بیماری بوته میری و روش های پیشگیری از آن

محصولات کشاورزی و باغی در معرض انواع بیماری های قارچی و باکتریایی هستند. یکی از این بیماری ها که به خصوص به محصولات جالیزی یورش می برد، برگ میری است. بوته میری، یک بیماری شایع قارچی است، که درمان خاصی ندارد. تنها روش برای فرار از ابتلا به این قارچ ها، پیشگیری و کنترل آن است. بیماری برگ میری، بیشتر بر روی گیاهان جالیزی از جمله خیار، گوجه و غیره اثر می گذارد. این بیماری، سالانه خسارت های جبران ناپذیری به باغداران و گلخانه داران وارد می نماید. در این مقاله به بررسی عوامل ایجاد این بیماری پرداخته خواهد شد. در ادامه راه های کنترل و پیشگیری از بیماری بوته میری، ارائه شده و محصول اگروسیب آرال شیمی به عنوان محلولی ارگانیک و قارچ کش، به منظور کنترل و پیشگیری بیماری بوته میری، معرفی خواهد شد.

بوته میری چیست؟

بوته میری (Damping off) یا مرگ گیاهچه، یک بیماری قارچی منتقله از خاک است که بر سبزیجات و گل ها اثر منفی می‌گذارد و عمدتا دانه‌ها و نهال‌های جدید را هدف قرار می‌دهد. مرگ گیاهچه به پوسیدگی بافت های ساقه و ریشه گفته می شود که در بیشتر موارد، گیاهان آلوده جوانه می زنند و به خوبی رشد می کنند. هرچند در عرض چند روز، از پایه فرو می ریزند و می میرند. بیشترین میزان ابتلا به بیماری برگ میری، در فصول سرد و خاک مرطوب رخ می دهد.

بیماری برگ میری

عوامل ایجاد کننده بیمارى بوته میری:

قارچ هایی همچون Rhizoctonia solani, Acremonium spp, Fusarium equiseti, ، Pythium spp، شایع ترین پاتوژن هایی هستند، که باعث ایجاد بیماری برگ میری، در گیاهان می شوند. این قارچ ها به راحتی زنده می مانند و در خاک یا روی وسایل آلوده به خاک (مانند گلدان، میز کار) جا به جا می شوند. یکی از روش هاى کنترل بیماری قارچی بوته میری، عدم جابجایی همین اجسام آلوده در قسمت های مختلف گلخانه یا زمین است.

نشانه ها و علائم بیمارى بوته میری:

این بیماری و عوامل ایجاد آن کاملا شبیه بیماری برگ میری است. این بیماری، علائم مختلفی دارد، که منعکس کننده تنوع ارگانیسم های بیماری زای مختلف است. به طور کلی در بیماری برگ میری، ساقه ی نهال ها و اولین برگ ها در آب خیس شده، نرم و اغلب به رنگ خاکستری یا قهوه ای تغییر رنگ می دهند. ساقه ها گاهی اوقات بسیار نازک می شوند یا در جایی که آلوده است مانند نخ می شوند.

بوته میری در گیاهان به دو صورت اتفاق می افتد:

1) بوته میری پیش از رویش: که در آن بذرهای جوانه زده در خاک پوسیده می شوند و نهال های جوان قبل از سبز شدن می پوسند.
2) بوته میری پس از رویش: که در آن نهال های تازه بیرون آمده به طور ناگهانی پژمرده می شوند، فرو می ریزند و در اثر پوسیدگی در خط خاک می میرند.


جهت مطالعه بیشتر:

انواع سموم و کودهای کشاورزی را بشناسید

انواع سم آفت کش و کاربردهای آن

گلخانه و انواع بیماری های آن


بوته میری گوجه فرنگی:

برگ میری بیماری کشنده برای نهال گوجه فرنگی است. این قارچ توسط چندین قارچ مختلف ایجاد می شود و به دانه ها، ساقه ها و ریشه های گوجه فرنگی حمله می کند. نهال‌های جوان بیشتر مستعد بیماری برگ میری هستند، زیرا تحت تأثیر شرایط سرد و مرطوب قرار داردند.

بوته میری گوجه فرنگی، بیماری برگ میری

بوته میری خیار:

بیماری بوته میری خیار، یکی از بیماری های شایع خیار، در گلخانه ها است. علائم بیماری بوته میری خیار گلخانه ای روی ریشه به صورت پوسیدگی نرم و بروز زخم‌هایی به رنگ قهوه‌ای یا زیتونی است. با آلودگی ریشه‌ها، علائم دیگری مانند پژمردگی و در نهایت خشک شدن بوته نیز دیده می‌شود. یکی از موادی که برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری استفاده می شود، سم بوته میری خیار است. ولی به دلیل مشکلات ناشی از مواد شیمیایی، استفاده از مواد ارگانیک جایگزین، توصیه می شود.

بیماری بوته میری خیار، برگ میری خیار

روشهای درمان بوته میری:

هنگامی که گیاهان، دچار بیماری برگ میری می شوند، کار آنها تمام شده است. نمی توانید برای درمان این بیماری پس از ابتلا به آن کاری انجام داد، نهال‌های ریز آنقدر سریع می‌میرند که حتی اگر بتوانید، زمان بسیار کمی برای کمک و درمان آن وجود خواهد داشت. بهترین راه حل برای بیماری بوته میری، پیشگیری و کنترل آن است. با توجه به اثرات منفی زیست محیطی ایجاد شده توسط استراتژی های کنترل سنتی مبتنی بر قارچ کش، نیاز به توسعه راه حل های جایگزین و پایدار برای مدیریت آن وجود دارد.

پیشگیری و کنترل بیماری برگ میری:

از آنجایی که درمان قطعی برای این بیماری میسر نیست، آموختن روش های مبارزه با بیماری بوته میری حائز اهمیت است. بیماری برگ میری را می توان به روش های مختلفی، پیشگیری یا کنترل کرد:

  • برای کاهش عوامل بیماری زا، بقایای گیاهان بیمار را حذف و دور بریزید.
  • حفظ شرایط محیطی با گردش هوا در گلخانه، با استفاده از فن و هواکش
  • ضدعفونی کردن خاک با استفاده یک محلول قارچ کش
  • ضدعفونی بذر با استفاده از یک ضدعفونی کننده مناسب، قبل کاشت
  • کنترل رطوبت و دمای محیط گلخانه
  • اجتناب از ازدحام بیش از حد بذر موقع کاشت
  • کاشت بذر سالم
  • جلوگیری از فشردگی خاک
  • زهکشی مناسب زمین زراعی
  • کنترل میزان آبیاری
  • پرهیز از استفاده مجدد خاک گلدان های قبلی
  • نهال های خود را طوری بکارید که سطح خاک به بالای ظرف نزدیک باشد تا گردش هوا مناسب باشد.
  • بذرهای خود را در عمق مناسب بکارید تا مجبور نباشند برای جوانه زدن سخت کار کنند.
  • برای بذرهای در داخل خانه، از یک پد حرارتی زیر سینی ها استفاده کنید تا خاک را در دمای 70-75 درجه فارنهایت گرم کنید.

کلام آخر:

بوته میری گیاهان جالیزی، یکی از مهمترین بیماری های خیار، کدو، گوجه و هندوانه است. استفاده از قارچ کش ها و ضدعفونی کننده های مناسب، یکی از روش های پیشگیری و کنترل بیماری بوته میری است. به این منظور، صنایع آرال شیمی با استفاده از موادی باکیفیت، محصول مقرون به صرفه و ارگانیک اگروسیب را تولید و به بازار عرضه می کند. اگروسیب، جایگزینی مطمئن برای قارچ کش های شیمیایی است و می تواند از بروز بسیاری از آفات و بیماری های گیاهی از جمله برگ میری جلوگیری نماید. با استفاده از ضدعفونی کننده و قارچ کش اگروسیب، می توانید گلدان ها، سینی ها و حتی خاک را قبل کشت ضدعفونی و قارچ کشی نموده، و از ابتلا به بیماری برگ میری پیشگیری نمایید.

14 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • جهان تیغ
    11 آبان 1401 9:40 ق.ظ

    سلام. امسال ما بوته میری هندوانه داشتیم. میشه از این محصول شما برای هندوانه هم استفاده کرد؟

    پاسخ
    • سلام به شما دوست عزیز بیماری بوته میری جالیزی توسط چند قارچ بیماری‌زاي خاکزی، ایجاد می‌شود که شما با استفاده از محلول قارچ کش ارگانیک اگروسیب می تونید به پیشگیری و درمان این بیماری بپردازید. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
  • سلام بوته ميرى خيار در گلخونه ما زياد اتفاق مى افته اگر بتونيم با قارچكش ارگانيك از بين ببريمش واقعا عاليه مرسى از شما.

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز بیماری بوته میری یا مرگ گیاهچه اغلب در خاک های ضدعفونی نشده و در زمانی که خاک مرطوب و دما مناسب باشد و تهویه گلخانه هم به خوبی انجام نگیرد ظاهر می شود. بنابراین شما با ضدعفونی و قارچکشی مناسب خاک می تونید از این بیماری پیشگیری نمایید. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
  • عالی

    پاسخ
  • باعرض سلام وخسته نباشی خدمت شما وهمکاران گرامیتان .تقریبا به ۱۰ روز میشه رنگ بوته ی گرمک به حالت زرد وشل شدگی برگ ها وساقه اش شده .حتی از قارچ کش هم استفاده کردیم چه دراب وچه محلول باشی ولی جواب نگرفتم میشه راهنماییم کنید

    پاسخ
  • باعرض سلام وخسته نباشی خدمت شما وهمکاران گرامیتان .تقریبا به ۱۰ روز میشه رنگ بوته ی گرمک به حالت زرد وشل شدگی برگ ها وساقه اش شده .حتی از قارچ کش هم استفاده کردیم چه دراب وچه محلول باشی ولی جواب نگرفتم میشه راهنماییم کنید

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      آیا بونه دارای گل یا میوه هم هستش یا خیر؟اگر قارچکش مناسب استفاده کردید و پاسخ نگرفتید، این زرد شدگی میتونه به دلیل کمبود مواد معدنی یا کمبود نیتروژن باشه.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ
  • سلام بوته خیار ما رشد مکند وکم کم از ریشه خشک میشودویکدفعه می ریزد به نظر شما ما باید از چه داروی استفاده کنیم از پارسال برام این اتفاق افتاد من از کمپست قارچ تو زمینم ریختم به خاطر اونه راه نماییم کنید چیکار کنم

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      اگه مشکل از کمپوست قارچ باشه، باید خاک رو با مواد آلی سالم مثل کود حیوانی پوسیده تقویت کنید. برای بهبود زهکشی خاک، هم می‌تونید از شن یا پرلیت استفاده کنید. اما اگه آفات یا بیماری‌های قارچی عامل اصلی باشن، باید از سموم مناسب و تحت نظر کارشناس کشاورزی استفاده کنید. پیشنهاد ما به شما، قارچکش ارگانیک اگروسیب ه.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ
  • نعمت الله وفا
    11 شهریور 1403 6:28 ق.ظ

    سلام و عرض ادب خدمت شما خوبان
    بته میری یک نوع بیماری است که در فصل ګرما بوجود میاید و کنترول آن قارچ کش بنام ګرانول بسیار موثر میباشد

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید