پیشگیری ازبیماری تب کریمه کنگو
تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF)، یک بیماری زئونوز (ویروس مشترک بین انسان و دام) است. به نظر می رسد انتقال بیماری تب کنگو به حیوانات بدون علامت است، اما می تواند تهدیدی جدی برای انسان باشد. بنا بر گزارش مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC) در می 2024، از نظر جغرافیایی، تب کریمه کنگو گسترده ترین بیماری منتقله از کنه است که در بیش از 30 کشور آفریقا، آسیا، خاورمیانه و جنوب اروپا مشاهده شد. میزان بروز این بیماری خطرناک، سالانه بین 10000 تا 15000 مورد در سراسر جهان است. بنا به خبرهای اخیر، به دنبال افزایش دما در کشور ما، شیوع بیماری تب کنگو در کشور، در حال افزایش است. در این مقاله، به بررسی این بیماری ویروسی و روش های پیشگیری از سرایت و انتقال تب کریمه کنگو می پردازیم.
روش های انتقال بیماری تب کنگو به انسان
ویروس تب کنگو، در طبیعت بین کنه ها و میزبان مهره داران گردش می کند. این بیماری از طریق نیش کنههای آلوده یا تماس مستقیم با خون یا بافت کنههای آلوده، بیماران ویرامیک یا دامهای ویروسی به انسان منتقل میشود. گاها احتمال سرایت به بیماری از عفونت پس از نوشیدن شیر غیر پاستوریزه یا پس از مصرف گوشت خام دام های تازه ذبح، وجود دارد. این ویروس معمولا در گوشت به دلیل اسیدی شدن پس از کشتار، غیرفعال می شود. موارد انتقال تب کریمه کنگو به انسان عبارتند از:
- گزش کنه: ناقل اولیه CCHFV کنه هیالوما است. انسان ها معمولاً از طریق نیش این کنه ها آلوده می شوند.
- تماس با حیوانات: این ویروس همچنین می تواند از طریق تماس با خون یا بافت های دام آلوده (به عنوان مثال گاو، گوسفند و بز) به انسان منتقل شود.
- از انسان به انسان: انتقال می تواند از طریق تماس مستقیم با خون، ترشحات، اندام ها یا سایر مایعات بدن افراد آلوده رخ دهد. این به ویژه در محیط های مراقبت های بهداشتی بدون اقدامات حفاظتی مناسب یک خطر است.
علایم بیماری تب کنگو در انسان
به نظر می رسد برخی از عفونت های تب کنگو بدون علامت هستند، در حالی که برخی دیگر منجر به بیماری های خفیف تا شدید می شوند. موارد بالینی معمولا به صورت سندرم شبه آنفولانزای تب دار با علائمی مانند لرز، سردرد، سرگیجه، فتوفوبیا، گلودرد، گردن درد، میالژی و آرترالژی شروع می شود. تب گاهی اوقات می تواند بسیار بالا باشد. علائم گوارشی از جمله تهوع، استفراغ و اسهال و همچنین درد شکم نیز شایع است. برخی از بیماران بثورات ماکولوپاپولار یا برافروختگی پوستی دارند و گاهی گزارشهایی از علائم دیگر مانند علائم عصبی (تغییرات شدید خلق و خو، گیجی، پرخاشگری) و تغییرات قلبی عروقی (مانند برادی کاردی، فشار خون پایین) وجود دارد.
همچنین بخوانید:
♣ تب مالت و راه های جلوگیری از آن
روش های پیشگیری از بیماری تب کنگو
به دلیل نرخ بالای مرگ و میر بیماری تب کریمه کنگو، پتانسیل شیوع بیماری های بیمارستانی و فقدان واکسن به طور گسترده در دسترس، یک چالش بهداشت عمومی قابل توجه است. برای کاهش شیوع بیماری تب کنگو، اقدامات زیر را باید در دستور کار قرار داد:
الف) اقدامات برای کاهش خطر انتقال ویروس کنه به حیوان
- دام ها را به طور منظم و مکرر از نظر کنه بررسی کنید و آنها را فورا خارج کنید.
- از مواد دافع کنه و کنه کش ها (عوامل شیمیایی که کنه ها را می کشند) روی حیوانات استفاده کنید. استفاده منظم برای حفظ اثربخشی ضروری است.
- غوطه وری یا اسپری: برنامه های غوطه وری یا سمپاشی کنه را در جایی که دام در محلول های کنه کش غوطه ور می شود یا با آن اسپری می شود، اجرا کنید.
ب) اقدامات برای کاهش خطر انتقال ویروس کنه به انسان:
- لباس های رنگ روشن بپوشید تا به راحتی کنه روی لباس را تشخیص دهید.
- از کنه کش های مورد تایید (مواد شیمیایی برای کشتن کنه ها) روی لباس استفاده کنید.
- استفاده از آفت کش روی پوست و لباس، به طور منظم لباس و پوست را از نظر کنه بررسی کنید.
- از هجوم کنه ها به اصطبل ها و انبارها، و از مناطقی که حیوانات هستند، اجتناب کنید.
ج) اقدامات برای کاهش خطر انتقال بیماری تب کنگو از حیوان به انسان
- هنگام دست زدن به حیوانات یا بافت های آنها در مناطق بومی، به ویژه در هنگام کشتار، قصابی و کشتار در کشتارگاه ها یا در خانه، از دستکش و سایر لباس های محافظ استفاده کنید.
- حیوانات را قبل از ورود به کشتارگاه قرنطینه کنید یا دو هفته قبل از کشتار حیوانات را به طور معمول با آفت کش ها درمان کنید.
- گوشت را به طور کامل طبخ کنید.
د) کاهش خطر انتقال انسان به انسان در جامعه:
- از تماس فیزیکی نزدیک با افراد آلوده به بیماری اجتناب کنید.
- هنگام مراقبت از افراد بیمار از دستکش و تجهیزات حفاظتی استفاده کنید.
- پس از مراقبت یا ملاقات با افراد بیمار، دست ها را به طور مرتب بشویید یا از ضدعفونی کننده استفاده کنید.
مواد ضدعفونی کننده مناسب برای غیرفعالسازی ویروس عامل تب کنگو
این ویروس توسط بسیاری از ضدعفونی کننده ها از جمله هیپوکلریت 1٪، الکل 70٪، پراکسید هیدروژن، اسید پراستیک، یدوفورها، گلوتارآلدئید و فرمالین غیر فعال شود. برای پیشگیری از بیماری تب کنگو، میتوان از نور UV یا pH کمتر از 6 استفاده کرد. حرارت دادن زیاد در دمای 56 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه ویروس را غیرفعال میکند. در حالی که مطالعه دیگری گزارش داد که 60 درجه سانتیگراد به مدت 60 دقیقه مؤثرتر است.
برای اطلاعات بیشتر، روی لینک زیر کلیک کنید:⇓⇓⇓
ویدیوی آموزشی روش های کنترل بیماری تب کریمه کنگو
کلام آخر:
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، احتمال تلفات جانی انسانی بر اثر تب کریمه کنگو، بین 10% تا 40 % است. علاوه بر این، شایع ترین بیماری ویروسی مشترک بین انسان و دام محسوب می شود. برای جلوگیری از تلفات دامی و حفظ سلامت افراد، رعایت بهداشت برای پیشگیری از بیماری تب کنگو ضروری به نظر می رسد. یکی از اقدامات مهم در زمینه کاهش انتقال تب کریمه کنگو، پوشیدن دستکش و رعایت مداوم از محلول های گندزدا است. شرکت آرال شیمی ارائه دهنده محصولات ضدعفونی کننده سطوح و دست الکلی و غیرالکلی است که می تواند برای ضدعفونی دست ها، پوتین و سایر ابزارآلات جابجایی دام ها برای جلوگیری از انتقال بیماری تب کنگو به انسان، استفاده شود. سایر مواد ضدعفونی کننده که برای غیرفعالسازی این ویروس استفاده می شود، داموسیب، آرال بنزال و آرال گلوتار است.
⇐ بروز رسانی در تیر 1403
-
آرال گلوتار | ضدعفونی کننده دام و طیور
1000000تومان – 3800000تومان انتخاب گزینهها این محصول دارای انواع مختلفی می باشد. گزینه ها ممکن است در صفحه محصول انتخاب شوند -
داموسیب | پراستیک اسید 5 درصد
750000تومان – 1400000تومان انتخاب گزینهها این محصول دارای انواع مختلفی می باشد. گزینه ها ممکن است در صفحه محصول انتخاب شوند -
محلول ضدعفونی کننده الکلی
1تومان اطلاعات بیشتر
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
ممنون از اطلاع رسانیتون. به نظر می رسه علائمش شبیه تب مالته. ممکنه از شیر هم منتقل بشه؟
سلام به شما دوست عزیز، بیماری تب کریمه کنگو ممکن است اگر از جگر خام یا گوشت درست پخته نشده آلوده استفاده کند، مبتلا شود و یا گزش کنه آلوده و یا تماس مستقیم با خون یا ترشحات بیمار، لاشه حیوان آلوده منتقل می شود. سپاس از توجه شما.