کاشت توتون و تنباکو

توتون یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی جهان است و بیشترین مصرف آن در صنعت سیگار و تنباکو قرار دارد. کاشت توتون نیاز به شرایط آب و هوایی خاص دارد و برخی مناطق جهان برای کاشت این محصول بسیار مناسب هستند. در کشور ما، استان گلستان یکی از بزرگترین تولید کنندگان تنباکوی درجه یک در جهان محسوب می شود. به گزارش تابناک در آذر ماه 1402،

روستای «تاشته» از توابع مینودشت استان گلستان از جمله مناطقی است که توتون در آن کشت و فرآوری می‌شود. گیاه توتون در این منطقه از طریق نشاء کاری کشت شده و نیاز به تهیه خزانه دارد. تهیه خزانه از اواخر فروردین انجام می شود و بعد از رشد و ریشه زنی نشاها به زمین اصلی انتقال داده و تک تک در جوی ها کشت می‌شود.

در این مقاله، به بررسی شیوه کاشت توتون و تنباکو در اقصی نقاط جهان می پردازیم. در ادامه، قارچکش اگروسیب را، بعنوان یک کود ارگانیک موثر و اکسیژن رسان به گیاه توتون، معرفی خواهیم کرد.

توتون و تنباکو

توتون و تنباکو چیست؟

تنباکو یک محصول گیاهی است که عمدتاً حاوی نیکوتین، سلولز، آمونیاک و پروتئین است. برای اینکه تنباکو برای مصرف انسان مناسب باشد، برگ‌های توتون را پس از چیدن در گیاه و جدا کردن آن از ساقه، خشک کرده و خشک می‌کنند. محصولات تنباکوی مختلفی را می توان از برگ های خشک فرآوری شده از جمله سیگار، سیگار برگ، تنباکوی جویدنی، تنباکوی پیپ و تنباکوی قلیان تولید کرد.

تاریخچه کشت توتون و تنباکو در جهان

در قرن نوزدهم، گیاهان جوان از سوی بعضی از انواع سوسکهای کک مورد حمله قرار گرفتند. که نیمی از محصولات توتون و تنباکو آمریکا را در سال 1876 تا سال 1880، از بین برد. پرورش دهندگان دریافتند که جایگزینی شاخه ها با یک قاب پوشیده از پارچه نازک، به طور موثری گیاهان را از سوسک محافظت می کند. این عمل گسترش یافت و در دهه 1890 همه گیر شد. در آسیا، اقیانوسیه و شبه قاره هند، کرم توتون و تنباکو  (Spodoptera litura) یک آفت بزرگ برای گیاه توتون به وجود آمد. عادت شدید خوردن كاترپیلارها می تواند 23 تا 50٪ ضرر و زیان را در پی داشته باشد و منجر به فشار اقتصادی كشور شود.

تاریخچه کاشت توتون و تنباکو


پیشنهاد می کنیم مقالات زیر را نیز مطالعه بفرمایید:

کاشت و برداشت نیشکر

خاک کشت مناسب برای کشاورزی


تولید کنندگان عمده توتون  وتنباکو

بر اساس برآوردهای فائو (FAO)، چین با اختلاف 2.1 میلیون تن در سال 2021، بالاتر از هند و برزیل با حدود 0.75 میلیون تن، بزرگترین تولیدکننده تنباکوی تولید نشده در جهان است. اندونزی، یکی از کشورهایی با بالاترین شیوع استعمال دخانیات، در کنار ایالات متحده و پاکستان یکی از تولیدکنندگان عمده تنباکو است.

کاشت توتون و تنباکو در چین

چین بزرگترین تولید کننده تنباکو در جهان است. صنعت تنباکو در چین سالانه معادل 141.9 میلیارد دلار مالیات پرداخت می کند. در حالی که این محصول ضروری اقتصادی میلیون ها کشاورز چینی است. رشد تنباکو به اندازه پنبه یا نیشکر سودآور نیست. دلیل این امر این است که دولت چین قیمت بازار را تعیین می کند. در حالی که این قیمت تضمین شده است، به دلیل عدم ریسک در بازار پایین تر از قیمت بازار طبیعی است. برای کنترل بیشتر دخانیات در مرزهای خود، چین در سال 1982دولت، شرکت انحصاری دخانیات (STMA) را تأسیس کرد. STMA تولید دخانیات، بازاریابی، واردات و صادرات را کنترل می کند.

کاشت توتون و تنباکو در هند

هندوستان 96،865 کارگر دخانیات ثبت نام شده و تعداد بسیار بیشتری از آنها را دارد. حدود 0.25٪ از اراضی زیر کشت هند برای تولید دخانیات استفاده می شود. از سال 1947، دولت هند از رشد در صنعت دخانیات حمایت کرده است. تولید تنباکوی فلو کیور در هند در سال مالی 2022 بیش از 189 میلیون کیلوگرم بوده است. موسسه مرکزی تحقیقات توتون و تنباکو تحت نظارت شورای تحقیقات کشاورزی هند فعالیت می کند. محصول توتون و تنباکو در مساحتی معادل 45/0 میلی متر در هکتار (0.27) درصد از سطح زیر کشت خالص تولید می شود. که تولید 750 کیلوگرم برگ تنباکو است.

کاشت توتون و تنباکو در برزیل

تا پایان سال 2023، به نقل از statistica، مساحت تولید تنباکو در منطقه با 6.1 درصد افزایش نسبت به سال قبل، به 261740 هکتار رسید. در مناطق جنوبی برزیل، ویرجینیا و توتون و تنباکو دفع شده از دودکش ها و همچنین تنباکوهای Burley و Dark (Galpão Comum) تولید می شوند. از این نوع تنباکو برای سیگار استفاده می شود. تولیدکنندگان تنباکو در جنوب برزیل 605.7 میلیون کیلوگرم برگ در سال 2022-2023 برداشت کردند. در شمال شرقی تنباکو های تیره، هوا و ضد آفتاب رشد می کند. این نوع دخانیات برای سیگار، پیچ و تاب و سیگارهای تیره استفاده می شود.

کاشت توتون و تنباکو در برزیل

کاشت توتون و تنباکو در ایالات متحده 

در سال 2023، فقط حدود 432.45 میلیون پوند تنباکو در ایالات متحده تولید شد. از این مقدار، حدود 260 میلیون پوند تنباکو در کارولینای شمالی برداشت شد. مقررات زدایی از صنعت تولید تنباکو در سال 2005 همچنان بر کشاورزان تنباکو باقی مانده است. حذف سهمیه‌های تولید فدرال و حمایت‌های قیمتی، مهاجرتی را آغاز کرد که در سال‌های اخیر ادامه داشته است. بدون حمایت دولت، کشاورزان کوچک و غیرسودآور محصولات خود را تغییر داده اند و به طور کامل از این صنعت کنار رفته اند.

کاشت توتون و تنباکو

با یک روند سالانه ثابت و نزولی در درصد افراد سیگاری و با افزایش محصولات جایگزین مانند سیستم های الکترونیکی تحویل نیکوتین (ENDS)، صنعت برای دوره قابل توجهی با کاهش تقاضا روبرو بوده است. در میان همه گیری COVID-19، کشاورزان تنباکو به عنوان بخشی از قانون CARES، کمک های فدرال دریافت کردند. درآمد صنعت با برآورد CAGR 8.8% کاهش یافت و به 944.0 میلیون دلار مورد انتظار در سال 2023 رسید.

کاشت توتون و تنباکو و رشد آن ها

کشت دخانیات مخصوصا کاشت توتون و تنباکو، معمولاً سالانه صورت می گیرد. تنباکو در قالب های سرد یا مکان های گرم جوانه زده می شود. سپس تا زمان بلوغ به مزرعه پیوند می یابد. در آب و هوای گرم درکنار خاک غنی رشد می کند. دانه های تنباکو روی سطح خاک پراکنده می شوند، زیرا جوانه زنی آنها توسط نور فعال می شود. در برخی نقاط، بسترهای بذر با خاکستر چوب یا کود حیوانی (اغلب کود دامی پودر شده) بارور می شوند. سپس بذرهای درختی با شاخه هایی پوشانده می شوند. این کار باعث می شود تا گیاهان جوان را از آسیب سرما محافظت کنند. گیاهان تا حدود فروردین ماه محصولی ندارند.

مراحل کاشت، برداشت و فرآوری توتون و تنباکو

کشت توتون و تنباکو به طور کلی شامل مراحل زیر است:

1. انتخاب مکان و زمین مناسب:

برای کشت توتون و تنباکو، مکانی با شرایط خاص آب و هوایی و خاکی نیاز است. این محصولات به طور کلی در مناطقی با زمستان‌های معتدل و تابستان‌های گرم کشت می‌شوند. همچنین، خاک باید حاوی مقدار مناسبی از مواد غذایی باشد.

2. آماده‌سازی خاک:

قبل از کاشت، خاک باید آماده‌سازی شود. این شامل انجام فرآیندهایی مانند تخریب، تهیه تخلیه خاک و اعمال مواد آلی و مواد مغذی به خاک است.

3. کاشت بذر یا نهال:

بذرها یا نهال‌های توتون و تنباکو در خاک کاشته می‌شوند. فاصله‌گذاری مناسب بین بذرها یا نهال‌ها بسیار مهم است تا رشد بهینه را امکان‌پذیر سازد.

4. آبیاری:

در طول فصل رشد، توتون و تنباکو نیاز به آبیاری دارند. توتون و تنباکو از آب زیادی استفاده می‌کنند. بنابراین سیستم آبیاری مؤثری باید در نظر گرفته شود.

آبیاری پس از کاشت توتون و تنباکو

5. مراقبت و کنترل آفات و بیماری‌ها:

برای جلوگیری از آسیب به محصول، باید آفات و بیماری‌هایی که ممکن است به توتون و تنباکو حمله کنند، کنترل شوند. این ممکن است شامل استفاده از افتابگردان ها، کنترل شیمیایی و یا روش‌های طبیعی مانند استفاده از حشرات مفید باشد.

6. جمع‌آوری و برداشت:

بعد از رشد کامل، توتون و تنباکو جمع‌آوری می‌شوند. این مرحله نیازمند دقت و هماهنگی بین کشاورز و نیروی کار است تا محصول با کیفیت برداشت شود.

روش های برداشت توتون و تنباکو

توتون و تنباکو را می توان از چندین طریق برداشت کرد. که قدیمی ترین روش این است که، کل گیاه با قطع کردن ساقه برداشت می شد. در قرن نوزدهم، با کشیدن برگها از ساقه در زمان رسیدن، تنباکوها برداشت شد. با رشد گیاهان، آنها معمولاً به مکیدن نیاز دارند.”تاپ” روش برداشت گلهای توتون و تنباکو است. در حالی که “مکیدن”روش هرس کردن برگها است، که در غیر این صورت برداشت بی ثمر خواهد بود. در هر دو روش اطمینان حاصل می شود که هرچه بیشتر انرژی گیاه روی تولید برگهای بزرگی که برداشت و فروش می شوند تمرکز دارد. “برداشت”، “کشیدن” و  Priming” ” اصطلاحاتی برای از بین بردن برگهای بالغ گیاهان تنباکو است. برگها به محض رسیدن، از پایین تا بالای ساقه برش داده می شوند.

 

با نزدیک شدن انقلاب صنعتی به آمریکا، واگن های برداشت شده که برگ ها را منتقل می کردند، به دستگاه های برقی مجهز شدند. دستگاهی که از ریسمان، برای اتصال برگهای خود به قطبین استفاده می کرد. در دوران مدرن، مزارع بزرگ توسط یک قطعه تجهیزات کشاورزی برداشت می شوند. اگرچه در بعضی موارد چیدن برگهای نابالغ هنوز با دست انجام می شود.

برداشت توتون از مزارع

7. فرآوری:

معمولاً پس از برداشت، محصول به کارخانه‌ها یا واحدهای فرآوری ارسال می‌شود تا پس از فرآوری، به صنعت مربوطه، به طور معمول برای تولید سیگار و سایر محصولات دخانیات، تحویل داده شود.


همچنین بخوانید:

انواع سموم مفید در کشاورزی

معرفی انواع روش های آبیاری در کشاورزی


کلام آخر:

مشکلات کاشت توتون و تنباکو

کشت توتون و تنباکو همانند سایر فعالیت‌های کشاورزی، با مشکلات و چالش‌هایی روبه‌رو است. برخی از مشکلات متداول کشت توتون و تنباکو عبارتند از:

1. وابستگی به آب:

توتون و تنباکو نیاز زیادی به آب دارند و این موضوع می‌تواند مشکلاتی برای کشاورزان در مناطقی با کمبود آب ایجاد کند.

2. اثرات زیست محیطی و آلودگی خاک و آب:

استفاده بیش از حد از کودها و سموم شیمیایی در کشت توتون و تنباکو می‌تواند منجر به آلودگی خاک و آب شود که در نهایت می‌تواند به مشکلات زیست محیطی و سلامتی عمومی منجر شود. همچنین ته مانده های تنباکوهای حاصل از سیگارها، می تواند جان بسیاری از جانوران را به خطر بیندازد.

تاثیرات منفی کاشت توتون و تنباکو

3. اثرات منفی بر سلامتی عمومی:

مصرف محصولات دخانیاتی مانند سیگار، باعث افزایش خطرات برای سلامتی عمومی می‌شود. بنابراین کشت توتون و تنباکو به صورت غیرمستقیم می‌تواند به افزایش مشکلات سلامتی منجر شود. همچنین، آبراه و زنجیره غذایی، سموم دفع آفات یک خطر بزرگتر است. قرار گرفتن در معرض زودهنگام سموم دفع آفات ممکن است خطر ابتلا به سرطان مادام العمر کودک را افزایش داده و به سیستم عصبی و سیستم ایمنی بدن آسیب برساند.

باروری توتون و تنباکو :

تنباکو غالباً به شدت بارور می شود. برخی از آپاتیتهای معدنی در فلوریدا که برای تولید فسفات برای محصولات توتون و تنباکو آمریکایی مورد استفاده قرار می گیرد، دارای مواد معدنی است. که حاوی اورانیوم، رادیوم، سرب-210 و پولونیوم 210 و رادون است. دود رادیواکتیو ناشی از تنباکو که از این طریق بارور می شود در ریه ها جذب می شود. حتی اگر سیگاری از این چرخه خارج شود، همچنان اشعه را منتشر می کند. ترکیبی از اشعه سرطان زا در اندام حساس مانند ریه ها خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. اگر سیگاری نیز در الیاف آزبست که معمولاً در محیط های شهری و صنعتی رخ می دهد تولید شود مشکلاتی به همراه دارد. از جمله خطر ابتلا به سرطان تا حد زیادی افزایش می یابد.

4. تنش های اقتصادی 

درصد زیادی از سود حاصل از کاشت توتون و تنباکو به جای تولید کنندگان محلی توتون و تنباکو به شرکت های بزرگ دخانیات می رود. همچنین بسیاری از کشورها یارانه دولتی برای کاشت توتون و تنباکو دارند. شرکت های عمده دخانیات تولید جهانی دخانیات را تشویق کرده اند. این تشویق به همراه یارانه های دولت باعث شده است تا بازار توتون و تنباکو کمرنگ شود. این مازاد منجر به پایین آمدن قیمت ها شده است که از نظر اقتصادی نیز ویران کننده است.

کاشت توتون و تنباکو

 

5. ضربه به کشاورزان

در برخی مناطق، تنباکو و توتون ممکن است به عنوان یک محصول سودآور تلقی شود، اما استفاده بیش از حد از این محصولات می‌تواند به طور معکوس به کشاورزان آسیب برساند زیرا ممکن است منجر به کاهش کیفیت خاک و آب و در نهایت کاهش تولید برسد. از سوی دیگر، سموم دفع آفات اغلب به کشاورزان توتون و تنباکو آسیب می رسانند. زیرا از اثرات بهداشتی و پروتکل ایمنی مناسب برای کار با سموم دفع آفات آگاهی ندارند. این سموم دفع آفات و همچنین کودها به خاک ختم می شوند.

کلام آخر

جهت بازدهی بالاتر، باید از قارچکش ها و کودهای ارگانیک در حین کاشت توتون و تنباکو، استفاده کرد. شرکت آرال شیمی، به این منظور محصول اگروسیب را تولید کرده است. با استفاده از این محلول بر پایه پراستیک اسید، می توان برای پیشگیری و درمان بیماری های گیاهی توتون (مانند بیماری پژمردگی ورتیسیلیوم، زنگ برگ، لکه برگی و غیره) استفاده کرد. همچنین، این محلول دارای مزایایی مانند اثر پیشگیری، ایمنی بالا، بدون خطر عمومی و غیره است. محصولات حاصل از تجزیه از اگروسیب، آب و اکسیژن هستند. بنابراین، نه تنها دارای قدرت ضدعفونی کنندگی قوی برای خاک و بذر است، بلکه یک عامل اسیدی قوی و اکسیژن رسان ایده آل به گیاه است.

بروزرسانی در فروردین 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید