روش های مبارزه با بیماری پوستی و انگلی دام

بیماری های انگلی گاو سلامت، تولید مثل، رشد و بهره وری را مختل می کند. در موارد شدید، بیماری های انگلی حتی ممکن است باعث مرگ شوند. این بیماری ها توسط کرم های داخلی و بندپایان خارجی ایجاد می شوند. بیماری پوستی و انگلی دام در حیوانات بزرگ نگرانی در مورد مقاومت انگل ها به داروهای کرم زدایی به وجود می آورد. شیوع بیماری پوستی و انگلی دام بسیار سریع بوده و می تواند سلامت کل گله های درون فارم را به خطر بیندازد. در این مقاله به معرفی انواع انگل ها و روش های مبارزه با بیماری پوستی و انگلی دام پرداخته شده است. یکی از روش های موثر، استفاده از ضدعفونی کننده های سطح بالا و شوینده های آرال شیمی در محیط پرورش دام، و تجهیزات دامپروری است.

انواع انگل های دامی:

انواع انگل های دامی، به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شود.

  • انگل های داخلی مهم رایج گاوها عبارتند از: کرم های مو، کرم های ریوی، فلوک های کبدی و کوکسیدیا هستند.
  • انگل های خارجی رایج عبارتند از: مگس شاخ، شپش و قارچ

مبارزه با انگل های خارجی دام:

عمده ترین انگل های خارجی دام که گاوها را تحت تأثیر قرار می دهند شامل مگس ها، کرم ها، شپش ها، کنه ها و هیره ها هستند. این انگل‌های خارجی از بافت‌های بدن دام مانند خون و پوست تغذیه می‌کنند و علاوه بر آن باعث تحریک و ناراحتی می‌شوند که منجر به کاهش وزن و کاهش تولید می‌شود. انگل هایی که از وعده های غذایی خون استفاده می کنند، این پتانسیل را دارند که به عنوان ناقل انتقال بیماری ها عمل کنند. راه های مبارزه با انگل های خارجی دام عبارتند از:
انگل های خارجی دام- شیوع بیماری پوستی و انگلی دام

  • کنترل انگل های خارجی با استفاده از حشره کش ها
  • استفاده از محصولات تزریقی یا ریختن با فعالیت سیستمیک برای کنترل شپش و کنه
  • لاروکش ها (می توانند بخشی از طرح کنترل انواع خاصی از مگس ها و همچنین استفاده از زنبورهای شکارچی و مدیریت محیطی باشند.)
  • ضدعفونی و شستشوی مکان زندگی احشام و تجهیزات با استفاده از ضدعفونی کننده ها برای جلوگیری از نقل و انتقال تخم انگل ها (با استفاده از داموسیب)

مقالات مرتبط با این موضوع:

کنه مرغی و روش های درمان آن

آشنایی با انواع بیماری های دام و راه های پیشگیری از آن

بررسی جامع چرخه بهداشت دام و دامداری

معرفی و کاربرد پراستیک اسید در صنایع دام و طیور


بیماری های انگلی دام

بیماری های انگلی دام توسط کرم های داخلی (کرم های گرد، کرم های نواری و فلوک) و همچنین بندپایان خارجی (میت، شپش، کنه و مگس) ایجاد می شوند. انتقال کرم ها از طریق بلع خوراکی یا نفوذ مستقیم انگل های لارو در مراتع به پوست صورت می گیرد. انتقال بندپایان از طریق تماس مستقیم (میت و شپش) یا قرار گرفتن در معرض مراحل لاروی در مرتع (کنه) یا پرواز توسط مگس بالغ یا نفوذ به پوست توسط مگس لارو (گراب) است.
شیوع بیماریپوستی و انگلی دام

روش مبارزه و پیشگیری از انگل ها

بهترین شیوه ها شامل درمان گاو در ابتدای دوره عفونت کرم گرد/ مگس یا شپش با یک محصول با اثر بلندمدت برای از بین بردن انگل های کرم گرد یا بندپایان موجود است. همچنین باید از عفونت مجدد (در صورتی که حیوانات در محیطی هستند که چالش عفونت وجود دارد) و شیوع بیماری پوستی و انگلی دام جلوگیری شوند.

نشانه های دام مبتلابه انگل های خارجی- شیوع بیماری پوستی و انگلی دام

  • گاوها در پاییز برای جلوگیری از هجوم به شپش و پاکسازی عفونت کرم تابستانی با اندکتوسید یا ترکیبی از انگل کش داخلی و خارجی درمان می شوند.
  • هنگامی که حیوانات به شدت آلوده شده اند یا دو ماه پس از اینکه حلزون ها (میزبان میانی) به مرحله تخمین (خواب) رفته اند، گاوها برای فلوک های کبدی با محصولی که برچسب فلوک دارد، درمان می شوند.
  • گاوهایی که در سلول پرورش می یابند باید برای پاکسازی عفونت های کنه/شپش موجود یا قبل از افزودن حیوانات جدید به گله موجود با اندکتوسید یا انگل کش خارجی درمان شوند.

کلام آخر:

به طور کلی، بیماری پوستی و انگلی دام تاثیر قابل‌ توجهی بر سرمایه تولیدکنندگان دارد. چرا که شیوع بیماری پوستی و انگلی دام موجب بیماری های دامی و متعاقبا پایین آمدن کیفیت گوشت یا شیر آن ها می شود. در برخی اوقات نیز موجب مرگ و میر و تلف شدن دام ها می شود. لذا تولید کننده باید هزینه هنگفتی جهت جبران این خسارات بپردازد. تا زمانی که گاوها به علف دسترسی داشته باشند، با چالش انگل داخلی دست و پنجه نرم می کنند. اقدامات کنترلی برای مبارزه با بیماری پوستی و انگلی دام، باید سن گاو، وضعیت تغذیه، سطح استرس، فصل و احتمال آلودگی محیط را در نظر بگیرد. آرال شیمی با ارائه محصولات ضدعفونی کننده داموسیب، آرال گلوتار، آرال بنزال و اگوسیب یک چرخه ضدعفونی یکپارچه از مسکن دام گرفته تا کلیه تجهیزات خوراک خوری، آبشخورها، سالن ها و دستگاه های شیردوشی را انجام می دهد. همچنین با شوینده های اسیدی Ac 02 و قلیایی AL 01 مخصوص CIP دستگاه های شیردوش، یک فرآیند کامل گندزدایی و نظافت را انجام می دهد.

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • مريم عليمى
    23 شهریور 1401 8:09 ق.ظ

    سلام مقاله خوب و كاملى بود واقعا با ضدعفونى و پاكيزگى محيط دامدارى ميشه جلوى خيلى از بيمارى ها رو گرفت.

    پاسخ
    • درود بر شما، دقیقا همینطوره پاکیزگی و ضدعفونی محیط دامداری یکی از موارد خیلی مهم در داشتن دام سالم و جلوگیری از خسارات جبران ناپذیر خواهد بود. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
  • ببخشید این محصولات برای رفع شپش انسانی هم جواب میده؟ ما تو حیاط گاو و گوسفند داریم. سر پسرم شپش افتاده.

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز، خیر این محصولات تنها جهت دام قابل استفاده هستند و کاربرد انسانی ندارند، شما بهتر است جهت ضدعفونی محیط دامداری خودتون از این محصولات مصرف کرده تا از حضور حشرات جلوگیری نمایید. سپاس از توجه شما.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید