پرورش میلورم در خانه | هر آنچه که نیاز است بدانید!

کرم میلورم دارای ارزش غذایی بالا و توانایی رشد در بسترهای مختلف است. به همین دلیل، میلورم را به عنوان یک گونه حشره با ارزش برای خوراک دام در نظر می گیریم. پیشرفت‌ها در درک حشره‌خواری و تغذیه حیوانات در دهه‌های گذشته، حوزه‌های تحقیقاتی را به سمت پرورش کرم میل ورم در خانه و بسترهای بزرگتر (مانند کارخانجات) سوق داد. بر طبق آمار سایت Skyquest، از سال 2022 تا 2030، به دلیل تقاضای رو به رشد برای مواد غذایی غنی از پروتئین و دوستدار محیط زیست، بازار پرورش کرم میل ورم در آمریکای شمالی به ارزش 1.27 میلیارد دلار، رشد و گسترش خواهد یافت. انتظار می رود با کاهش نئوفوبیا غذایی، و تغییر نگرش مصرف کنندگان نسبت به حشرات به عنوان محصولات غذایی، فرصت های قابل توجهی برای رشد بازار پرورش میلورم در خانه ایجاد گردد.

میلورم یا سوسک تاریکی چیست؟

کرم میلورم، گونه ای از سوسک تیره است که دارای چهار مرحله زندگی (تخم، لارو، شفیره و بالغ) می باشد. اندازه لاروها معمولاً  2.5 سانتی متر یا بیشتر است؛ در حالی که اندازه بزرگسالان معمولاً 1.25 تا 1.8 سانتی متر است.

پرورش کرم میلورم در خانه

 

پرورش کرم میلورم در حوزه صنعتی و بازار جهانی

بر اساس جغرافیا، بازار پرورش میلورم، به پنج جغرافیای اصلی تقسیم می‌شود: آمریکای شمالی؛ اروپا؛ آسیا-اقیانوسیه؛ آمریکای لاتین؛ خاورمیانه؛ آفریقا. انتظار می رود در سال 2025، اروپا بیشترین سهم از بازار پرورش میلورم را به خود اختصاص دهد. سهم بزرگ بازار این منطقه، به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی از آن ها عبارتند از: وجود تولیدکنندگان کلیدی میلورم، افزایش تقاضا برای منابع پروتئینی جایگزین، تقاضای زیاد برای مواد غذایی و خوراک غنی از پروتئین.


همچنین بخوانید:

 روش های پرورش حلزون در منزل

 آموزش جامع پرورش قارچ در منزل در سال ۱۴۰۰


مزایای پرورش میلورم در خانه

از انجایی که آنها با قیمت خوبی فروخته می شود، پرورش میلورم منطقی است و انجام این کار باعث صرفه جویی در هزینه شما می شود. پرورش میلورم­ در خانه، مزایای متعددی دارد. برخی از آن ها به شرح زیر است:

  • مکمل جیره غذایی دام و طیور
  • پرورش کرم میل ورم برای تغذیه پرندگان اهلی و وحشی
  • استفاده از میلورم ها به عنوان طعمه ماهیگیری
  • استفاده به عنوان غذا و منبع پروتئین برای انسان

تجهیزات مورد نیاز برای پرورش میلورم در منزل

برای پرورش کرم میلورم در خانه، به ابزار و تجهیزات متعددی نیاز داریم. برخی از لوازم مورد نیاز اولیه برای پرورش میلورم به شرح زیر است:

  • ظرف یا آکواریوم پلاستیکی
  • 500 تا 1000 عدد میلورم
  • تکه های سیب زمینی یا هویج به عنوان خوراک
  • سبوس گندم یا جوی دو سر به عنوان بستر

1. ظرف یا آکواریوم پلاستیکی

در ساده ترین روش جهت پرورش کرم میل ورم، به تعدادی کشوی پلاستیکی یا شیشه ای تیره رنگ نیاز داریم. استفاده از درپوش الزامی نیست. هرچند توصیه می شود از درپوش استفاده کرد. زیرا درپوش،­ میلورم ها رو از حوادث مختلف به خصوص حمله عنکبوت و پروانه ها در امان نگاه می دارد.

ابزار پرورش میلورم در خانه، ظرف پلاستیکی برای پرورش کرم میل ورم

2. 500 تا 1000 عدد میلورم

 در ابتدا می توانید پرورش میلورم در خانه را با 500 تا 1000 عدد میلورم آغاز کنید. میلورم ها را می توان از فروشگاه حیوانات خانگی تهیه کرد.

3. تکه های سیب زمینی یا هویج به عنوان خوراک

کشوهای پلاستیکی یا شیشه ای، با لایه ای از بستر و چند تکه سیب زمینی یا هویج پر می شود. حتی از ضایعات هویچ و سیب زمینی، می توان به عنوان خوراک میلورم می توان استفاده کرد. این دو ماده نه تنها، بسیار مغذی هستند، بلکه از نظر قیمت، بسیار مقرون بصرفه هستند.

4. سبوس گندم یا جوی دو سر به عنوان بستر

کلونی کرم های میلورم در بستری از سبوس گندم یا بلغور جوی دو سر نگاهداری می شوند. به بستر نکاهداری این حشرات،  Bedding نیز گفته می شود. پرورش میلورم­، به یک منبع آبی نیز نیازمند است. مناسب ترین روش جهت پرورش میلورم، استفاده از این بستر خاص برای تامین منبع غذایی و همچنین برای تخمگذاری است.

نکته طلایی برای پرورش کرم میلورم

البته باید این نکته را در نظر داشت که این کرم ها نمی توانند در آرد، سایر غلات پودری یا غلات کامل (مانند گندم کامل یا ترک خورده) زندگی کنند. هنگامی که سایز میلورم ها به اندازه ای بین 2 تا 8 اینچ رسید، آن ها را به بستر خود منتقل کنید. پس انجام این کار، یک تکه هویج یا سیب زمینی به عنوان خوراک در بستر آن ها قرار دهید. سپس، محیط بستر را با مه­پاش آب پاشی کنید. البته باید در نظر داشت که رطوبت بیش از حد می ­تواند باعت ایجاد کپک در بستر گردد. بنابراین، حدود یک یا دوبار در هفته، یک تکه سیب زمینی یا هویج تازه به میلورم­ ها دهید و قدیمی ها رو دور بریزید.

خشک کردن میلورم با دستگاه خشک کن

دستگاه خشک کن میل ورم، برای حذف رطوبت از میلورم ها استفاده می شود. اما فرآیند خشک کردن، باید در عین از بین بردن رطوبت مازاد، خواص ماده و ساختار مولکولی آن ها را حفظ کند. فناوری خشک کن صنعتی از روش های انتقال حرارت (همرفت، رسانش، تشعشع، خنک کننده تبخیری) برای کنترل میزان رطوبت استفاده می کند. خشک کن های صنعتی، تجهیزاتی هستند که برای انجام عملیات خشک کردن، از طریق گرم کردن قسمت های مرطوب مواد و تبخیر کردن، به منظور به دست آوردن رطوبت مشخص شده برای میلورم، استفاده می شوند.

دستگاه خشک کن میلورم

نکات تکمیلی پرورش میلورم در خانه

نکات مهمی که باید در هنگام پرورش کرم میل ورم در نظر داشته باشیم:

  • همواره در صورت امکان مواد ارگانیک را انتخاب کنید. زیرا گزینه های غیر ارگانیک می تواند به مزرعه میلورم شما آسیب برسانند.
  • میلورم ها گرمازا هستند؛ به این معنی که متابولیسم آنها تحت تأثیر محیط قرار می گیرد. اگر در مکان خنک یا سرد نگهداری شوند، متابولیسم آنها کند و اگر در جای گرم نگهداری شوند، متابولیسم آنها تند می شود.
  • در دمای 25 درجه سانتی گراد و رطوبت 75 درصد، تخم ها می توانند در 19 روز زنده بمانند و از تخم بیرون آیند. اما در دمای 35 درجه سانتی گراد در مدت 15 روز از تخم خارج می شوند. هنگامی که در دمای 25 درجه سانتیگراد نگهداری می شوند، کرم های میلورم، شفیره ها و سوسک ها، حتی اگر رطوبت مطلوب نباشد، می توانند زنده بمانند.
  • میلورم ها در دمای تقریباً 28-25 درجه فارنهایت و رطوبت 70-65 درصد رشد می‌کنند. هنگامی که در این محدوده نگهداری می شود، تخم های بیشتری از تخم خارج می شوند و سریعتر رشد می کنند.

قیمت و بازار پرورش کرم میل ورم

تقاضای فزاینده برای گوشت، مستلزم بهبود تبدیل غلات به پروتئین حیوانی است. کارایی این تبدیل در بین دام ها متفاوت است. برای مثال، گاو به ازای هر 1 کیلوگرم گوشت تولیدی، به 7 کیلوگرم غذا نیاز دارد. در حالی که طیور فقط 2 کیلوگرم و ماهی حتی به غذای کمتری نیاز دارند. حشرات در مقایسه با پستانداران، در عین داشتن نرخ جذب کمتر (میزان غذای تبدیل شده به توده بدن)، بازده تولید بسیار بالاتری دارند. اگر چه تولید میلورم در دیگر کشورها (به ویژه کشورهای شرق آسیا) سابقه ای بسیار طولانی دارد، اما در ایران، پرورش میلورم در خانه یکی از کسب و کارهای نوظهور به حساب می آید. میزان قیمت کرم میلورم با توجه به ارزش افزوده ای که دارد، متفاوت است.

کلام آخر

پرورش کرم میل ورم در خانه، به عنوان یک کسب و کار خانگی ارزشمند به حساب می آید. با داشتن فضایی مناسب و فراهم کردن محیطی مساعد برای رشد و نمو سوسک و شفیره میلورم ها، می توان پرورش میلورم در خانه را به یک کار پرسود بدل کرد. با توجه به اهمیت پاکیزگی در سطوح در تماس و بستر میلورم ها، لازم است کلیه سطوح؛ ابزار و تجهیزات، در حین پرورش ضدعفونی و گندزدایی شوند. آرال شیمی ارائه کننده محصول داموسیب برای ضدعفونی بستر میلورم هاست. این محلول دوستدار محیط زیست و ایمن برای حشرات است. کلیه اسپور قارچ ها را از بین می برد و مانع رشد کپک در بستر می شود. همچنین از این محلول، برای ضدعفونی کلیه تجهیزات از جمله ظروف پلاستیکی و دستگاه خشک کن میلورم استفاده می شود.

11 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام مطالب جامع و خوبی برای من بود تشکر فراوان

    پاسخ
  • کیومرث شیرین زاد
    31 خرداد 1403 11:43 ب.ظ

    سلام مطالب جامع و خوبی برای من بود تشکر فراوان

    پاسخ
  • حمیدرضا مسکینی
    23 تیر 1403 2:53 ق.ظ

    سلام خسته نباشید
    بنده برا شروع باید کرم رو خریداری کنم یا لارو مشخص نبود
    وایا در هر اب وهوای مثل گیلان پرورش امکان داره
    سوال :
    کرم یا لارو
    لارو درچه مدت به کرم میرسه
    فقط خوراکش سیب زمینی وهویج
    برا مصرف طیور ابزی امکانش هست
    شما برا راه اندازی و ،،، حمایت میکنید
    ببخشید سوال زیاد شد

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      -برای شروع بهتره لارو رو خریداری کنید.
      – در هر اب و هوایی اگر بتونید شرایط استاندارد رو شبیه سازی کنید (دمای بین 20 تا 30 درجه و رط.بت بین 50 تا 70 درجه) امکان پرورش میلورم فراهم است. بخصوص استان گیلان از نظر رطوبت کاملا مناسب است.
      -در مدت بین 2-3 ماه لارو به کرم بالغ میرسه. خوراکش بجز سیب زمینی و هویچ، میتونه شامل منابع پروتئینی مثل پودر سویا، حبوبات، پودر ماهی و گوشت و غیره و همینطور مواد مغذی شامل چربی ها مثل روغن سویا و بادام زمینی و ویتامین ها باشه.
      -بله از میلورم می تونید برای تغدیه طیور آبزی هم استفاده کنید.
      -متاسفانه ما امکان حمایت برای راه اندازی پرورش میلورم را نداریم. امیدوارم تونسته باشم پاسخ سوالاتتون رو بدم.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ
  • سلام ممنونم از مطالب کامل و جامعتون
    رطوبت در منطقه ما چهارمحال و بختیاری )کوهستانی )
    خیلی کم است و جز مناطق خشک محصوب میشه
    رطوبت با آب پاش کافیه براشون؟ چقدر آب پاشی بشن؟
    از ظرف هم خارج میشن؟
    چی باعث مرگ کرم ها
    میلورم ها و سوسک هاشون میشه؟

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      ببینید رطوبت یک آیتم مهمه برای پرورش میلورم همیشه باید سعی کنید رطوبت رو بین 50-50 درصد نیگه دارید. البته رطوبت بالای 75% منجر به ایجاد قارچ و کپک میشه و رطوبت زیر 45% باعث خشکی کرم ها میشه. مشخصا بهتره از تعدادی دستگاه های بخور استفاده کنید که مطمین بشید فضا همیشه به قدر گافی مرطوبه. این بهتر از آب پاشی جواب میده. اگر ظرف مناسبی انتخاب کنید که خروج ازش سخت باشه، کمتر از ظرف خارج میشن ولی بهرحال مواردی پیش میاد. عوامل مختلفی میتونه تو مرگ میلورم ها دخیل باشه مثل: گرسنگی و تشنگی، یا دمای بالای ته سینی. از اونحاییکه مدفوع کرم ها در ته سینی جمع میشه، معمولا دمای ته 20 درجه بالاتر از دمای هوای اطرافه. پس اگر تهویه مناسب و گردش هوای کافی ته سینی وجود نداشته باشه، کرم ها میمیرند.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ
  • سلام خیلی ممنون که انقدر مفید و خلاصه توضیح دادین

    سوال داشتم در خصوص اینکه آیا کرم ها به سوسک تبدیل میشن ؟
    چه مقدار زمان نیازهست تا تخم تبدیل به لارو و به کرم تبدیل بشه ؟ منظورم اینه دقیقا چه وقت باید کرم هارو برای خوراک استفاده کرد؟
    من میخوام توی اتاق خواب خودم 2 تا اکواریوم بذارم و به اندازه مصرف پرنده های خودم ( بلبل خرما ) و مقداری هم برای فروش تهیه کنم آیا میشه برای تامین رطوبت کف آکواریوم
    تکه چوب خیس خورده یا پارچه ای کتانی خیس گذاشت ؟ ( با در نظر گرفتن بازدید روزانه جهت خیس بودن چوب یا پارچه )

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی؛
      خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده. در پاسخ به سوال اولتون باید بگم بله، این کرم‌ها در مراحل رشد خود اول از تخم به لارو (همان کرم میلورم)، بعدها به شفیره و در نهایت به سوسک تبدیل می‌شن. سوال دومتون، چرخه حیات میلورم به این شکله: تخم ها پس از چند هفته (معمولاً 4 تا 10 روز)، تبدیل به لارو یا همان کرم‌های میلورم می‌شن. این مرحله بین 8 تا 10 هفته طول می‌کشد. در این زمان کرم میلورم به رشد خود ادامه می‌ده. بعد از حدود 8 تا 10 هفته، کرم‌ها به شفیره تبدیل می‌شن که بی‌حرکت هستند و به سوسک تبدیل می‌شن. حدود 1 تا 3 هفته بعد، شفیره به سوسک تاریکی تبدیل می‌شه و دوباره چرخه تولید مثل رو آغاز می‌کنه.
      بهترین زمان برای استفاده از میلورم‌ها به عنوان خوراک، زمانیه که لاروها در مرحله‌ی کامل رشد هستن ولی هنوز به شفیره تبدیل نشدن. این مرحله بین 6 تا 10 هفته بعد از تخم‌گذاری اتفاق می‌افته. در این زمان، میلورم‌ها اندازه مناسبی دارن و دارای بیشترین ارزش غذایی هستن. (در این مرحله، کرم‌ها دارای پروتئین، چربی و مواد مغذی بیشتری هستن و برای تغذیه پرنده‌ها مثل بلبل خرما ایده‌آلند).
      سوال آخرتون: بله، تکه چوب خیس یا پارچه کتانی مرطوب می‌تونن موثر باشن، اما باید مراقب باشید که چوب یا پارچه بیش از حد خیس نباشه، چون محیط خیلی مرطوب باعث رشد قارچ و کپک می‌شه. مرطوب بودن ملایم کافیه. بازرسی روزانه هم حتما توصیه می شه. جایگزین‌های بهتر برای رطوبت، استفاده از مواد غذایی مرطوب مثل برش‌های سیب‌زمینی، هویج یا سیب، برای تامین رطوبت مورد نیاز کرم‌ها ست. این مواد هم رطوبت را تامین می‌کنن، و هم منبع تغذیه‌ای هستن.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ
  • مجید قربانی
    12 آبان 1403 10:40 ق.ظ

    میشه راهنمایی کنید اگر بخوایم این کار را شروع کنیم باید چیکار کنیم ؟!
    اصفهان جایی برای آموزش حضوریش هست ؟
    حتما باید خشک بشه ؟ یا زنده میخرند ؟!
    چقدر در آمدشه ؟
    بازارش چه جوریه و به کی باید بفروشیم تولیدمون رو ؟

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      شما طبق مقاله میتونید کارو استارت بزنید، میتونید از جهاد کشاورزی شهرتون بپرسید که ایا کلاسی برای اموزشش دارن یا خیر. میلورم رو هم زنده میفروشن و هم پودر خشک شده اش رو. با توجه به اینکه تو اصفهان، باغ پرندگان هست و میلورم هم زنده ش و هم خشکش بعنوان منبع پروتئین، خوراک خوبی برای پرندگانه. بنظرم توی شهرتون بتونید درآمد بالایی ازش داشته باشید. توصیه میشه، قبل استارت کار، مشتریان بالقوه خودتون رو پیدا کنید و بعد از بررسی بازار، شروع به کار کنید. بازارش معمولا تو حوزه های خوراک طیور و خوراک پت (حیوانات خانگی) هستش چون پروتئین و فیبر بالایی داره.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید