پاک کردن و شستشوی رزین صنعتی چگونه انجام می گیرد؟

رزین به معنی صمغ می باشد. برخی از پلیمر ها به دلیل ویسکوز بودن با نام رزین شناخته می شوند. صمغ درختان متناسب با نوع درخت دارای رنگ های متفاوت هستند. برای از بین بردن سختی ها و رسوبات شستشوی رزین صنعتی با مواد مناسب نیز انجام می گیرد تا کارایی بهتر انجام شود. بوی صمغ درخت سبب دور شدن حشرات می شود. درحالیکه برای انسان از دیرباز کاربردهای تزئینی داشته است. یکی دیگر از کاربردها، آب بندی قایق ها بوده است. در این مقاله به بررسی انواع روش های لازم برای پاک کردن رزین می پردازیم و تمیز کننده های رزین معرفی خواهند شد.

انواع رزین و کاربرد های آن

دسته بندی رزین ها به شکل های مختلفی انجام می شود. در یک طبقه بندی کلی، رزین ها به دو دسته طبیعی و صنعتی تقسیم می شوند. برخی از رزین های مصنوعی رایج عبارتند از پلی استر، اپوکسی و اکریلیک. این رزین ها معمولاً قوی، بادوام و مقاوم در برابر مواد شیمیایی و هوا هستند. آنها اغلب در محصولاتی مانند پلاستیک، چسب و رنگ استفاده می شوند. رزین های طبیعی شامل رزین، کهربا و شلاک هستند.

شستشوی رزین صنعتی با پراکسیدین


مقالات مرتبط:

پراکسیدین شستشوی رزین های صنعتی

سیستم شستشوی CIP


ضرورت پاک کردن و شستشوی رزین صنعتی

درست مانند شیشه، رزین پخت شده دارای سطح صاف و براقی است که می تواند اثر انگشت یا گرد و غبار را نشان دهد و ممکن است نیاز به تمیز کردن گاه به گاه داشته باشد. تمیز کننده های رزین انتشار VOC را کاهش می دهد، خطر اشتعال پذیری را کاهش داده و محیط کار را در تولید بهبود می بخشد. در صنایع غذایی، آلودگی میکروبی رزین مسبب کاهش سطح تبادل یونی و درنتیجه مسبب کاهش راندمان رزین می شود. از طرف دیگر باعث کاهش ساعات کارکرد رزین خواهد شد. از این رو شستشوی رزین صنعتی حائز اهمیت است.

لزوم پاک کردن رزین برای حذف آلودگی باکتریایی

 

کاربرد رزین در صنایع غذایی چیست؟

کاربرد رزین تبادل یونی در صنایع غذایی و تخمیری بسیار ارزشمند بوده و نقش اساسی در توسعه صنایع غذایی دارند. با بهبود استانداردهای زندگی مردم، نیاز مردم به مصرف رژیم غذایی بیشتر می شود. ایمنی، بهداشت و عدم سمی بودن مواد غذایی روندی طولانی مدت است که مردم به دنبال آن بوده اند و رزین تبادل یونی در این زمینه نقش مهمی ایفا کرده است. برخی از مهم ترین کاربرد رزین تبادل یونی در صنایع غذایی به شرح زیر است:

1. کاربرد رزین تبادل یونی در صنعت فرآوری مواد غذایی:

رزین تبادل یونی را می توان برای تصفیه آب، نرم کردن، رقیق کردن و غیره استفاده کرد.

2. کاربرد رزین تبادل یونی در تولید نیشکر:

شربت قند قبل از اینکه وارد دیگ پخت شود از برج های رزین عبور می کند. رزین های آنیونی و کاتیونی در این صنعت مورد استفاده قرار می گیرند. مکانیسم عمل رزین ها تبادل یونی می باشد. و اما رزین رنگبر شربت قند چیست و کاربرد آن چیست؟ از این رزین می توان از آن برای رنگ زدایی، دمینرالیزاسیون مایعات قندی و حذف بسیاری از مواد آلی مانند رنگدانه های با وزن مولکولی بالا، رنگ ها و آفت کش ها استفاده کرد.

3. کاربرد رزین تبادل یونی در صنعت آبمیوه‌سازی:

می‌تواند یون‌های فلزات سنگین و یون‌های نیترات موجود در آب میوه را حذف کند و همچنین می‌تواند برای رنگ‌زدایی، املاح‌زدایی، غبارزدایی و خالص‌سازی آب میوه، حذف پاتولین، آفت‌کش‌ها و سایر باقی مانده‌های موجود در آب میوه، اسید زدایی، استفاده شود.

4. کاربرد رزین تبادل یونی در صنعت اسید سیتریک و اسید لاکتیک:

می توان از آن برای استخراج اسید سیتریک و اسید لاکتیک از آبگوشت تخمیر استفاده کرد.

5. کاربرد رزین تبادل یونی در صنایع لبنی:

می توان از آن برای نمک زدایی آب پنیر، بازیابی پروتئین آب پنیر و غیره استفاده کرد.

6. کاربرد رزین تبادل یونی در صنعت نشاسته:

می توان از آن برای رنگ زدایی و تصفیه نشاسته های مختلف و غیره استفاده کرد.

روش پاک کردن رزین از روی سطوح مختلف

تحت شرایط خاص، رزین می تواند توسط باکتری ها یا جلبک ها آلوده شود. این امر زمانی اتفاق می افتد که منابع آب ناسالم به سیستم های تبادل یونی تغذیه می شوند. هنگامی که آلودگی بسترهای رزین مشاهده می شود، روش های زیر را برای  شستشوی رزین صنعتی در نظر بگیرید:

  • کاهش باکتری ها در سیستم های تصفیه رزین تبادل یونی قابل شرب یکبار مصرف با استفاده از تمیز کننده های رزین
  • شستشوی رزین صنعتی برای حذف رسوب آلی
  • حلال پاک سازی رزین برای حذف رسوب روغن
  • شستشوی رزین صنعتی برای حذف رسوب آهن و منگنز
  • حذف آهن از رزین تبادل کاتیونی

تمیز کننده های رزین صنعتی

برای شستشوی رسوب ناشی از مواد آلی روی رزین های کاتیونی، از مواد مختلفی استفاده می شود. محلولی که برای پاک کردن رزین به کار می رود، بسته به نوع کاربرد و روش شستشوی رزین صنعتی، متفاوت است. برخی توسط رقیق سازهای رزین و برخی حلال رزین خشک مخصوص هستند. در زیر به بررسی چند مورد از تمیز کننده های رزین می پردازیم:

1. پراستیک اسید

برای سیستم های غیر قابل شرب استفاده می شود. پراستیک اسید، مشتق از پراکسید هیدروژن، درمان خوبی در برابر طیف گسترده ای از میکروب ها است. تحقیقات نشان می دهد که اسید پراستیک به دلیل عملکرد ضد باکتری، قارچ کش، اسپور کش و ضد ویروسی آن به میزان روزافزونی در زمینه پزشکی مورد استفاده قرار خواهد گرفت. اسید پراستیک علاوه بر ضدعفونی عالی و شستشوی رزین صنعتی، کمترین اثر را بر خواص تبادل یونی رزین های کاتیونی یا آنیونی دارد.

جرم گیری و شستشوی رزین صنعتی رسوب شده با استفاده از پراستیک اسید

 

2. هیپوکلریت سدیم

 هیپوکلریت سدیم به طور گسترده به شکل کربوه های کوچک و ظروف موجود است. برای استریلیزاسیون و پاک کردن رزین باید از محلول کلر 1/0 درصد استفاده شود.

3. اسید هیدروکلریک

گاهی اوقات، وجود آهن روی رزین آنیونی تشخیص داده می شود. این می تواند ناشی از کمپلکس های آهن آلی موجود در آب خام خوراک باشد. برای شستشوی رزین صنعتی، بسیار مهم است که قبل از وارد کردن ماده احیا ساز سود سوزآور، تمام آثار اسید کلریدریک از دستگاه پاک شود و تمام قسمت هایی از واحد که با اسید هیدروکلریک در تماس هستند با اسید سازگار و مقاوم باشند.

4. کلرید سدیم

از محلول 15% نمک برای شستشوی رزین صنعتی در دمای مشخصی استفاده می گردد.

5. اسید سیتریک

شستشوی رزین صنعتی با استفاده از اسید سیتریک برای بازیابی ظرفیت رزین تبادل یونی آلوده با حذف رسوب‌های آلی، کلسیم یا منیزیم رسوبی و همچنین اکسیدهای آهن و مس انجام می گیرد.

6. پراکسید هیدروژن

می توان از پراکسید هیدروژن برای پاک کردن رزین و بستر رزین استفاده کرد. پراکسید هیدروژن به خودی خود حتی در غلظت های نزدیک به 10 درصد به رزین های تبادل یونی آسیب نمی رساند. با این حال، وجود رسوب آهن (یا سایر فلزات)، باعث تجزیه پراکسید هیدروژن می شود.

کلام آخر

رزین ها معمولاً مواد چسبناکی هستند که از طریق فرآیند پخت به پلیمرهای سفت تبدیل می گردند. رزین ها به طور طبیعی وجود دارند اما امروزه اغلب به صورت مصنوعی ساخته می شوند. در صنایع مختلف به خصوص در صنایع غذایی به دلیل حساسیت به آلودگی و مسمومیت، شستشوی رزین صنعتی ضروری است. آرال شیمی در این زمینه محلول فوداسیب را معرفی می کند. این محلول، یکی از بهترین تمیز کننده های رزین، بر پایه پراستیک اسید است. ضمن زدودن کامل آلودگی میکروبی در حین پاک کردن رزین، تا حدودی سختی کربنات کلسیم و منیزیم و سولفاته از اطراف دانه های رزین را کاهش می دهد و کیفیت آب خروجی را تا حد زیادی بهبود می بخشد.

 بروزرسانی شده در دی 1402

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید