تصفیه فاضلاب کشاورزی

فاضلاب کشاورزی، یکی از زیر شاخه های موثر در آلودگی فاضلاب کلی می باشد. در صورت عدم مدیریت صحیح، پساب تولیدی از انواع فعالیت های مزرعه، از جمله عملیات تغذیه حیوانات و فرآوری محصولات کشاورزی، می تواند آب های سطحی و زیرزمینی را آلوده کند. در این نوشتار اهمیت تصفیه فاضلاب کشاورزی جهت استفاده مجدد و جلوگیری از آلوده ساختن آب های شهری بیان می شود. سپس، محصول اگوسیب، بعنوان یک محصول مطمئن و موثر جهت تصفیه پساب کشاورزی و حذف پاتوژن های بیماری زاست.

انواع فاضلاب کشاورزی و تصفیه فاضلاب کشاورزی


همچنین بخوانید:

  آب سالم و تصفیه فاضلاب

روشهای تشخیص پاتوژنهای قارچی فاضلاب


فاضلاب کشاورزی چیست و چگونه تولید می شود؟

فاضلاب در درجه اول آب اضافی است که در انتهای شیارها، نوارهای مرزی، حوضه ها و مناطق غرقابی در طول آبیاری سطحی از مزرعه خارج می شود. نمونه هایی از پساب کشاورزی شامل کود دامی، آب شستشوی مرکز شیردوشی، رواناب انبارها، شستشو و فرآوری تخم مرغ، فاضلاب کشتارگاه، آب شستشوی اسب و رواناب مرتبط با کمپوست است. علاوه بر این، رواناب از زمین‌های زراعی می‌تواند رسوب، کود و آفت‌کش‌ها را وارد آب‌های سطحی کند.

چرا باید فاضلاب کشاورزی را تصفیه کرد؟

آب‌های سطحی‌ که از فعالیت‌های کشاورزی حاصل می‌شوند، با کود و سم‌های کشاورزی در تماس‌ هستند و ممکن است توسط مواد شیمیایی موجود در آنها آلوده شوند. از مواد آلودگی زای موجود در فاضلاب، می‌توان به ترکیبات فسفردار، پاراتیون و هیدروکربن‌های هالوژنه اشاره کرد. برخی از مواد شیمیایی موجود در فاضلاب کشاورزی به شدت سمی هستند. اثرات نامطلوب کودهای شیمیایی و آفت کش ها بر انسان و طبیعت، می تواند تا مدت زمان زیادی باقی مانده و خسارات جبران ناپذیری به آن ها وارد سازد.  لذا پس از هر فصل و برداشت محصولات، تصفیه پساب کشاورزی الزامی به نظر می رسد.

تصفیه فاضلاب کشاورزی و گندزدایی آن

استفاده مجدد از فاضلاب در کشاورزی

یکی دیگر از منابع فاضلاب در کشاورزی، پساب گیاهان فرآوری محصولات زراعی برداشتی از مزرعه و گیاهانی است که مواد غذایی به شکل فرآوری را تهیه می کنند. این آلودگی ها، اغلب توسط کشاورزان و برای آنها معمولا در تاسیسات متمرکز اداره می شود. این تأسیسات مقادیر قابل توجهی پساب کشاورزی یا صنعتی تولید می کنند که معمولا حاوی غلظت بالایی از مواد آلی است. اغلب، پساب این نیروگاه ها به تصفیه خانه فاضلاب شهری مجاور جهت تصفیه پساب کشاورزی فرستاده می شود. به دلیل عدم وجود ضایعات بهداشتی در کارخانه های فرآوری کشاورزی، بهتر است پساب آنها به طور جداگانه مدیریت شود و برای استفاده مجدد در کشاورزی مناسب باشد.

تصفیه فاضلاب کشاورزی و پسماند آن

استفاده از فاضلاب در آبیاری محصولات کشاورزی

فاضلاب کشاورزی از کارخانه های فرآوری مواد غذایی به طور کلی مملو از مواد آلی است (BOD) که تصفیه را گران و انرژی بر می کند. استفاده از این فاضلاب ها برای تهویه خاک و آبیاری می تواند از نیاز به تصفیه جلوگیری کند. در عین حال، به بهبود محتوای آلی خاک، شیب خاک، ظرفیت تبادل کاتیونی، ظرفیت نگهداری رطوبت و مواد مغذی و بهره وری خاک کمک می کند. استفاده استفاده از پساب فاضلاب در کشاورزی باید با دقت زیادی انجام شود تا از کاربرد بیش از حد رواناب و آلودگی آب های زیرزمینی جلوگیری شود.

معایب و تاثیر مخرب آبیاری زمین‌های کشاورزی با فاضلاب

پس از تصفیه فاضلاب کشاورزی، تقریبا مشکلی برای استفاده از آن وجود ندارد. فاضلاب، غلظت بالایی از مواد شیمیایی و عناصر سمی را دارا است که در دراز مدت تاثیرات آن بر محیط زیست مشاهده می‌شوند. درصورت تصفیه نشدن و یا تصفیه صحیح، آلودگی آب می‌تواند توان اکولوژی آن را تحت تاثیر قرار دهد و همه موجودات زنده را دچار بحران سازد. بر اثر افزایش آلودگی، میزان اکسیژن موجود در آب دچار اختلال می‌شود. در آبِ کم اکسیژن، گونه‌های گیاهی و جانوری کمتری قادر به زندگی هستند، در نتیجه تناسب و هارمونی موجود در طبیعت به هم می‌خورد.

مزایای استفاده از فاضلاب تصفیه شده در کشاورزی

تصفیه پساب برای کشاورزی و استفاده از آن مزایایی در پیش دارد که موارد زیر نمونه‌هایی از این مزایا هستند:

  • جلوگیری از ورود این فاضلاب‌ها به محصولات و زندگی انسان‌ و دیگر موجودات
  • کاهش بار آلودگی زیستی
  • آسیب نرسیدن به محصولات و جانداران
  • کاهش هزینه آب کشاورزی
  • استفاده بهینه از آب در زمان کمبود آن و غیره

تصفیه فاضلاب کشاورزی با اگوسیب


همچنین بخوانید:

آب و فاضلاب را ضدعفونی کنیم

گندزدایی (ضدعفونی) آب و فاضلاب


تصفیه فاضلاب کشاورزی

برای تصفیه پساب کشاورزی در ابتدا به سیستم زهکشی مناسب نیاز است. باغات و زمین‌های کشاورزی، برای تصفیه فاضلاب باید به این سیستم مجهز باشند. این سیستم، آب‌های زاید را از زمین کشاورزی جمع‌آوری و سپس به سیستم تصفیه هدایت می‌کند. پس از جمع آوری، انتقال فاضلاب هم از اهمیت و توجه ویژه‌ای برخوردار است تا به موجودات آسیبی نرسد. بسیاری از فاضلاب ها را می توان برای تولید آب شیرین با کیفیت بالا تصفیه کرد. بسته به عوامل مختلف، ممکن است استفاده مجدد یا دفع فاضلاب سودمند باشد. پیشرفت‌ها در اسمز معکوس، کاربردهای بیشتری را در تصفیه پساب سموم کشاورزی گسترش می‌دهند.

کلام آخر

کشاورزی تجاری، آب زیادی مصرف می کند و در نتیجه فاضلاب زیادی تولید می کند. در هر صورت، تصفیه فاضلاب کشاورزی برای عملکرد یک شرکت کشاورزی، حیاتی است. دوغاب و بقایای کشاورزی، منابع اولیه آلودگی هستند. به منظور امکان پخش این زباله‌های آلی، فناوری‌های مؤثری برای استخراج نیتروژن و تصفیه پساب کشاورزی ضروری است. شرکت آرال شیمی با ارائه محصول ضدعفونی کننده اگوسیب، اقدام به حذف آلودگی ها از آب آلوده کرده است. اگوسیب بر پایه پراستیک اسید 15% است و یک محلول آلی و ارگانیک است که ضمن از بین بردن BOD  وCOD، باقیمانده مضری از خود بر جای نمی گذارد.

 بروزرسانی شده در خرداد 1403

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • حمید رادمهر از ورامین
    18 دی 1400 10:28 ق.ظ

    بسیار عالی ، چقدرتصفیه فاضلاب کشاورزی با اهمیته که من کشاورز تا الان نمیدونستم

    پاسخ
    • سلام، این فرآیند برای تصفیه آلودگی هایی که در زمان کاشت، داشت و برداشت محصولات وارد آب می گردد و حاوی آلاینده نیز می باشد امری مهم و ضروری است. خوشحالیم که مطالب برای شما مفید واقع شده، سپاس از توجه شما.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید