درمورد میکروب ها( پاتوژن ها) چه میدانیم؟
بدن ما به طور طبیعی پر از میکروب است. با این حال، این میکروبها تنها در صورتی مشکل ایجاد میکنند که سیستم ایمنی بدن ما ضعیف شده باشد. پاتوژن ها و شدت بیماری هایی که ایجاد می کنند، بسیار متنوع است. عوامل بیماری زا بسته به نوع آنها از چند راه قابل انتقال هستند. آنها می توانند از طریق تماس با پوست، مایعات بدن، ذرات معلق در هوا، تماس با مدفوع و لمس سطحی یک فرد آلوده، پخش شوند. در این مقاله نخست به تعریف پاتوژن و بررسی مکانیزم اثر عوامل بیماری زا می پردازیم. سپس راه های انتقال این پاتوژن ها و روش های مقابله با آن را بررسی می کنیم. در ادامه، به یک دسته بندی جامع از انواع میکروب ها و بیماری های عفونی مرتبط با آن می پردازیم. در نهایت، محصولات گندزدای موثر برای از بین بردن پاتوژن ها را معرفی خواهیم کرد.
به شما خواننده عزیز، پیشنهاد میکنیم قبل از ادامه مطلب، حتماً مقالات شاخص و مرتبط با این موضوع را مطالعه نمایید:
♣ نقش پراستیک اسید در پیشگیری و درمان وضعیت باکتریایی زخم
♣ باکتری اشریشیا کلی: علائم، پیشگیری و درمان
پاتوژن (میکروب یا عامل بیماری زا) چیست؟
پاتوژن موجودی است که باعث بیماری می شود. ویروس ها و باکتری ها می توانند عامل بیماری زا باشند. هرچند پاتوژن ها محدود به همه موجودات زنده، حتی خود باکتری ها، می توانند به یک عامل بیماری زا آلوده شوند. عوامل بیماری زا متفاوت هستند و با ورود به بدن می توانند باعث بیماری شوند. همه این عوامل برای رشد و بقا به میزبان نیاز دارند. هنگامی که میکروب در بدن میزبان قرار می گیرد، از پاسخ های ایمنی بدن جلوگیری می کند و از منابع بدن برای تکثیر قبل از خروج و گسترش به میزبان جدید استفاده می کند. جهان پر از عوامل بیماری زا است. کارشناسان تخمین می زنند که تعداد ویروس ها در سیاره ما بیشتر از تعداد ستارگان در کل جهان است. تنها بخش کوچکی از این میکروارگانیسم ها بر سلامت شما تأثیر منفی می گذارد. برخی از آنها حتی مفید هستند.
پاتوژن ها چگونه کار می کنند؟
برخی از عوامل بیماری زا نیاز به میزبان های متعدد دارند. به عنوان مثال، کنه گوزن ها به بیماری لایم آلوده می شوند، که سپس می توانند به شما منتقل شوند. برخی از پاتوژن ها فقط در یک نوع میزبان می توانند زنده بمانند. سایر عوامل بیماری زا می توانند طیف وسیعی از موجودات را آلوده کنند. به عنوان مثال، ببرها و خانواده میمون ها در باغ وحش ها پس از تماس با مراقبین انسانی خود، ویروس COVID-19 را مبتلا کرده اند. آنفولانزای مرغی و آنفولانزای خوکی دو ویروس دیگر هستند که میزبان حیوانات و انسان هستند و از جمله بیماری ها زئونوز (Zoonosis) بحساب می آیند.
بطور کلی دو گونه اصلی میکروب می توانند شما را آلوده کنند:
- عوامل بیماری زای تهاجمی: این نوع پاتوژن می تواند در میزبان یا جایی دیگر، مانند سطحی در خانه شما تکثیر شود.
- عوامل بیماری زای اجباری: این میکروارگانیسم ها فقط می توانند در میزبان تکثیر شوند. همه ویروس ها در این دسته قرار می گیرند زیرا نمی توانند به تنهایی مانند باکتری یا قارچ تولید مثل کنند.
پاتوژن ها چگونه شما را بیمار می کنند؟ راه های انتقال میکروب ها چگونه است؟
چندین راه وجود دارد که عوامل بیماری زا می توانند شما را بیمار کنند. گاهی اوقات آنها سمومی تولید می کنند که به بافت آسیب می رسانند. در موارد دیگر، عامل بیماری زا یک واکنش ایمنی قوی ایجاد می کند که به بافت سالم همراه با بافت آلوده آسیب می رساند. عوامل بیماری زا نیز از این پاسخ ایمنی برای انتشار استفاده می کنند. بسته به نوع بیماری، عوامل بیماری زا به چند طریق منتقل می شوند. آنها می توانند از طرق زیر انتقال یابند:
- عطسه
- سرفه
- اسهال
- تماس با پوست
- مایعات بدن
- ذرات معلق در هوا
- تماس با مدفوع
- لمس سطحی که توسط فرد آلوده لمس شده است.
- از طریق خاک آلوده
- آب
- غذا
- خون
- تماس جنسی
- نیش حشرات
روش های مقابله با پاتوژن های بیماری زا چیست؟
موارد زیر راه هایی است که می توانید از خود و دیگران در برابر عوامل بیماری زا محافظت کنید.
-
شستن مکرر دست ها:
یکی از راه های جلوگیری از عوامل بیماری زا، شستن مکرر دست ها است. دست ها باید قبل از تهیه غذا، بعد از استفاده از حمام یا تعویض پوشک و بعد از نوازش حیوانات شسته شود. اگر آب و صابون در دسترس نیست، می توانید از ضد عفونی کننده دست استفاده کنید که حداقل از 60٪ الکل ساخته شده است. ضدعفونی کننده های دست با مقدار کمتر از آن به اندازه کافی عوامل بیماری زا را از بین نمی برند.
-
به روز بودن واکسن های توصیه شده:
واکسن های ضد بیماری های عفونی مانند آنفلوانزا، سیاه سرفه و سرخک برای نوزادان، کودکان و بزرگسالان در دسترس است. واکسن ها سیستم ایمنی بدن را برای تشخیص عوامل بیماری زا، از بین بردن آنها و جلوگیری از عفونت های آینده تحریک می کنند.
-
تمیز نگه داشتن سطوح:
سطوح یا اشیاء آلوده می توانند بیماری را منتقل کنند. مطالعه ای در یکی از فرودگاه های فنلاند نشان داد که آلودگی ویروسی در چندین مکان روی سطوحی که مردم مرتباً به آن دست می زنند، وجود دارد.
-
تمیز کردن آشپزخانه و حمام:
تمیز نگه داشتن پیشخوان و سطوح آشپزخانه به ویژه قبل از تهیه غذا مهم است. حمام همچنین می تواند دارای غلظت بالایی از عوامل عفونی باشد. بنابراین ضدعفونی سطوح در حفظ سلامت عمومی، نقش مهمی ایفا می کند.
-
ماندن در خانه هنگام بیماری:
افراد مبتلا به عفونت باید از رفتن به مدرسه یا محل کار یا تماس نزدیک با دیگران خودداری کنند تا احتمال انتشار بیماری زا کاهش یابد به ویژه اگر تب یا اسهال یا استفراغ باشد.
-
اجتناب از گزش حشرات:
افراد می توانند این کار را با پوشیدن لباس های دافع حشرات و معقول مانند پیراهن های آستین بلند، شلوار و کلاه در مناطقی که احتمال برخورد آنها با حشرات وجود دارد، انجام دهند.
-
انجام رابطه جنسی ایمن:
استفاده از روش های ایمن جنسی، از جمله استفاده از وسایل جلوگیری بهداشتی و معاینات منظم سلامت جنسی، می تواند احتمال ابتلا به بیماری های مقاربتی را کاهش دهد.
-
دریافت مشاوره پزشکی:
اگر علائم عفونت وجود داشته باشد یا درمان موثر واقع نشود، یک فرد می تواند با یک متخصص پزشکی صحبت کند.
سایر نکات لازم برای پیشگیری از ابتلا به پاتوژن و میکروب:
برخی از عوامل بیماری زا به فعالیت های خاصی مربوط می شوند و میزان بیشتری از عفونت ها در مناطق روستایی رخ می دهد. به عنوان مثال اگر در حال تمیز کردن یا جارو کردن خانه، انبار یا گاراژ هستید که مدتی خالی بوده است و می دانید موش ها در آنجا لانه کرده اند، می توانید به سادگی با تماس با گرد و غبار آلوده به مدفوع و ادرار جوندگان، به ویروس هانتاویروس مبتلا شوید.
- همچنین امکان آلودگی پس از ورود به ساختمان های متروکه مانند انبارها یا کابین هایی که هوا خارج نشده اند، وجود دارد. کارشناسان توصیه می کنند تا قبل از ورود کابین هایی که ساکنین اخیر نداشته اند حداقل 30 دقیقه هوا را خارج کنید.
- گوشت و سایر غذاها به درستی تهیه، طبخ و ذخیره شود.
- وسایل شخصی مانند تیغ یا مسواک به اشتراک گذاشته نشود.
- لیوان یا ظروف آشامیدنی به اشتراک گذاشته نشود.
سایر عفونت های بیماری زا از نوشیدن آب تصفیه نشده ایجاد می شود. هنگام چادر زدن، همیشه آب را به درستی ضدعفونی کنید تا از عوامل بیماری زا مانند ژیاردیازیس و کریپتوسپوریدیوم جلوگیری کنید، که هر دو می توانند باعث اسهال شدید شوند.
همچنین بخوانید:
♣ نکات مهم در مورد بهداشت فرودگاه
انواع پاتوژن ها
ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها، پریون ها و انگل ها انواع مختلفی از عوامل بیماری زا هستند. آنها از جهات مختلف متفاوت هستند، از جمله: اندازه؛ شکل؛ نقش آنها؛ محتوای ژنتیکی؛ نحوه عملکرد آنها بر بدن. به عنوان مثال، ویروس ها کوچکتر از باکتری ها هستند. آنها وارد یک میزبان می شوند و سلول ها را تحت کنترل خود در می آورند در حالی که باکتری ها می توانند بدون میزبان زنده بمانند.
1) ویروس ها
عفونت های ویروسی به دلیل عفونت با یک ویروس رخ می دهد. ممکن است میلیون ها ویروس مختلف وجود داشته باشد، اما محققان تا به امروز تنها حدود 5000 نوع را شناسایی کرده اند. ویروس ها حاوی یک قطعه کوچک از کد ژنتیکی مانند DNA یا RNA تشکیل شده و یک لایه مولکول پروتئین و چربی از آنها محافظت می کند. ویروس ها به میزبان حمله کرده و خود را به سلول متصل می کنند. با ورود به سلول، مواد ژنتیکی خود را آزاد می کنند. این ماده سلول را مجبور به تکثیر ویروس می کند و ویروس تکثیر می شود. وقتی سلول می میرد، ویروس های جدیدی آزاد می کند که سلول های جدید را آلوده می کند.
عملکرد ویروس ها چگونه است؟
همه ویروس ها سلول میزبان خود را از بین نمی برند. برخی از آنها عملکرد سلول را تغییر می دهند. برخی از ویروس ها، مانند ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و ویروس اپشتاین بار (EBV)، می توانند با وادار کردن سلول ها به تکثیر بی رویه منجر به سرطان شوند. ویروس همچنین می تواند گروه های سنی خاصی مانند نوزادان یا کودکان خردسال را هدف قرار دهد. ممکن است ویروس ها قبل از تکثیر مجدد برای مدتی خاموش بمانند (کمون). به نظر می رسد فرد مبتلا به ویروس کاملاً بهبود یافته است، اما با فعال شدن مجدد ویروس ممکن است دوباره بیمار شود.
آیا آنتی بیوتیک ها بر روی ویروس ها موثرند؟
آنتی بیوتیک ها ویروس ها را از بین نمی برند و بنابراین به عنوان درمانی برای عفونت های ویروسی بی اثر هستند. بسته به ویروس، گاهی اوقات می توان از داروهای ضد ویروسی استفاده کرد. یکی از شایع ترین بیماری های ویروسی که همه ما این روزها با آن درگیر هستیم، بیماری کووید 19 یا همان ویروس کرونا می باشد که مستقیماً سیستم دفاعی بدن را هدف می گیرد.
انواع ویروس ها:
کارشناسان ویروس ها را بر اساس ویژگی های مشابه، مانند اندازه، شکل و نوع ماده ژنتیکی که دارند، به دسته بندی می کنند؛ مانند: خانواده و جنس. برخی از انواع رایج ویروس ها عبارتند از:
انواع ویروس
نام خانواده ویروس | نام بیماری |
---|---|
ویروس های آنفولانزا | بیماری آنفولانزا از جمله آنفولانزای خوکی H1N1 |
هرپس ویروس های انسانی | تبخال دهانی و تناسلی |
ویروس های پاپیلومای انسانی | HPV |
انتروویروس ها | فلج اطفال |
فلاوی ویروس ها | ابولا |
ارتوپاکس ویروس ها | هپاتیت A ، B ، C ، D ، E، تب زرد |
ویروس زیکا | تب دنگی | علائم، روش های پیشگیری از تب دنگی و نیش پشه آئدس |
ویروس ایدز | HIV |
انتروویروس ها و ویروس هرپس سیمپلکس | انسفالیت و مننژیت |
ویروس نیل غربی | تب، سردرد، بدن درد، استفراغ، اسهال یا بثورات پوستی |
MERS-CoV و ویروس کرونا | سندرم تنفسی خاورمیانه |
ویروس واریسلا زوستر | آبله مرغان/زونا |
موربیلی ویروس | سرخک |
گاستروانتریت ویروسی، از جمله نوروویروس و روتاویروس | اسهال ویروسی |
رینوویروس، کروناویروس و آدنوویروس | سرماخوردگی |
2) باکتری ها
باکتری ها میکروارگانیسم های تک سلولی هستند که به عنوان پروکاریوت نیز شناخته می شوند.کارشناسان تخمین می زنند که حداقل 10³×1 باکتری روی زمین وجود دارد. بیشتر زیست توده زمین شامل باکتری است.
باکتری ها سه شکل اصلی دارند:
- کروی: اینها به کوکی معروف هستند.
- میله ای شکل: اینها نام باسیل دارند.
- مارپیچ: باکتری های پیچ خورده به نام اسپیریل شناخته می شوند. اگر سیم پیچ یک اسپیریلوم بسیار محکم باشد، دانشمندان آن را اسپیروکت می نامند.
ویژگی های باکتری ها
باکتری ها می توانند تقریباً در هر نوع محیطی از گرمای شدید تا سرمای شدید زندگی کنند و برخی حتی می توانند در زباله های رادیواکتیو زنده بمانند. تریلیون ها گونه باکتری وجود دارد و تعداد کمی از آنها باعث ایجاد بیماری در انسان می شوند. برخی از آنها در بدن انسان مانند روده یا مجاری تنفسی بدون ایجاد آسیب زندگی می کنند. برخی از باکتری های “خوب” به باکتری های “بد” حمله کرده و از ایجاد بیماری در آنها جلوگیری می کنند. با این حال، برخی از بیماری های باکتریایی می توانند کشنده باشند.
همچنین بخوانید:
♣ راه های مقابله با انواع ویروس و باکتری
♣ بهترین روش برای مقابله با عفونت های احتمالی در جکوزی
انواع بیماری های باکتریایی و میکروبی
بیماری های باکتریایی، انواع مختلفی دارند. برخی از رایج ترین آنها عبارتند از:
- وبا
- دیفتری
- اسهال خونی
- طاعون بوبونیک
- بیماری سل
- حصبه
- تیفوس
چند نمونه از انواع عفونت های باکتریایی عبارتند از:
- مننژیت باکتریایی
- اوتیت مدیا
- پنومونی
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی (اگرچه این معمولاً ویروسی است)
- گاستریت
- مسمومیت غذایی
- عفونت های چشم
- سینوزیت (دوباره ، اغلب ویروسی)
- عفونت های مجاری ادراری (UTIs)
- عفونت های پوستی
- عفونت های مقاربتی (STIs)
- گلودرد استرپتوکوکی
- گاستروانتریت باکتریایی، مانند مسمومیت غذایی سالمونلا یا عفونت E.coli
- بیماری لایم
- سوزاک
- سلولیت
پزشک می تواند عفونت های باکتریایی میکروبی را با آنتی بیوتیک ها درمان کند. با این حال، برخی از سویه ها مقاوم می شوند و می توانند در طول درمان زنده بمانند. منرژیت باکتریایی یکی از شایع ترین بیماری های میکروبی است که عوارض بسیار خطرناکی دارد. به دلیل اهمیت این بیماری، عوارض آن به طور خاص در بخش بعد آورده شده است.
عوارض مننژیت باکتریایی:
مننژیت باکتریایی میکروبی می تواند منجر به عوارض شدید سلامتی مانند سکته مغزی و آسیب مغزی شود. حتی می تواند کشنده باشد. عوارض بیماری اغلب دائمی است. سایر عوارض احتمالی جدی عبارتند از:
- مشکلات حافظه
- از دست دادن شنوایی
- فلجی
- نارسایی کلیه
- عفونت و شوک در سراسر بدن ، به نام سپتی سمی
- مشکلات حرکتی مانند مشکل در راه رفتن
- ناتوانی های یادگیری
- سردرد
- تشنج
3) قارچ
قارچ اغلب یک انگل چند سلولی است که می تواند مواد آلی را با استفاده از آنزیم تجزیه کرده و جذب کند. با این حال، برخی از انواع مانند مخمرها تک سلولی هستند.
- قارچ ها تقریباً همیشه با پخش اسپورهای تک سلولی تکثیر می شوند. ساختار قارچ معمولاً طولانی و استوانه ای است و رشته های کوچکی از بدن اصلی منشعب می شوند.
- تقریباً 5.1 میلیون گونه قارچ وجود دارد. فقط 300 منبع معتبر یا بیشتر به عنوان عامل بیماری شناخته شده است.
- قارچ ها را می توان تقریباً در همه جا در محیط، از جمله داخل خانه، خارج از منزل و روی پوست انسان یافت.
- سلول های قارچی حاوی هسته و سایر اجزای محافظت شده توسط غشاء و دیواره سلولی ضخیم هستند. ساختار آنها می تواند کشتن آنها را سخت تر کند.
- برخی از انواع جدید عفونت های قارچی به ویژه مانند Candida aurus بسیار خطرناک هستند.
- بسیاری از عفونت های قارچی در لایه های فوقانی پوست ایجاد می شوند و برخی به لایه های عمیق تر پیشرفت می کنند. مخمرهای استنشاقی یا اسپورهای کپک گاهی اوقات می توانند منجر به عفونت های قارچی مانند ذات الریه یا عفونت در سراسر بدن شوند. این عفونت های میکروبی به عنوان عفونت های سیستمیک نیز شناخته می شوند.
انواع عفونت های قارچی:
- تب دره یا کوکسیدیوئیدومیکوز
- هیستوپلاسموز
- کاندیدیازیس
- پای ورزشکار
- درماتوفیتوز
- برخی از عفونت های چشم
- راش پوستی ممکن است نشان دهنده عفونت قارچی پوست باشد.
- عفونت های قارچی ناخن (اونیکومایکوزیس)
- برفک
- عفونت قارچی واژن
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به عفونت قارچی هستند؟
- افرادی که از آنتی بیوتیک ها به مدت طولانی استفاده می کنند.
- افرادی که به دلیل ابتلا به HIV یا دیابت یا دریافت شیمی درمانی، سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- افرادی که تحت پیوند قرار گرفته اند، زیرا برای جلوگیری از دفع بدن جدید بدن از داروها استفاده می کنند.
4) پریون ها
پریون پروتئینی است که حاوی مواد ژنتیکی نیست و معمولاً بی ضرر است. دانشمندان پاتوژن پریون ها را به عنوان میکروارگانیسم های زنده طبقه بندی نمی کنند. با این حال، اگر یک پریون به شکل غیرطبیعی درآید، می تواند به یک عامل سرکش تبدیل شود و باعث عفونت میکروبی شود.
- پریون ها می توانند بر ساختار مغز یا سایر قسمت های سیستم عصبی تأثیر بگذارند. آنها میزبان را تکثیر یا تغذیه نمی کنند. در عوض، آنها باعث ایجاد رفتار غیرطبیعی در سلول ها و پروتئین های بدن می شوند.
- پریون ها باعث بیماری های دژنراتیو مغزی می شوند که همه آنها نادر هستند اما به سرعت پیشرفت می کنند و در حال حاضر کشنده هستند. آنها شامل انسفالوپاتی اسفنجی شکل گاو (BSE) هستند که مردم معمولاً از آن به عنوان بیماری گاو دیوانه و بیماری Creutzfeldt-Jakob (CJD) یاد می کنند.
- محققان همچنین برخی موارد بیماری آلزایمر را با عفونت پریون مرتبط دانسته اند.
5) انگل ها
انگل ها موجوداتی هستند که مانند حیوانات کوچک رفتار می کنند، در داخل یا بر روی میزبان زندگی می کنند و از طرف میزبان تغذیه می کنند. اگرچه عفونت های میکروبی انگلی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری شایع تر هستند، اما می توانند در همه جا رخ دهند.
طبقه بندی انگل ها:
- تک یاخته ها، موجودات تک سلولی هستند که می توانند در بدن شما زندگی کرده و تکثیر شوند. پروتوزوآها معمولاً ویژگی هایی مشابه حیوانات مانند تحرک را نشان می دهند و می توانند در خارج از بدن انسان زنده بمانند. آنها اغلب از طریق مدفوع به انسان های دیگر منتقل می شوند. اسهال خونی آمبیک نمونه ای از عفونت میکروبی تک یاخته ای است.
- هلمینت ها، ارگانیسم های بزرگتر و چند سلولی هستند که در صورت رشد کامل با چشم غیر مسلح قابل مشاهده هستند. این نوع پاتوژن انگل شامل کرم های مسطح و کرم های گرد است. اینها همچنین می توانند باعث عفونت شوند. می توانند در داخل یا خارج بدن شما زندگی کنند و معمولاً به عنوان کرم شناخته می شوند.
- اکتوپارازیت ها، موجودات چند سلولی هستند که روی پوست شما زندگی می کنند یا از آن تغذیه می کنند. آن ها شامل کنه ها، شپش ها و کک ها هستند که می توانند با اتصال یا سوراخ شدن به پوست باعث عفونت شوند. اکتوپارازیت ها همچنین می توانند شامل بندپایان مکنده خون مانند پشه ها باشند که با مصرف خون انسان عفونت را منتقل می کنند.
انواع پاتوژن انگل:
- ژیاردیازیس
- تریکومونیازیس
- مالاریا
- توکسوپلاسموز
- کرم های روده ای
- شپش تناسلی
آیا پاتوژن ها برای بدن تاثیر مثبت هم دارند؟
پاتوژن ها تمام سطوح بدن ما از جمله پوست، روده و غشاهای مخاطی را اشغال می کنند. در حقیقت، بدن ما حداقل 10 برابر سلول های باکتریایی بیشتر از سلول های انسانی دارد. میکروب های دستگاه گوارش انسان به تنهایی شامل حداقل 10 تریلیون ارگانیسم هستند که بیش از 1000 گونه را نشان می دهند. از دیگر نقش های مفید آنها باید اشاره کرد که، میکروب ها ویتامین ها را سنتز می کنند، غذا را به مواد مغذی قابل جذب تجزیه می کنند و سیستم ایمنی بدن ما را تحریک می کنند. اکثریت قریب به اتفاق میکروب ها خود را به عنوان “استعمارگران” پایدار معرفی می کنند و در جوامع پیچیده درون بدن ما رشد می کنند. در بسیاری از موارد، پاتوژن ها بدون آسیب رساندن به ما از مزایای آن برخوردار می شوند. در موارد دیگر، هر دو میزبان و میکروب سود می برند.
کلام آخر:
در صورت مشاهده علائم میکروبی، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. این بیماری ها معمولاً با آنتی بیوتیک قابل درمان است. اگر بیماری به اندازه کافی زود تشخیص داده شود، بیمار می تواند بهبودی کامل را با عوارض اندک یا بدون ماندگاری بهبود بخشد. اما بهترین راه برای مبارزه با بیماری های میکروبی، پیشگیری از آن از طریق واکسیناسیون و اقدامات بهداشتی است. یکی از راه های پیشگیری از آلودگی های میکروبی، ضدعفونی سطوح بخصوص در مراکز تولیدی مرتبط با غذا و نوشیدنی است. محصول فوداسیب، یک ضدعفونی کننده و گندزدای فودگرید است که برای ضدعفونی سطوح کارخانجات غذایی، لبنی و آشامیدنی، ضدعفونی آب، میوه و سبزی و غیره است. این ماده در صورت خوردن تا سقف 100 پی پی ام مجاز است و هیچ باقی مانده مضری برای محیط زیست ندارد.
منابع:
توضیحات این مقاله، بر اساس مطالعات بروزترین مقالات در این زمینه برای شما خوانندگان عزیز تدوین شده است. قسمت هایی از این محتوا، از مراجع زیر اقتباس شده است. استفاده از این محتوا با ذکر منبع سایت آرال شیمی، و به قصد غیر انتفاعی، بلامانع می باشد.
Almand EA, et al. (2017). Virus-bacteria interactions: An emerging topic in human infection. DOI ♦10.3390/v9030058♦
About parasites. (2016). https://www.cdc.gov/parasites/about.html ♦
Antibiotic resistance. [Fact sheet]. (2018). who.int/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance ♦
Mayo Clinic Staff. (2017). Germs: Understand and protect against bacteria, viruses and infection. mayoclinic.org/diseases-conditions/infectious-diseases/in-depth/germs/art-20045289
Balloux F, et al. (2017). Q&A: What are pathogens, and what have they done to and for us? DOI: 10.1186/s12915 017-0433-z
Traveler’s health. (2019). wwwnc.cdc.gov/travel
Types of fungal diseases. (2017). https://www.cdc.gov/fungal/diseases/index.html
-
ضدعفونی کننده پراکسیدین سرفوسیب
770000تومان – 1450000تومان انتخاب گزینهها این محصول دارای انواع مختلفی می باشد. گزینه ها ممکن است در صفحه محصول انتخاب شوند
12 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
با سلام و خسته نباشيد مطالب فوق بسيار عالى و قابل فهم نوشته شده بود و سپاس از شما 🙏
درود بر شما سرکار خانم اسلامی
باعث خوشحالی ماست که مقالات سایت آرال شیمی برای شما مفید بوده است.
پاتوژن ها چه دنیایی دارند که با چشم دیده نمیشن و باعث ایجاد بیماری میشن در انسان ها، واقعا از دسته بندی این مقاله خیلی خوشم اومد ، سپاس از تولید محتوای خوبتون
سلام به شما دوست عزیز، پاتوژن ها عامل بیماری زایی هستند که به طور کلی به دو دسته زنده و غیز زنده تقسیم می شوند، خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده.
وووووووووواقعا دستتون درد نکنه هیچ سایتی انقدر خوب ننوشته بود
سلام دوست عزیز، ممنون از لطف و محبت شما.
عالی بود
سلام دوست عزیز، سپاس از لطف و محبت شما.
تشکر از معلومات مفید و ارزشمند شما.
درود بر شما همراه گرامی،
ازینکه تجربه خودتون رو با ما در میون گذاشتید، از شما متشکریم و خوشحالیم که مطالب مورد توجه شما قرار گرفته.
سپاس از توجه شما
خیلی معلومات با ارزش و مفید تشکر
درود بر شما همراه گرامی،
از اینکه مطالب برای شما مفید بوده، خرسندیم.
سپاس از توجه شما