رفع بیوفیلم در دامداری ها

این احتمال وجود دارد که شما یک بیوفیلم را در مزرعه خود مشاهده کرده باشید. باکتری های تشکیل دهنده بیوفیلم، به عنوان منبع اصلی فساد و میکرو فلور بیماری زا در صنایع لبنی شناخته شده اند. بنابراین، باکتری هایی که بیوفیلم را تشکیل می دهند ممکن است بر ایمنی و کیفیت شیر و فرآورده های آن تأثیر منفی بگذارند. بنابراین جهت جلوگیری از زیان های مالی و تلفات دامی، ازبین بردن بیوفیلم در دامداری ضروری است. یکی از روش های مهار بیوفیلم در دامداری، رعایت اصول بهداشتی و ضدعفونی به موقع در مکان است. در این مقاله از تعاریف علمی، از نحوه تشکیل بیوفیلم، محصولات متنوع ضدعفونی کننده شرکت آرال شیمی برای رفع بیوفیلم در دامداری، معرفی خواهد شد.

بیوفیلم چیست؟

بیوفیلم ها مجموعه ای از یک یا چند نوع میکروارگانیسم هستند که می توانند بر روی سطوح مختلف رشد کنند. میکروارگانیسم هایی که بیوفیلم را تشکیل می دهند شامل باکتری ها، قارچ ها و پروتیست ها هستند. بررسی باکتری های تولیدکننده بیوفیلم در دامداری ها، معمولا با انجام تست های متعددی همچون صفحه کشت بافت (TCP)، روش لوله (TM)، روش آگار قرمز کنگو (CRA)، سنجش بیولومینسانس، حسگرهای پیزوالکتریک، و بررسی میکروسکوپی فلورسنت، انجام می گردد.

تشکیل بیوفیلم در دامداری ها

مراحل تشکیل بیوفیلم کدام است؟

تشکیل بیوفیلم معمولا در چهار مرحله اصلی در نظر گرفته می‌شود:

1) چسبیدن باکتری به سطح

2) تشکیل ماتریس و تک لایه

3) تشکیل میکروکلونی و چندلایه

4) بلوغ بیوفیلم

5) جدا شدن (که پراکندگی نیز نامیده می‌شود) باکتری‌ها که ممکن است در نواحی جدید کلونی تشکیل دهند.

مراحل تشکیل بیوفیلم


جهت اطلاعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد می کنیم مقالات زیر را نیز مطالعه بفرمایید:

کاربرد پراکسیدین در حذف بیوفیلم

اسپورکش، باکتری کش و قارچ کش در صنایع دام و طیور

استافیلوکوکوس و استرپتوکوک؛ عوامل بیماری زای ورم پستان گاو


مزایا و معایب بیوفیلم در دامداری ها

نقش بیوفیلم در سلامت حیوانات، بسیار مهم است. بسیاری از گونه های باکتری بیوفیلم تشکیل می دهند یا در داخل بیوفیلم هایی که توسط میکروارگانیسم های دیگر تولید می شوند، نگهداری می شوند. اما نقش بیوفیلم در بیماری زایی انسان یا حیوانات، قابل اغماض نیست. محققان دریافته‌اند که سویه های استافیلوکوکوس اورئوس که قادر به تولید بیوفیلم های باکتریایی هستند با ورم پستان مزمن در گاوهای شیری مرتبط هستند. بیوفیلم به محافظت از پاتوژن در برابر دفاعی که توسط بدن گاو وارد می شود کمک می کند و همچنین مقاومت در برابر عوامل ضدمیکروبی را افزایش می دهد.

بیوفیلم در دامداری ها

تشکیل بیوفیلم در دامداری ها، یک اتفاق رایج است. بیوفیلم تجمعی از باکتری ها است که در یک ماتریس ماده پلیمری خارج سلولی جاسازی شده اند. این ماتریس به باکتری‌های تشکیل دهنده بیوفیلم، اجازه می دهد تا به یک سطح بچسبد. معادل با ساختن دژی است که در آن کلونی باکتری ایجاد، محافظت و تغذیه شده و رشد کند. ماتریس، ذرات را به دام می اندازد و همچنین تبادل DNA را تسهیل می کند. تشکیل بیوفیلم توسط باکتری خطرات جدی را برای فارم به دنبال دارد. ازبین بردن بیوفیلم در دامداری و جداسازی سلول های چسبیده و بیوفیلم ها از سطوح دامداری، توسط ضدعفونی کننده های سطح بالا میسر است.

نحوه تشکیل و مهار بیوفیلم در دامداری

بیوفیلم‌ها هم به سطوح زنده و هم به سطوح غیرزنده می‌چسبند و آنها را در بسیاری از جنبه‌های صنعت لبنیات نگران‌کننده می‌سازد. بیوفیلم ها وقتی سلول ها یا تکه هایی از برش ماتریس را می ریزند منجر به آلودگی می شوند. محافظت در برابر ضدعفونی کننده ها و عوامل ضدمیکروبی برای بیوفیلم های باکتریایی ارائه می شود. بیوفیلم ها ممکن است ناهمگن باشند، به این معنی که از گونه های متعددی از میکروارگانیسم ها تشکیل شده اند، یا ممکن است از یک نوع ارگانیسم تشکیل شده باشند. از بین بردن ساختار بیوفیلم در دامداری ها، باید از ضدعفونی کننده های سطح بالا استفاده کرد.

اثرات تشکیل بیوفیلم

منبع اصلی آلودگی محصولات لبنی اغلب با تشکیل بیوفیلم بر روی سطوح لوله های انتقال شیر، ظروف شیردوشی و لوازم جانبی در صنایع لبنی مرتبط است. بیوفیلم‌ها عمدتا در شرایطی ایجاد می‌شوند که به باکتری‌ها اجازه می‌دهد به راحتی به دیواره‌های لوله‌ها بچسبند، مثلا وقتی شیر در لوله‌های حمل و نقل بدون جریان یافت می‌شود. باکتری ممکن است از بیوفیلم جدا شده و شیر را هنگام عبور از سطوح آلوده کند. علاوه بر این، بیوفیلم های باکتریایی همچنین می توانند خوردگی لوله های فلزی را افزایش دهند، انتقال حرارت را کاهش دهند و مقاومت اصطکاکی سیال را افزایش دهند. پاکسازی بیوفیلم های باکتریایی دامداری ها، تنها از طریق رعایت بهداشت و عملیات ضدعفونی محیط دامداری میسر است.

دلایل شکل‌گیری بیوفیلم در دامداری ها

بسیاری از تولیدکنندگان می دانند که بیوفیلم ها می توانند روی تجهیزات شیردوشی و در مخازن تشکیل شوند. بسیاری از مواد، از جمله پلاستیک، شیشه، فولاد ضد زنگ و موارد دیگر، به عنوان سطوح اتصال برای بیوفیلم ها عمل می کنند. شیر خام یک محیط ایده آل برای تسهیل تشکیل یک بیوفیلم فراهم می کند زیرا حاوی باکتری است و غنی از مواد مغذی است. یکی دیگر از مکان های رایج برای یافتن بیوفیلم در یک دامداری مکان آبخوری است. محیط آبی در کناره ی آبخوری مکانی است که ممکن است هنگام تمیز کردن نادیده گرفته شود یا به دفعات مورد نظر تمیز نشود. گاوها هر بار که می‌نوشند باکتری‌ها و مواد آلی را وارد آب می‌کنند و محیطی مناسب برای تشکیل بیوفیلم در دامداری (زمانی که دما گرم است و جریان آب کم است) فراهم می‌کند.

مراحل تشکیل بیوفیلم در دامداری

 

بررسی اثر ضدعفونی کننده ها بر بیوفیلم

باکتری های تشکیل دهنده بیوفیلم به عنوان منبع اصلی فساد و میکرو فلور بیماری زا در صنایع لبنی شناخته شده اند. بنابراین، باکتری هایی که بیوفیلم را تشکیل می دهند ممکن است بر ایمنی و کیفیت شیر و فرآورده های آن تأثیر منفی بگذارند. مشکل اصلی تمیز کردن و ضدعفونی و مهار بیوفیلم در دامداری مقاومت آن ها در برابر عملیات ضدعفونی کننده است. مطالعات حاکی از شیوع بیوفیلم‌های باکتری‌های مختلف، اعم از ساپروفیت و باکتری‌های بیماری‌زا است که از تجهیزات لبنی استخراج می‌شوند. بنابراین، توانایی باکتری ها برای تشکیل بیوفیلم بر روی سطوح تجهیزات لبنی، شرط مهمی برای بقای آنها و آلودگی مربوط به فرآورده های شیری است. تاثیر ضدعفونی کننده ها بر بیوفیلم دامداری ها بسیار حائز اهمیت است. برای رفع بیوفیلم در دامداری، باید عملیات ضدعفونی  در دامداری را با استفاده از ضدعفونی کننده های سطح بالا به طور کامل انجام داد. از ضدعفونی کف سالن ها، دیواره ها، محل گوساله دانی، آغل ها گرفته تا ظروف غذاخوری، آبخوری ها، دستگاه های شیردوشی، تجهیزات زایمان و غیره باید با دقت خاصی جهت ازبین بردن بیوفیلم در دامداری صورت پذیرد.

کلام آخر:

وجود بیوفیلم ها در دامداری و صنایع غذایی به خوبی اثبات شده است و این بیوفیلم ها منبع بالقوه آلودگی باکتریایی هستند. رفع بیوفیلم در دامداری، جهت جلوگیری از انتقال این آلودگی ها به شیر و نهایتا به انسان، باید در دستور کار دامداران قرار گیرد. یکی از مهم ترین اقدامات در راستای مهار بیوفیلم در دامداری، استفاده از ضدعفونی کننده هاست. آرال شیمی، تولید کننده انواع ضدعفونی کننده ها و شوینده های تخصصی در دامداری و مرغداری است. محصول فودگرید داموسیب بر پایه پراستیک اسید، برای ازبین بردن بیوفیلم در دامداری، در کلیه تجهیزات، سالن ها، ظروف آب و غذا استفاده می شود. محصولات آرال بنزال و آرال گلوتار، ضدعفونی کننده های سطح بالای قوی بر پایه بنزآلکونیوم و گلوتارآلدئید هستند که از رفع بیوفیلم در بخش های مختلف دامداری، مورد استفاده قرار می گیرند. شوینده های شیردوش AL01 و AC02 برای رفع بیوفیلم در درون دستگاه های شیردوش جلوگیری می کنند.

9 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • مهندس سوخته سرایی
    12 شهریور 1401 9:33 ق.ظ

    ممنون مقاله جامعی بود👌👌

    پاسخ
  • رفع مشكل ميكروب و باكترى در محيط دامدارى واقعا مساله مهمى هست كه خيلى وقت ها دامدارها درگيرش هستن، و از اينكه بشه از محصولات موثر و قوى استفاده كرد كه ضرر كمترى داشته باشه.

    پاسخ
    • سلام به شما دوست عزیز یکی از نکات مهم در چگونگی رفع این مسئله این است که کلیه فضا، تجهیزات و بستر دام عاری از هرگونه میکروب و باکتری باشد و بهترین راه استفاده از ضدعفونی کننده های ارگانیک و بی خطر می باشد. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
  • علی حاجیلری
    12 شهریور 1401 1:15 ب.ظ

    باسلام
    ببخشید نحوه استفاده و میزان و زمان مصرف این ماده تون رو توضیح میدید؟برای یک دامداری ۳۰۰ راسه دام سبک میخوام.

    پاسخ
    • با سلام خدمت شما، بله حرارت دادن (به اندازه مناسبی که بافت خاک را تخریب نکند) تا حد نسبتا زیادی پاتوژن های بیماری زا را از بین می برد. اما ممکن است اسپور برخی از ویروس های مقاوم رو نتواند از بین ببرد. به همین علت قارچ کشی خاک با محلول قارچ کش مناسب هم توصیه می شود.

      پاسخ
  • مرسى از اطلاعاتى كه در اختيار دامدارها قرار ميديد، واقعا كاربردى هستن.👌

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز، خوشحالیم که اطلاعات مقاله برای شما کاربردی و مفید بوده، رعایت بهداشت و ضدعفونی محیط یکی از مهم ترین کارها در رفع بیوفیلم در دامداری ها است. سپاس از توجه شما.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید