از بین بردن پوسیدگی قهوه ای ناشی ازMonilinia laxa  یا قارچ مونیلینیا

پوسیدگی قهوه ای ناشی از Monilinia laxa یا قارچ مونیلینیا، مهمترین عامل پوسیدگی میوه هسته دار در تمام گونه های تجاری Prunus است. پاتوژن های قارچی در میوه ها، باغ ها، بسته بندی ها، در حین حمل و نقل و خانه های مصرف کنندگان رشد می کنند. تلفات ناشی از M. laxa قابل توجه است و تحت شرایط آب و هوایی خاص، این بیماری منجر به خسارت قابل توجه و زیان بازار می شود. این مقاله تحقیقاتی، توسط تیم آرال شیمی با همکاری اساتید دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. در ادامه، به تاثیر استفاده از قارچگش ارگانیک اگروسیب برای از بین بردن قارچ M. laxa می پردازیم.

Monilinia laxa یا پوسیدگی قهوه ای در هلو، قارچ مونیلینیا


همچنین بخوانید:

بیماری و آفات درختان میوه هسته دار

♣  حذف کپک سبز مرکبات با استفاده از ترکیبات پراستیک اسید


اهمیت از بین بردن و کنترل قارچ مونیلینیا چیست؟

قارچ M. laxa میوه ها را مستقیماً از طریق کوتیکول یا زخم آلوده می کند و ظهور بیماری تا زمان بلوغ میوه ها، (زمان ایجاد پوسیدگی)، نهفته باقی می ماند. اگر شرایط آب و هوایی برای پوسیدگی قهوه ای در مرحله پس از برداشت مساعد باشد، ضررهای اقتصادی مهمی در گیلاس، زردآلو، هلو و شلیل ممکن است رخ دهد.

روش های کنترل پوسیدگی قهوه ای ناشی از M. laxa با استفاده از قارچ کش های شیمیایی

راهکارهای مدیریتی برای کنترل M. laxa به شدت بر استفاده از قارچ‌کش‌های شیمیایی که عمدتاً به عنوان استرول یا مهارکننده‌های کینون عمل می‌کنند، متکی است. روش اسپری معمولی، یک مرتبه استفاده از قارچ کش در شکوفه کامل در طول سال های با بارش کم یا دو مرتبه استفاده از قارچ کش، در مرحله جوانه دهی (5 تا 10 درصد شکوفه) و شکوفه کامل، در بهار و در زمان مرطوب بودن که عوامل خطر  Monilinia laxa بالا هستند، صورت می گیرد. استفاده زیاد از قارچ کش ها با حالت های عمل محدود در شیوه های مدیریت آفات، می تواند منجر به افزایش مقاومت در سویه های بیماری زا شود. مقاومت در برابر این دسته‌های اصلی قارچ‌کش‌ها قبلاً در چندین پاتوژن اصلی گیاهان مشاهده شده است. 

معایب استفاده از تیمارهای شیمیایی برای کنترل پوسیدگی قهوه ای

نه تنها پاتوژن ها می توانند مقاومت در برابر قارچ کش ها ایجاد کنند، بلکه استفاده از قارچ کش ها می تواند بر سلامت کارگران مزرعه، اعمال کننده آفت کش ها، مصرف کنندگان و محیط زیست نیز تأثیر منفی بگذارد. قارچ کش شیمیایی، رشد لارو یا شفیره زنبورعسل را مختل می کنند و در نهایت اندازه کلنی را کاهش می دهند. قارچ کش ها، همچنین می توانند در همکاری با سایر آفت کش ها عمل کنند و سمیت را نسبت به گرده افشان ها و همچنین حساسیت گرده افشان را به بیماری افزایش دهند. 

M.laxa عامل پوسیدگی قهوه ای در هلو

راهکارهای کنترل پوسیدگی قهوه ای ناشی از M. laxa با قارچکش های ارگانیک

مزایای پراستیک اسید برای کنترل M. laxa

 ضدعفونی کننده پراستیک اسید، که به صورت تجاری در دسترس است، ترکیبی از تعادل چهارگانه اسید استیک، پراکسید هیدروژن، اسید پراستیک و آب است. پس از استفاده، به آب و دی اکسید کربن تجزیه می شود که با محیط زیست سازگار است. از مزایای استفاده از این ضدعفونی کننده برای درمان قارچ مونیلینیا نسبت به سایر عوامل مانند کلر می توان به عدم وجود یا تشکیل ناچیز ترکیبات سمی یا سرطان زا اشاره کرد. همچنین، فعالیت این ماده، چندان تحت تأثیر وجود مواد آلی قرار نمی گیرد و به عواملی مانند PH و دما وابسته نیست.

کلام آخر:

قارچ Monilinia laxa عامل اصلی پوسیدگی قهوه ای است. این بیماری، طیف وسیعی از میوه های هسته دار از جمله هلو، آلو، گیلاس و زردآلو را تحت تاثیر قرار می دهد. M. laxa می تواند گل ها و میوه ها را آلوده کند و منجر به خسارت قابل توجهی در محصول شود و در موارد شدید، کل برداشت را از بین ببرد. امروزه در بسیاری از کشورها، استفاده از تیمارهای شیمیایی پس از برداشت بر روی میوه هسته دار مجاز نیست. لذا، این مسئله، نیاز به توسعه تیمارهای جایگزین را افزایش داد. شرکت آرال شیمی محصول اگروسیب را بعنوان تیمار جایگزین، تولید کرد. اگروسیب، محلولی کنسانتره، بر پایه پراستیک اسید و قارچکشی ارگانیک برای از بین بردن M. laxa است. این نتیجه، طبق مقاله تحقیقاتی توسط تیم آرال شیمی و اساتید گیاهپزشکی دانشگاه کشاورزی گرگان در چهارمین کنفرانس بین المللی منابع طبیعی گزارش شد.

برای مشاهده و دانلود متن کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید