراهم کند.
  • با شروع مجدد رشد، مالچ زمستانه در بهار حذف گردد. مالچ در ردیف ها و اطراف گیاهان قرار گیرد تا به عنوان مالچ فصل رشد استفاده شود.

«مقالات مرتبط»

انواع سم قارچ کش مناسب برای کشاورزی

 بیماری های مرکبات


روش کاشت توت فرنگی در باغچه

کشت توت فرنگی بسیار آسان است. از این رو این میوه، یکی از پرطرفدارترین محصولات کشت باغچه ای است. اقدامات کلی برای کاشت توت فرنگی در باغچه به شرح زیر است:

کاشت توت فرنگی در باغچه
1. شخم زمین و از بین بردن علف های هرز (استفاده از یک علف کش توصیه می شود)
2. افزودن کود به منظور اطمینان از تامین کافی مواد مغذی به محصول (کود به بهبود جذب مواد مغذی محصولات و همچنین تحریک رشد کمک می کند).
3. ایجاد بستر های مرتفع
4. آماده سازی حفره های کاشت (حفره ها باید به اندازه کافی عمیق باشند تا کل سیستم ریشه را بدون خمیدگی در خود جای دهند).
5. کاشت نهال ها را در فاصله 50 سانتیمتر و 120 سانتیمتر بین ردیف ها (ریشه ها باید پوشیده باشند، اما تاج باید درست در سطح خاک باشد).

کاشت توت فرنگی در گلدان

بذر توت فرنگی را می توان با موفقیت در گلدان کشت کرد. از آنجایی که توت فرنگی در طبیعت در گلدان نمی روید، چند نکته را حین کشت گلدانی باید در نظر داشت. این نکات به بالا بردن عملکرد کاشت توت فرنگی در گلدان کمک می کند.

  • کاشت توت فرنگی در گلداندر گلدان کوچک، از تراکم زیاد کشت جلوگیری شود.
  • برش زدن رونده ها
  • رشد توت فرنگی در گلدان، در معرض نور قرارگیری آن را افزایش می دهد.
  • اغلب اوقات با آب کمتر آبیاری شود.
  • توت فرنگی گلدانی پس از برداشت، نیاز به توجه دارد.
  • عایق اضافی برای پرورش توت فرنگی در گلدان فراهم شود.

همچنین بخوانید:

 خاک مناسب برای کشاورزی

 آفت کشی مرکبات


کاشت بذر توت فرنگی در گلدان

هنگام کاشت بذر توت فرنگی در گلدان در خانه مراحل زیر انجام می گیرد:

  • ابتدا بذرهای توت فرنگی برداشت شود.
  • یک فنجان دیکسی با یک مخلوط گلدانی سبک و مطبوع پر شود.
  • بذر توت فرنگی را در گلدان قرار داده و روی خاک پاشیده شود.
  • خاک را مرطوب نگاه داشته ولی اشباع نشود.
  • مدت 21 روز یا بیشتر طول میکشد تا نخستین بذر توت فرنگی جوانه بزند.

اقدامات مهم در کشت توت فرنگی

1. مالچ پاشی: پس از کاشت توت فرنگی، مالچ پاشی بسترها با کاج سوزنی، برگ های خرد شده یا کاه به مقاصد زیر انجام می شود:

  • پایین نگاه داشتن دمای خاک
  • کاهش مشکل علف های هرز
  • تمیز نگاه داشتن میوه با دور نگه داشتن آن از آلودگی
  • فزایش مواد آلی خاک با تجزیه مالچ

2. وجین: علف های هرز برای مواد مغذی، رطوبت، فضا و نور خورشید و همچنین نگهداری پاتوژن ها با گیاهان رقابت می کنند. عموما جین دستی توصیه می شود. اما در دوره‌های بحرانی رشد، یعنی گلدهی، باردهی، رشد و استقرار گیاه، وجین‌های هرز نباید انجام شود.
3. هدایت و جهت دهی: توت فرنگی ها گیاهان پراکنده ای هستند و نهال ها، رونده ای را به بیرون می فرستند. این رونده ها باید به منظور پیروی از یک الگوی خاص، برای عملکرد بهتر جهت دهی شوند.
اجزای مختلف بوته توت فرنگی

4. آبیاری: آبیاری در هنگام پرورش توت فرنگی بسیار ضروری است. گیاهان به آب زیادی نیاز دارند مخصوصاً زمانی که رونده ها و گل ها در حال رشد هستند. روش آبیاری قطره ای بسیار توصیه می شود زیرا از ریشه آبدهی را انجام می دهد.
5. هرس: هدف اصلی آن افزایش تولید میوه است. گلها را باید هنگام ظهور هرس کرد.
6. کوددهی: استفاده از کود و کود دامی باعث افزایش تولید می شود. با این حال، اگر کود بیش از حد استفاده شود، باعث رشد بیش از حد برگ و تولید ضعیف ساقه گل می شود. نیتروژن بیش از حد باعث می شود توت فرنگی نرم و به راحتی آسیب ببیند.

کاشت توت فرنگی در شمال ایران

سطح کشت توت فرنگی در شمال ایران، در استان های مازندران و گلستان به دنبال کردستان، بیشترین است. اغلب محصولات شمال کشور، به کشورهای همسایه صادر می شود. پرورش توت فرنگی در شمال کشور، در گلخانه های فراوانی صورت می گیرد. بدین ترتیب، در کلیه فصول سال، می توان از این میوه خوشمزه بهره برد.

و اما بهترین توت فرنگی ایران کدام است؟ انتخاب بهترین توت فرنگی، با توجه به گونه بذر آن تعیین می شود. عموما گونه های چهارفصل، از بهترین گونه های بذر هستند. معیار دیگر انتخاب بذر گونه های پربازده می باشد. از دید مصرف کنندگان، بهترین توت فرنگی ایران، توت فرنگی های ارگانیک و سم نخورده است. پرورش توت فرنگی های گلدانی یا باغچه ای، طعم و رنگ بهتری نسبت به نوع گلخانه ای دارند. هرچند که سایز و شکل نوع گلخانه ای بزرگتر و زیباتر است.

ضدعفونی کننده و کود ارگانیک اگروسیب

محصول اگروسیب شرکت آرال شیمی، یک ضدعفونی کننده، کود و قارچ کش ارگانیک است. این محصول در تمامی مراحل کشت توت فرنگی از مرحله بذر تا پس از برداشت مورد استفاده قرار می گیرد. ماده موثره اگروسیب، پراستیک اسید (PAA) است. ماده ای ارگانیک که در کنار خواص ضدعفونی کنندگی، موجب اکسیژن رسانی به محصول می شود.

سه مورد از محاسن استفاده از ماده موثره PAA در زیر ذکر شده است:

تاثیر پراستیک اسید بر شستشو و ضدعفونی محصول

یکی از مواد جایگزین برای کلر، پراستیک اسید است. PAA یک اکسیدکننده نامشخص و مقاوم از پیوندهای دوگانه کربن-کربن و اتم های کاهش یافته است. این نحوه عملکرد به معنای یک احتمال ضعیف برای گسترش مقاومت در میکروارگانیسم ها است. این ماده در روش های ضد عفونی کننده موثر است؛ لذا انتخاب مناسبی به عنوان یک ماده گندزدای خوب می باشد.

عملکرد پراستیک اسید بر افزایش طول انبارداری محصول و کاهش پوسیدگی

انبارداری توت فرنگی عامل مهم دیگری است که باید در نظر گرفته شود. مطالعات عده ای از محققان نشان داد که کیتوسان، در افزایش ماندگاری توت فرنگی موثر است. در مطالعه ی دیگری قرار گرفتن در معرض PAA پیش از برداشت و قبل از تیمارهای بعدی، پوسیدگی پس از برداشت را کاهش داده است. پراستیک اسید، به عنوان یک تیمار اضافی بعد از برداشت، باعث کاهش جمعیت میکرو فلورا در میوه می شود. PAA، یک اکسید کننده قوی است و باعث کاهش جمعیت هاگ میکروبی در سطح میوه ها می شود. هنگامی که PAA روی گلها و میوه های جوان پاشیده می شود، تعداد اسپورها بر روی سطوح کاهش می یابد. بنابراین، اسپورهای کمتری جوانه زده و کمتر موجب آلودگی بافت جوان می شود. درنهایت، باعث کاهش پوسیدگی میوه هایی می شوند که در مرحله رسیدن قراردارند.

تاثیر پراستیک اسید بر کیفیت محصول

PAA به عنوان یک ماده ایمن (GRAS) که پتانسیل کاهش میکروارگانیسم های موجود در توت فرنگی را دارد، است. این ماده هیچگونه تغییر فیزیکی و شیمیایی عمده ای نشان نمی دهد. لذا می تواند جایگزین مناسبی برای ضدعفونی توسط کلر باشد.

کلام آخر

کاشت توت فرنگی، تقریبا در همه نقاط کشور، قابل کشت است. یکی از فعالیت های مهم در حین کشت توت فرنگی، کوددهی و مبارزه با بیماری هاست. از سوی دیگر یکی از مهم ترین دغدغه های مصرف کنندگان، وجود سموم شیمیایی است. عموما در هنگام پرورش توت فرنگی در گلخانه و باغچه، از کودهای ارگانیک استفاده می شود. آرال شیمی با ارائه دو محصول ارگانیک چندکاره، عملیات کاشت توت فرنگی را ساده ساخته است. پراکسیدین کشاورزی برای ضدعفونی بذر، نشا و بوته توت فرنگی به کار می رود. اگروسیب به عنوان قارچ کش و آفت کش توت فرنگی قابل استفاده است.

  بروزرسانی در آذر 1403

12 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • مهسا سعیدی از شیراز
    19 دی 1400 10:17 ق.ظ

    من عاشق توت فرنگیم و قصد دارم در منزل آپارتمانیم پرورش بدم حتما از نکات خوبتون استفاده میکنم.

    پاسخ
    • با سلام به شما دوست عزیز، بسیار عالی برای کاشت توت فرنگی در گلدان اگر همه شرایط نگهداری را رعایت کنید می توانید به راحتی آن را پرورش دهید. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
    • سلام مقاله شما خیلی نامفهموم وگنگ می‌باشد .آخه من باید ی ریاضیدان کنارم باشه تا اینچ وفوت را تبدیل به سانتیمتر خودمون بکنیم .آخه مقاله خارجی کپی میکنید بدید به ی مترجم خوب که متریال فارسی بلد باشه

      پاسخ
      • درود بر شما همراه گرامی،
        از تذکر بجای شما سپاسگزاریم. البته عموما تمام سیستم های اندازه گیری (یکاها) سیستم های خارجی هستند. یا سیستم متریک( SI) هستند یا سیستم انگلیسی. پس عملا هیچ کدوم از سیستم ها ایرانی نیستند متاسفانه. از اونجایی که کشور ما از سیستم SI پیروی میکنه، شایسته است که ما هم در مقالاتمون از همین واحدهای اندازه گیری استفاده کنیم. بنابراین، پیرو فرمایش شما ویرایش لازم در این مورد جهت تبدیل واحدها انجام شد. بهرحال، گاها در حجم زیاد نگارش مقالات، شاید این خطاها اندکی طبیعی باشد.
        سپاس از توجه شما

        پاسخ
  • علی اصغر کربلایی از کردستان
    14 اسفند 1400 10:20 ق.ظ

    سلام وقت بخیر، خواستم بپرسم از انجایی که توت فرنگی میوه ایی هست که نمیتوان آن را پوست کند، آیا واقعا محصول فوداسیب شما ارگانیک هست که بتوان با خیال راحت توت فرنگی را ضدعفونی و میل کرد؟

    پاسخ
    • سلام به شما دوست عزیز، بله محصول فوداسیب کاملا فود گرید و ارگانیک هست و بعد از رقیق سازی برای ضدعفونی توت فرنگی می توانید از آن استفاده نمایید و همچنین نیاز به آبکشی مجدد نخواهد داشت. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
      • سلام خسته نباشید
        توت فرنگی در مناطق گرمسیری هم قابل کشت هست؟

        پاسخ
        • درود بر شما همراه گرامی،

          توت فرنگی گیاهی است که در مناطقی با آب و هوای خنک و معتدل بهترین عملکرد رو داره. این گیاه به دمای پایین تری در حدود ۱۵-۲۰ درجه سانتی‌گراد برای رشد و تولید میوه نیاز داره. در مناطق گرمسیری با دماهای بالاتر، ممکنه مشکلاتی مثل سوختگی برگ‌ها، تنش حرارتی، و کاهش عملکرد را با خودش به همراه داشته باشه. هر چند با توجه به تنوع گونه‌ها و استفاده از تکنیک‌های کشت مدیریت شده مثل سایه‌بندی، آبیاری مناسب، و استفاده از رقم‌های مناسب برای مناطق گرمسیری، ممکنه بشه توت فرنگی را در این مناطق کشت کرد. البته که بستگی به بررسی شرایط محیطی و مدیریت منابع داره.
          سپاس از توجه شما

          پاسخ
  • سلام. ممنون از اطلاعات خوب تون.
    میتونیم بجای گلدان از تنگ ماهی برای کاشت استفاده کنیم؟

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      کشت توت فرنگی در تنگ شیشه ای توصیه نمیشه. چون ممکنه فضای رشد کافی و تهویه مناسب فراهم نشه. واسه همین گلدون، انتخاب مناسب تریه.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ
  • من کمی از برگها رامیچینم تانور بیشتر به میوه توت فرنگیهابرسه کار درست انجام میدم?

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      دقت کنید که برگ ها رو خیلی هم لخت نکنید. اگر از ابتدا فاصله بین ردیف های کشت رو رعایت کنید خود بوته تنک درمیاد و مشکل نوررسانی رو نخواهید داشت.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید